Google Translate

zondag 16 december 2012

Trollskogen

In de vorige blogpost is Trollskogen even aan bod gekomen. In deze post komt Trollskogen uitgebreid aan de beurt. Wat is Trollskogen? Trollskogen is bijvoorbeeld de naam van een Oostenrijkse metalband :-).

Had ik nog niet eerder gehoord, wel duistere muziek. Is op zijn tijd wel lekker om naar te luisteren. Trollskogen betekent het bos van de trollen. Een bos waar bijvoorbeeld de trollen uit de film Trolljegeren in rondlopen. Dat trollenbos staat eigenlijk in Öland zoals Marion in de vorige blogpost al aangaf. Wat een geweldig mooi bos is dat zeg. Hieronder een foto van dat bos.:

Trollskogen Öland
Meer informatie over Trollskogen te Öland is te vinden op de website van Andrew Kobos. Foto's zijn te vinden op Flickr.

Deze post gaat over Trollskogen in Hundfjället in Sälen.


Ik had ergens gelezen dat de kettingzaag kunstenaar Alf Skaneby in Sälen actief is. Niet goed gelezen natuurlijk en op goed geluk wat gereden. We zagen het onderstaande beeld en zijn naar de bijbehorende skipiste gegaan.

Ingang Hundfjället
Op een gegeven moment zagen we een bordje Trollskogen. Geen idee wat we ervan moesten verwachten. Er zijn 2 bordjes. We zijn een kant opgegaan, de berg omhoog. Dat was best wel zwaar. Ondertussen kwamen we best wel veel mensen tegen. Wel vreemd voor Zweden.

Trollskogen bord
Uitzicht halverwege
Toen we bijna bovenop de berg waren, hoorden we muziek en stemmen. Later kwamen we houten figuren tegen. Er liep een pad naar beneden die 1,5 km lang was en weer naar beneden ging. Het bleek de Trollskogen te zijn en we waren natuurlijk de verkeerde kant opgelopen. Vandaar dat we veel mensen op de weg naar boven tegenkwamen. De wandeling door Trollskogen maakte het helemaal goed.
Wegwijzer
Het beeld bleek gemaakt te zijn door Alf Skaneby.

Alf Skaneby
Hier kwamen we dus de naam Alf Skaneby tegen. De kettingzager. Het Trollskogen pad was voorzien van zo'n 600 objecten van zijn hand/kettingzaag en moet een wereld voorstellen van trollen en dieren. De wereld is voorzien van allerlei muziek en geluiden en stemmen. Het is een genot om daar door te lopen. Zeer indrukwekkend en als de kinderen van ons kleiner waren, zouden ze het helemaal geweldig gevonden hebben. De oudste vond het natuurlijk kinderachtig. Het fototoestel draaide overuren. Ongeveer 200 foto's gemaakt. Alf Skaneby heeft zijn eigen website. Hieronder de informatie over Alf Skaneby afkomstig van zijn website.

My name is Alf Skaneby, creator of the largest park of sculptures in Europe. This forest of trolls, called Trollskogen, you will find at Hundfjället near Sälen - a famous Ski resort in the Swedish mountains. There are more than 600 objects in a living world of trolls and animals, who can speak, sing and play. There are 43 audio stations with 74 sounds.

My work: - 100% chainsaw - no handcarving - no powertools.

I am musician from birth, but also a text-writer and drama-producer. I am too old, but my head is as young as ever, married to Tina with two daughters. We live in Beddingestrand, close to Trelleborg, at the very south of Sweden.
 

I have sculptured with chainsaw since 1977, which keeps me busy most of the time.

Hieronder een Youtube filmpje van Alf Skaneby in actie.Verder met Trollskogen. Sommige dingen in het bos zijn heel erg simpel uitgevoerd, maar zeer grappig. De ogen die op de volgende foto te zien is, komt erg vaak voor en elke keer als ik een boom zie waar een tak van is afgezaagd, zie ik een potentieel trollenoog :-). Erg leuk gedaan.Trollenhuis


Hans halt
 Er was zelfs een heren en dames WC aanwezig die continue bezet waren.
Heren WC

Opera grottan

Deze was één van de mooiste.

De Trollen rapgroep


Dit waren maar een paar foto's. Er stond op elke meter een object. Na de Trollskogen kwam je terecht in de Tandtrollskogen.

Tandtrollskogen

Vild-hasse

Stal

Trollskolan
Binnen in de Trollskogan
Een våffelstuga, heerlijk.

Våffelstuga
Wafels, heerlijk. De kinderen hebben er één gehad. Als laatste was er nog een beeld van Jörgen Mårtensson. Jörgen Mårtensson (4 december 1959) is een gepensioneerde Zweedse oriëntatieloper die nu in Noorwegen woont. Mårtensson won tweemaal goud op het wereldkampioenschap oriëntatielopen. Hij is een van de meest succesvolle Zweedse oriëntatielopers allertijden. Hij werd ook een van de meest bekende Zweedse oriëntatielopers na het winnen van het Zweeds kampioenschap tijdens de marathon van Stockholm in 1993.

Jörgen Mårtensson

Jörgen Mårtensson informatiebord


Jörgen Mårtensson
In de winter is het pad ook mooi. Omdat het nu winter is, leek me het volgende filmpje wel toepasselijk. Het geeft goed weer hoe het in de winter is.


5 opmerkingen:

 1. Zoiets heb ik nog niet eerder gezien. Daar zou je in de winter ook een kijkje moeten kunnen nemen. Die afdaling is geweldig, vooral de stop bij de utedass. Mooi verhaal weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke post!!
  Geweldig al die gezaagde beelden!!
  Lijkt me heel leuk om te zien!

  Groetjes, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er inderdaad heel leuk uit. Hier in de buurt woont ook een "kettingzager". Hij staat ook altijd op alle zomermarkten in de buurt. Bij veel gelegenheden staat dan ook wel een beeld van hem. Misschien heb je er wel gezien toen je Lappland binnen reed, vlak voor Dorotea. Dat is ook van hem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met het Lappland bord? Daar wou ik nog een foto van maken. Is me op de heen en terugweg niet gelukt :-).

   Verwijderen
 4. What a fun and adventurous place to stroll around in, and I love the name "Trollskogen". :p I can't believe I had not heard of this until right now. :o

  Thank you so much for sharing!

  BeantwoordenVerwijderen