Google Translate

zondag 9 december 2012

Rörbäcksnäs kerk

We kwamen de kerk van Rörbäcksnäs tegen. We hadden die dag al vrij veel gedaan en de kinderen hadden geen zin meer om de kerk van binnen te bekijken, dus alleen maar foto's van de buitenkant gemaakt.

Rörbäcksnäs kerk
Deze kerk werd gebouwd in 1992-1993. De kerk is gebouwd van hout en is bijna een exacte kopie van de vorige. De vorige kerk was meer dan honderd jaar oud, maar is afgebrand in de nacht van 24 mei 1992. De eerste kolonisten kwamen naar het gebied in de jaren 1760. In 1869 waren er plannen voor de bouw van een kerk. Een eerste voorstel werd gedaan door de stadsarchitect Gustaf Skarin. De tekeningen werden herzien door de architect Folke Zettervall. Het voorstel van Zettervall was in grote lijnen vergelijkbaar met de kerk die gebouwd zou worden, maar het gebouw was breder en rijker in detail. De bouw van de vorige kerk begon in 1898 en de bouwer in 1898 was Olof Sterner. De kerk werd ingehuldigd in 1909. De oorspronkelijke klokken werden gegoten in 1900 en zijn gedeeltelijk gesmolten in de brand van 1992. De twee klokken zijn nu ten noorden van de kerktoren gevestigd. (Bron: Wikipedia en de website van Rörbäcksnäs).
 
Het nieuwe gebouw werd herbouwd op dezelfde locatie. De buitenkant is vrijwel identiek aan de voormalige kerk. Een aantal van de meubels die werden gered uit de brand werden geplaatst in de nieuwe kerk. (Bron: Kyrkan brinner).

Informatiebord

Rörbäcksnäs kerk
Rörbäcksnäs kerk

Gelukkig zijn er foto's van binnen te vinden op internet.Een aantal mooie foto's staan op deze website.

Rörbäcksnäs kerk


Rörbäcksnäs kerk

Rörbäcksnäs kerk

Erg interessant is dat de kerk van Rörbäcksnäs nagebouwd is in het park Trollskogen in het skigebied van Hundfjället vlakbij Sälen. Het park Trollskogen is gecreëerd door Alf Skaneby. In een latere blogpost komt Trollskogen nog aan bod. Informatie over de kerk in Trollskogen is hier te vinden. Hieronder 2 foto's van de betreffende website.

Kerk in Trollskogen

Kerk in Trollskogen

14 opmerkingen:

 1. Hej, wat leuk Hans 'Trollskogen'! Ik heb even op de site gekeken. Ben benieuwd naar je post daarover.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet zeggen dat ik er pas achter kwam toen ik de blogpost aan het maken was. Anders had ik niet geweten dat de kerk in Trollskogen hetzelfde was. Trollskogen was ook een hele bijzondere ervaring. Vooral op de manier zoals wij het weer gedaan hadden.

   Verwijderen
 2. De kerkklok heeft het drie uur, niet zo laat toch? De binnenkant ziet er mooi uit. Leuk dat die kerk een dubbelganger heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt dat het niet zo laat was, maar voor ons wel. We waren er vroeg bij en Trollskogen was een beste wandeling. De kinderen hadden absoluut geen zin meer om nog wat te doen. Vandaar het begrip laat :-). In ieder geval zeer scherp opgemerkt. Heb de tekst wat aangepast.

   Verwijderen
 3. Prachtige kerk. Leuk om te lezen. Als we in Zweden zijn kunnen we het nooit laten om de kerkjes te bekijken. Het leuke is dat ze vaak ook gewoon open zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Zweden zijn ze wel open. In Noorwegen zijn degene die we bekeken hebben dicht.

   Verwijderen
 4. Dank je voor je bezoek bij mij op Öland: wist je dat wij ook een Trollskogen hebben op het eiland :)
  Ha en bra dag.

  Hälsningar/Marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hej Marion,

   Te gekke blog heb je. Het stuk in Seasons was ook erg leuk om te lezen. Heb je foto's van Trollskogen op Öland?

   Verwijderen
 5. Deze tip kreeg ik.
  http://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/laender-menschen-abenteuer/start361-epgdetail_sid-1280116.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb vanavond gekeken, bleek dat de Lapland uitzending vorige week was :-(. Is ook niet te zien in de TV mediatheek. Vanavond was de Zweden uitzending en die was gaaf. Vooral het rotstekeningen fragment was leuk om te zien. Bedankt voor de tip. Hopen dat de Lapland uitzending nog een keer terug te kijken is.

   Verwijderen
 6. De eerste foto is erg mooi gelukt. Hoe oud zijn je kinderen? Wonen jullie in Zweden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. P.s. hoe heet het deuntje die je op de achtergrond van je blog hoort?

   Verwijderen