Google Translate

vrijdag 21 december 2012

Jokkmokk kerk

Jokkmokk heeft 2 kerken. De gamla kyrka (oude kerk) en de nya kyrka (nieuwe kerk). De nieuwe kerk kwamen we snel tegen. De oude daarentegen konden we niet vinden. Op internet wel. Hieronder foto's van internet van de oude kerk van Jokkmokk.

Oude kerk van Jokkmokk

Oude kerk van binnen
De oude kerk is een achthoekige kerk die werd ingewijd in 1753. Een brand in 1972 verwoestte de kerk volledig. De kerk werd herbouwd en heropend in 1976. De architect was Herbert Juhlin. Het kruis, kroonluchter en psalmbord is gemaakt van hout en zijn overblijfselen van de verbrande kerk.

De nieuwe kerk werd ingewijd in 1889 en is gebouwd met neogotische stijl kenmerken. De kerk is de parochiekerk. De architect was Ernst Abraham Jacobson. Het altaarstuk werd geschilderd door Torsten Nordberg. De kerk werd gerestaureerd in 1948-1949. In 1982-1983 werd de kerk nogmaals gerestaureerd, maar nu in zijn oorspronkelijke staat. In 1987 kreeg de kerk een nieuwe 27-delige orgel, gebouwd door Grönlunds orgelbouwer in Gammelstad. (Bron: www.turism.jokkmokk.se).

In de winter ziet de kerk er als volgt uit:

Nieuwe kerk in Jokkmokk
Nieuwe kerk in Jokkmokk
Wat volgt zijn een aantal foto's die we zelf gemaakt hebben van de nieuwe kerk in Jokkmokk. Zowel van buiten en van binnen.Meer tijd was er niet. We waren al na sluitingstijd naar binnen gegaan. De kerk werd afgesloten toen we nog binnen waren, dus tijd om te vertrekken. Helaas geen tijd meer om informatie over de kerk mee te nemen.
 
Op internet van de oude kerk nog een oude foto gevonden. De foto dateert van 1753 met op de voorgrond 2 Sami. Rechts is de klokkentoren te zien.

Oude kerk in Jokkmokk
Wat meer informatie over Jokkmokk is te vinden in het boek "Noord-Scandinavie, Lapland, Noordkaap, Lofoten, Spitsbergen / druk 1".

5 opmerkingen:

 1. Wat is het schitterend daar Hans


  Vanuit Zweden, wensen wij jou en je familie hele fijne kerstdagen toe, en een heel gelukkig 2013 met veel liefde geluk, en vooral gezondheid, en veel handwerkplezier, volgend jaar dat we samen mogen delen
  Liefs Joke en Angus

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's! Die Scandinavische kerken zijn echt mooi van binnen!

  Groetjes, Juliëtte

  Fijne feestdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie kerk.
  Daar zou ik graag eens met Kerst willen zitten.
  Fijne dagen,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige kerken.
  Vooral de foto's met sneeuw zijn zo mooi.
  Wens je fijne feestdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat lijkt die nieuwe kerk van Jokkmokk op die van Arvidsjaur! Kijk maar eens hier: http://zoomingon.blogspot.se/2011/09/fotos-uitstapje-arvidsjaur-en-pitea.html
  Leuk ook zeg die oude foto met de oude kerk (en twee Sami).

  BeantwoordenVerwijderen