Google Translate

zaterdag 20 januari 2024

Flukten over grensen - The Crossing

Filmdetails:
Titel: Flukten over grensen - The Crossing
Jaar: 2020
Regisseur: Johanne Helgeland
Verhaal: Maja Lunde en Espen Torkildsen
Acteurs: Anna Sofie SkarholtBo Lindquist-EllingsenSamson Steine
Duur: 96 minuten
IMDB cijfer: 6,4



Samenvatting:
Noorwegen, December 1942, vier kinderen zijn op de vlucht. Sarah en Daniel zijn Joods, ze verschuilen zich voor de Duitse bezetters in de kelder van het ouderlijk huis van Otto en Gerda omdat ze anders het land zullen worden uitgezet. Als plots de ouders van Gerda en Otto worden gearresteerd op verdenking van hulp aan de joodse kinderen, besluiten ze hun nieuwe vrienden te helpen.

De film:
Op Amazon Prime was de film nog even te zien. Dat is de ellende van streaming diensten, voor je het weet is de film of serie al weer verwijderd. Gelukkig kon ik deze nog net meepakken. Flukten over grensen lijkt een verfilming van het jeugdboek Over grensen van de Noorse schrijfster Maja Lunde te zijn maar het script voor de film is eerder geschreven door Maja Lunde maar het duurde vrij lang voordat de film gemaakt en uitgebracht werd. Ondertussen had Maja naar aanleding van het filmscript een boek gescrheven en die is eerder uitgebracht dan de film. En ook veel eerder. Het boek is verschenen in 2012 en de film in 2020. Het boek is niet vertaald naar het Nederlands. Wel andere boeken zoals De geschiedenis van de bijen en Het einde van de oceaan. De film is een kinderfilm en speelt zich af in Noorwegen tijdens de eerste helft van de Tweede Wereldoorlog en gaat over de vlucht van vier kinderen. Twee Noorse kinderen proberen met twee Joodse kinderen in Zweden te komen. 

Conclusie:
Het is een kinderfilm maar als volwassene is deze zeker te bekijken. Erg goed verhaal met Otto die neigt naar de kant van de Duitsers omdat de vader van zijn vriend met de Duitsers samenwerkt. De film is ook spannend en de natuur van Noorwegen blijft mooi om te zien. 

Interview met regisseur Johanne Helgeland.

Recensies:

2 opmerkingen:

  1. Deze film zou ik ook wel willen zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij Pathé Thuis is de film te bekijken: https://www.pathe-thuis.nl/film/33630/the-crossing

      Verwijderen