Google Translate

woensdag 5 december 2012

Als de vorst haar geesel zwaait - Bernhard Nordh

Boek details:
Auteur: Bernard Nordh
Oorspronkelijke titel: Undan frostpiskan / Flickan från fjällbyn
Vertaling: J.E. Gorter-Keyser
Titel: Als de vorst haar geesel zwaait (5e druk)
Jaartal: 1950
Bladzijde: 264 blz
Uitgeverij: Zuid-Hollandsche uitgevers maatschappij

Als de vorst haar geesel zwaait
Dit boek wordt gezien als 3e deel van de Pålsson serie. Het eerste deel is deze blogpost aan bod gekomen. Het 2e deel is pas geleden in deze blogpost behandeld. Pålsson komt in dit verhaal niet voor, maar wordt af en toe genoemd. Verwacht daarom geen vervolg op het leven van Pålsson.

In dit verhaal staan de dorpen Fjällboberg en Kroksjö centraal. Vanuit deze dorpen emigreerden in het begin van de 20e eeuw 55 van de 60 inwoners naar Amerika. Fjällboberg was de woonplaats van Lars Pålsson en Britta tot 1856. Het gezin Pålsson vertrok in 1856 naar Marsliden. Ongeveer 50 jaar later beschrijft Bernard Nordh de emigratie naar Amerika. De hongerwinters en mislukte oogsten zorgden ervoor dat de pamfletten van de rederij White Star Line met hun overtochten naar Amerika erg populair waren.

White Star Line

White Star Line stoomboot uit 1907
De grijze koude herfstnevel steeg uit het moerasland bij het meer op als een vernielende witte rook, die tegen de beboste hellingen omhoog rolde. De nevel bracht de vorst die als een geesel zwaaide. Dit zorgde ervoor dat Anders Kristoffersson als eerste naar Amerika vertrok. Hij vertrok alleen en de rest van het gezin bleef achter. Een jaar later vertrokken meerdere mannen (Oskar, Tobias en Ersson) naar Amerika. De vrouwen en kinderen bleven opnieuw achter. De mannen zouden als ze éénmaal in Amerika waren en geld verdiend hadden, geld sturen naar de vrouwen om een reisbiljet te halen. De boerderijen waren ondertussen verkocht aan de houtvester om reisbiljet voor de mannen te bekostigen. De inboedel van de boerderijen werd via een openbare verkoop verkocht.

In het verhaal zijn Erik en Isa de centrale figuren waar het om draait. Isa is verliefd op Erik, maar Amerika staat tussen hen in. Isa wil kost wat kost naar Amerika en Erik wil absoluut niet. Erik wil het land draineren zodat de vorst geen invloed meer kan hebben op de oogst en er toch geleefd kan worden in het gebergte. Helaas voor hem heeft niemand in het dorp interesse in draineren, laat staan om te helpen. Vanwege de uittocht van de mannen, heeft Erik een probleem. Isa gelooft heilig in het feit dat er een vloek rust op Fjällboberg vanwege het vertrek van Pålsson 50 jaar geleden.

De ontberingen die de mensen van Kroksjö mee moeten maken, zijn in deze tijd niet te begrijpen. Bernard Nordh vertelt het geheel weer in zijn eigen stijl. De informatie voor dit verhaal is grotendeels afkomstig van Gunnar Mattsson afkomstig uit Kroksjö. Gunnar Mattsson is familie van Alexander Mattsson. Alexander Mattsson heeft model gestaan voor Erik. Sara Bång-Mattsson heeft model gestaan voor Isa. Hieronder een foto van beiden afkomstig van de Bernard Nordh website.

Alexander Mattsson en Sara Bång-Mattsson (Erik en Isa). Foto van Herman Grönlund.
Van Alex en Sara ook nog de onderstaande foto gevonden. Ik weet niet zeker of dit de Alex en Sara zijn. Waarschijnlijk wel.
Alex en Sara
Op de Bernard Nordh website is hoofdstuk 3 van het boek te lezen. Anders Kristoffersson is dan al vertrokken naar Amerika en Erika, zijn vrouw, is achter gebleven in Kroksjö.

Het boek is in 1948 verfilmd. De film heeft de titel "Flickan från fjällbyn"  gekregen.


Meer info over de film is te vinden op IMDB en op Svensk Filmdatabas. Jammer genoeg kan ik de film nergens vinden. De film is niet te downloaden of te koop.

Ik kwam de onderstaande artikelen tegen op internet. Het geeft aan dat Bernard Nordh niet veel waardering kreeg tijdens zijn leven, Hij heeft boeken geschreven voor het normale volk. Het normale volk las / leest de boeken van hem graag. Literair stelde hij weinig voor. Het verklaart wel waarom de boeken te gek zijn. Ze zijn geschreven voor het gewone volk en dat leest erg fijn. Kortom, leesbare en spannende boeken en ook dit boek is geweldig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten