Google Translate

maandag 21 november 2011

Njupeskär

Tijdens de vakantie in Dalarna zijn we natuurlijk ook naar Njupeskär geweest. Njupeskär is de hoogste waterval van Zweden en ligt in het nationaal park Fulufjället. De waterval is 125 meter hoog en het pad er naar toe is vrij toeristisch. Er is een voor Zweeds begrippen een grote parkeerplaats aanwezig. Er is een restaurantje aanwezig en een soort museum. Hieronder enkele foto's van het museum:Het pad naar de waterval heet de Njuperkär trail en is 4 km lang. Het pad is niet moeilijk begaanbaar. Op het pad staan een groot aantal informatieborden. Hieronder de eerste.


Voordat je bij Njupeskär bent heb je nog een schitterend uitzicht over de vlakte.
Panoramafoto van het pad naar Njupeskär.

Myren
Foto van Myren
Uitzicht vanaf stuga.

Njupeskär panoramafoto
Njupeskär
Vlakbij Njupeskär
Het is mogelijk om redelijk dicht bij de waterval te komen. Je wordt wel kletsnat als je er vlakbij staat. Het onderstaande filmpje laat zien hoe de waterval er dichtbij uitziet.

 

Het onderstaande informatiebord wat bij de waterval staat, laat zien dat in de winter de waterval bevriest en dat men de bevroren waterval beklimt.

Informatiebord bij de waterval.
Gelukkig is het op Youtube te zien hoe waterval eruit ziet als deze is bevroren. Ook het beklimmen is in het onderstaande Youtube filmpje goed te zien:De wandeling van 4 km is mooi en ook wel indrukwekkend. Het is ook mogelijk om de waterval van boven te bezichtigen. We hadden het plan om dit te gaan doen. Helaas zijn we niet echte kilometervreters dus dat was een wandeling te ver en hebben we niet gedaan. Hoe het boven is, laat het onderstaande filmpje goed zien. Op enkele plaatsen is het best wel eng zo dicht bij de afgrond :-).


Meer informatie over Njupeskär en het Fulufjället nationaal park is te vinden op http://www.fulufjallet.nu/en.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten