Google Translate

dinsdag 2 januari 2024

Stella Blómkvist

Seriedetails:
Titel: Stella Blómkvist seizoen 1 en 2
Jaar: 2017 - 2021
Regisseurs: Óskar Thór Axelsson en Thora Hilmarsdottir
Bedenkers: Jóhann Ævar GrímssonNanna Kristín Magnúsdóttir, Andri Óttarsson
Acteurs: Heida ReedSara Dögg ÁsgeirsdóttirKristín Þóra Haraldsdóttir
Duur: 12 afleveringen van 46 minuten
IMDB cijfer: 6,8



Samenvatting:
Wanneer de assistente van de premier vermoord wordt en één van Stella’s cliënten de hoofdverdachte is, wordt ze meegesleurd in een allesverslindende modderstroom van corruptie en verduistering. Door haar raadselachtige verleden, morele buigzaamheid en sympathie voor de underdog, is Stella Blómkvist de ideale persoon om je onder te dompelen in de troebele wateren van de IJslandse politiek.

Seizoen 1:
Op Amazon Prime was nog net de Stella Blómkvist serie te zien en gelijk twee seizoenen. De serie stond al een lange tijd op de lijst om te bekijken en nu is het er van gekomen. Het eerste en het tweede seizoen bestaat uit zes afleveringen. Twee afleveringen vormen één verhaal. Toch zijn het geen aparte verhalen omdat gebeurtenissen uit de vorige afleveringen weer terugkomen in latere afleveringen. Stella Blómkvist is in IJsand een boekenserie geschreven door pseudoniem Stella Blómkvist. Men is er nog steeds niet achter wie er achter het pseudoniem zit. De eerste twee afleveringen van de serie heet Murder at the ministry en het lijkt erop dat die gebaseerd is op het eerste boek Murder at the residence. Toch vraag ik mij af of het verhaal van het boek daadwerkelijk gevolgd wordt. Wat ik lees op Goodreads komt niet echt overeen met de serie. Ik hoop daar achter te komen als ik de Engelstalige versie van het boek heb gelezen. Wat ze wel in de serie hebben neergezet is Stella Blómkvist, een advocate die van sex, drank en roken houdt. De beginscène zet direct al de toon. Stella Blómkvist, zwart haar en vaak in het zwart gekleed. De vergelijking met Onerva Nykänen uit de serie Harjunpää is al gauw gelegd. In het eerste seizoen is de kleding van Stella verzorgd door Spaksmannsspjarir. In het tweede seizoen is Stella blond en de kleding wordt niet meer verzorgd door Spaksmannsspjarir en is wat minder dan in het eerste seizoen. Toch nog even over de boeken. Er zijn twaalf boeken die allemaal met Morðið (moord) beginnen. Dat hebben ze in de serie ook zo gedaan. Alle zes verhalen beginnen met Morðið.

Het eerste seizoen bestaat uit drie verhalen. Het eerste verhaal is eigenlijk de belangrijkste want daarin wordt een object zo belangrijk dat die de hele serie eigenlijk beheerst. Het kringetje rondom Stella is best wel klein. Ze kent een aantal mensen, leert een aantal belangrijke personen kennen maar ook een aantal slechte personages. Ze is advocate maar lijkt meer op een detective. Op haar eigen wijze onderzoekt ze de zaken en gaat de strijd aan tegen haar tegenstanders, Dit doet ze samen met de excentrieke computerspecialist Gunna.

Seizoen 2:
In het tweede seizoen is er twee jaar verstreken en keren veel personages weer terug. IJsland is wel veranderd met een nieuwe premier aan de macht. Er is een nieuwe politiemacht LLR opgericht die gestapo trekjes heeft en er zijn nieuwe wetten doorgevoerd om de bevolking van IJsland te laten groeien. Niet een IJsland om trots op te zijn. Ook deze keer weer drie verhalen in zes afleveringen. Rode draad in het tweede seizoen is de aanslag op de premier.

Conclusie:
Het eerste seizoen is al uitgekomen in 2017 en ik heb de DVD daarvan al een tijdje in de kast liggen maar nooit gekeken. Het tweede seizoen is vier jaar later uitgebracht en bij Prime Video was de serie nog een maand te zien en besloten om eindelijk de serie te bekijken. De serie is nu niet meer te zien bij Prime Video. De series komen en gaan bij de streaming diensten. Wat is de conclusie over Stella Blómkvist? Stella Blómkvist als karakter is geweldig. Heerlijk eigenwijs, tegendraads en ontzettend naief. Haar appartement is stijlvol. Alleen de platenspeler al. Zelf ziet ze er ook goed en jong uit. In het eerste boek nadert ze namelijk de veertig en heeft een tweejarige dochter. Met de verhalen zelf had ik wel wat moeite. China die een deel van IJsland overgenomen heeft en in het tweede seizoen een extreem rechts beleid in IJsland. De soms kinderachtige Gunna. Sterk overdreven allemaal, maar door Stella zelf is de serie zeker aan te zien. Wel leuk is dat Stella in het tweede seizoen het boek Konungsflygillim van Katrín Jakobsdóttir leest. Het boek kon ik niet vinden maar wel Katrín Jakobsdóttir. Ze is sinds 2017 de premier van IJsland en heeft in 2023 haar eerste thriller samen met Ragnar Jónasson geschreven. Meer info over boek Reykjavik is hier te vinden en het boek is tevens vertaald naar het Nederlands.

Aftiteling muziek Reykur - Helena Eyjólfs


Eldfuglinn - Karl Örvarsson


1700 vindstig - Karl Övarsson


Baronesse - Hjatalín



Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten