Google Translate

dinsdag 22 februari 2022

Familietragedie - Mattias Edvardsson

Boek details:
Auteur: Mattias Edvardsson
Titel: Familietragedie 
Originele titel: En familjetragedi
Vertaling: Bianca Cornelissen
Verschijningsdatum: 2022
Bladzijde: 395
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024597826



Flaptekst:
Bill Olsson zit financieel aan de grond. Hij kan zijn dochter nauwelijks onderhouden en voor extra inkomsten verhuurt hij een kamer aan rechtenstudente Karla.

Karla Larsson maakt als bijbaan schoon bij kinderarts Steven Rytter en zijn vrouw Regina. Al snel heeft ze in de gaten dat er iets niet klopt bij het echtpaar. Waarom komt Regina de donkere slaapkamer niet uit?

Jennica Jungstedt zit in een dertigerscrisis. Via Tinder ontmoet ze Steven Rytter en wordt halsoverkop verliefd. Zou dit dan de ware zijn?

Dan worden Steven en Regina dood in hun huis aangetroffen en Bill Olsson lijkt de enige verdachte.

Wat doet wanhoop met een mens? Hoe sterk is de invloed van je familie? En kun je er ooit vanaf komen, als je dat zou willen?


De auteur:
Op Scandinavië-XL 2019 werd Mattias Edvardsson geïnterviewd vanwege zijn toen eerste naar het Nederlands vertaalde boek Een heel gewoon gezin. Toen ook het boek gehaald en laten signeren. Het boek helaas nog niet gelezen. Wel een keer in begonnen en de opzet van dat boek is weer terug te zien in Familietragedie. Meer over Mattias is te lezen in dit interview. Familietragedie is het derde boek die naar het Nederlands is vertaald.

Het boek:
Ik mocht het boek lezen voor de LS Sterrenthriller leesclub. Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken met de namen Bill, Karla en Jennica. Om die drie personen draait het verhaal. Tussendoor zijn fragmenten van een politieverhoor te lezen. Zo begint het eerste hoofdstuk met de titel "Eerste agenten ter plaatse op de plek van het misdrijf" met een verslag van Ludvig Larsen over twee overledenen in een villa in Lund. Vervolgens worden de karakters geintroduceerd. 
  • Karla Larsson, tweeëntwintig jaar en komt uit Boden, Norrland. Ze studeert rechten en schoonmaken is een bijbaantje. Ze gaat schoonmaken bij Steven en Regina Rytter.
  • De drieëndertigjarige Bill Stig Olsson. Opgeleid als film- en cultuurwetenschapper. Woont in Lund met zijn achtjarige dochter Sally. Vriendin Miranda is overleden. Bill was compleet afhankelijk van Miranda en zit nu zwaar in de schulden. Bill heeft geld nodig en verhuurt een kamer. Karla gaat daar wonen.
  • Jennica Joanna Jungstedt. In december wordt ze dertig. Ze heeft een Tinder date met Steven Rytter. Steven is zevenenveertig. Hij vertelt Jennica op de eerste date dat zijn vrouw is overleden.
Steven en Regina Rytter zijn de overleden slachtoffers en Bill wordt verdacht van de moorden. Boeiend is wat de relaties tussen de drie personen zijn en hoe de verhoudingen zijn. Langzaam maar zeker kom je te weten hoe de situaties van de drie hoofdpersonen in elkaar zitten. Wat is er gebeurd in het verleden en welke impact heeft het verleden op het heden. Familie speelt daar een belangrijke rol in. Alle drie hoofdpersonen hebben een familie en Bill heeft daarnaast ook een eigen familie. Gebeurtenissen in het verleden zijn ingeprent in de geheugens van Bill, Karla en Jennica. Kunnen ze voorkomen dat ze niet in dezelfde valkuilen terecht komen die ook aanwezig waren in hun jeugd? 

Conclusie:
Hoe heeft het zover kunnen komen dat Bill de verdachte in het onderzoek is geworden. Daar draait het hele verhaal om. Niet om het onderzoek maar de redenen die een drietal mensen hebben gehad in de aanloop naar de moorden. In dat opzicht is het dan ook geen thriller maar meer een roman, Hier heb ik zelf geen problemen mee maar als je een thrillerliefhebber bent dan kan ik mij voorstellen dat het verhaal wat tegenvalt. De uitkomst van het onderzoek boeit eigenlijk niet zo, het gaat meer om het verhaal. Het einde is voor mij best wel ongeloofwaardig. Het gaat dan om de verdenking van Bill. Het verhaal leest prettig en de hoofdstukken die de namen van Bill, Karla en Jennica hebben zijn duidelijk. Er zit genoeg diepgang in de karakters en de levens van de drie hoofdpersonen kruisen elkaar realistisch.

Wetenswaardigheden:

2 opmerkingen:

  1. Een schitterende foto boven je blog! En daaronder een familietragedie :-)
    Ik zag plotseling een bekende naam op een van de foto's voorbijkomen en dacht: die ken ik ergens van. Meer zeg ik niet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen