Google Translate

zondag 21 januari 2024

Een heel gewoon gezin - Mattias Edvardsson

Boek details:
Auteur: Mattias Edvardsson
Titel: Een heel gewoon gezin
Oorspronkelijke titel: En helt vanlig familj
Vertaling: Edith Sybesma
Verschijningsdatum: 2019
Bladzijde: 446
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024583294



Flaptekst:
Ze zijn een heel gewoon gezin: Adam, zijn vrouw Ulrika en hun negentienjarige dochter Stella. Ze leiden een gerieflijk leven in een villawijk, met goedbetaalde banen en een uitgebreide vriendenkring. Tot Stella wordt gearresteerd op beschuldiging van moord op een man van bijna tweemaal haar leeftijd. Hoe kende ze deze zakenman, en vooral, welke reden zou ze hebben gehad om hem te doden.

Adam gelooft in zijn dochters onschuld. Ulrika denkt echter dat ze iets verbergt. En Stella? Wat is haar kant van het verhaal? Hoe goed kennen Adam en Ulrika hun dochter, en elkaar? En hoe ver gaan ze om haar te beschermen?

Het boek:
Het boek aangeschaft op de Scandinavië-XL beurs in 2019. De schrijver Mattias Edvardsson was daar toen aanwezig voor een interview en we hebben het boek laten signeren. Het boek zelf heb ik pas veel later gelezen maar de blogpost erover duurde en duurde totdat we laatst de Netflix serie En helt vanlig familj hebben gezien. Die serie is gebaseerd op dit boek. Maar goed ook dat we de serie gezien hebben omdat ik eigenlijk niet meer goed wist hoe het verhaal ging en dan eigenlijk ook geen oordeel kan geven over het boek zonder opnieuw te gaan lezen. Bij het zien van de serie kwam het verhaal bij flarden weer terug en het einde was opnieuw een verrassing. Die was ik namelijk ook vergeten. Het derde boek van Mattias Familietragedie had ik al wel in 2022 gelezen en er een blogpost van gemaakt.

Het boek begint met een proloog en begint dan in de rechtbank van Lund. Dochter Stella staat terecht. Vervolgens bestaat het boek uit drie delen. Eerst wordt het verhaal vanuit de vader, Adam Sandell, vertelt. Adam is priester en twintig jaar getrouwd met Ulrika. Vanaf de eerste pagina is al duidelijk dat het een heel gewoon gezin is. Dochter Stella is negentien jaar en op haar negentiende is er wat gebeurd. Ze wordt beschuldigd van moord op een man die veel ouder is. Nadat Adam het verhaal heeft vertelt is het de beurt aan Stella. Hoe zag zij de gebeurtenissen voor zich? Zo is te lezen dat haar beste vriendin Amina samen met Stella in een handbalteam zit en getraind wordt door de vader van Amina, Dino en Adam. Ze hebben veel successen in Europa. De moord was bij de Polhemschool in Lund. Het laatste deel vertelt het verhaal van moeder Ulrika die advocaat is. Aan de hand van de verhalen van de gezinsleden wordt duidelijk wat er gebeurd is.

Conclusie:
Mattias Edvardsson was in 2019 42 jaar en echtgenoot en vader van twee dochters. Hij woont in de buurt van Lund en daar speelt het verhaal zich ook af. Hij heeft meer dan vijftien jaar lesgegeven in Zweeds en Psychologie, maar sinds 2019 is hij fulltime schrijver. Een heel gewoon gezin is niet zijn debuut maar wel het eerste boek die internationaal is doorgebroken. Het verhaal van het boek is ontstaan op een avond in bed toen hij probeerde in slaap te vallen. Destijds waren zijn dochters 3 en 6 jaar oud. Hij bedacht hoe het zou zijn over een jaar of tien en dan weer probeerde in slaap te vallen terwijl zijn dochters niet veilig in hun bed zouden liggen, maar op stap waren met vrienden in de stad. Hij stelde zich zo voor dat zijn toekomstige tienerdochter ver na middernacht thuiskwam en dat hij dan het gevoel zou hebben dat er iets mis was. Wat als zijn dochter de volgende ochtend thuisgebracht werd door de politie? Beschuldigd zou worden van de moord op een man? Wat zou hij daarvan zeggen? Hoe zou hij reageren? En hoever zou hij gaan om zijn dochter te beschermen, zonder de waarheid geweld aan te doen? Dit gecombineerd met het feit dat hij als leraar ouders ontmoette die beweerden dat ze alles wisten van en over hun tiener. Dit wilde hij graag uitwerken in dit boek. Hoeveel weten ouders daadwerkelijk over het leven van hun tiener? (Bron: Interviews Thrillers & More en Vild Med Krimi).

Het boek is neergezet als een thriller maar het is meer een spannende roman. Door het verhaal vanuit de drie gezinsleden te vertellen ontstaat er een bijzonder verhaal. Hoe gaat de priester er mee om en hoe ziet de dochter het. Het laatste verhaal is voor de advocaat die er heel anders tegenaan kijkt dan de vader. Erg goed verhaal en gelukkig was ik het grootste deel van het verhaal kwijt bij het zien van de serie. Zo kon ik dubbel genieten van het verhaal. In Lund zijn we trouwens een keer geweest. Mooie stad. Zie de blogposten over de stad en de domkerk.

Recensies:

4 opmerkingen:

  1. Deze kunnen we zien, dus ga ik onthouden. Lijkt me ook leuk om beelden te zien van Lund, want daar zijn we nog niet geweest. De foto's van je bericht over Lund zijn mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessante bespreking, ik wist niet dat de serie een verfilming van een boek was. De moeite waard om het boek te lezen als je ook de serie bekijkt?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De verfilming volgt redelijk goed het boek. In het boek wordt het verhaal meer vanuit de drie gezinsleden vertelt. In de serie wordt dit kort aangehouden en daarna wordt het losgelaten. Ik had het boek veel eerder gelezen en was eigenlijk al vergeten hoe het verhaal ging. Dan is het kijken van de serie wel handig en beleef je het verhaal weer opnieuw. Andersom kan ook dat je eerst de serie bekijkt en na een paar jaar het boek. Mattias heeft meer boeken geschreven. DIe zijn zijn interessanter omdat die nog niet verfilmd zijn.

    BeantwoordenVerwijderen