Google Translate

dinsdag 19 december 2023

Labyrint bij Tibble

Dit is een vervolg op de blogpost over Anundshog. Vlak in de buurt is namelijk het labyrint bij Tibble te zien. Een replica van het labyrint was al te zien bij Anundshog maar hier is het echte labyrint te zien. Het labyrint ligt op een verhoging en is een 2000 jaar oude stenen doolhof. Het is een van de oudste van Zweden, maar het doel ervan is nog steeds een mysterie. Het bestaat uit ongeveer 3.000 stenen met een oppervlakte van 12 x 14 meter. Er wordt aangenomen dat het werd gebruikt bij oude lenterituelen waarbij een jongen een meisje uit het midden van het doolhof moest redden, maar hij de stenen niet kon aanraken terwijl hij er doorheen reisde. Als hij dat deed, moest hij het doolhof verlaten en mocht een andere jongen het proberen.



Omgeving.

Paadje naar het labyrint.

De trap op.



Bij het labyrint staat een boom en die was best wel speciaal. Het lijkt erop dat men hier offers heeft neergelegd. Achter de boom groeien aparte plantjes die alleen op die plek stonden. Waarom men een soort offers bij en in de boom heeft gelegd is voor mij een raadsel. Ik kon er niets over vinden.






Vanaf het labyrint heb je een mooi zicht op de bomen. Ik vind dit soort bossen met berken fascinerend en ook de plek waar het labyrint staat is fascinerend. Samen met Anundshog is dit zeker een aanrader om te bezoeken. 

2 opmerkingen:

  1. Zo'n labyrint heeft toch iets speciaals. Wij kwamen er een keer een tegen bij een vissersdorpje aan de Zweedse oostkust. Daar dachten ze dat het iets met heidense gebruiken te maken had. Geen idee of dat zo is, maar zoals je zegt, het is fascinerend. Die boom met die offers is ook bijzonder. Jammer dat er niets over te vinden is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vroeger hadden ze best wel interessante religies. De film The Northman laat dit trouwens goed zien.

      Verwijderen