Google Translate

dinsdag 26 maart 2013

Ájtte museum Jokkmokk

Tijdens ons verblijf in Lapland was ik erg graag naar het Ájtte museum in Jokkmokk geweest. De keuze was toen toch op Stora Sjöfallet gevallen. De dag ervoor hadden we al wel het Ájtte museum bezocht. Het was toen al vrij laat en we konden nog gauw even in de winkel terecht. Het Ájtte museum laat zien hoe de Sami's leefden. Het museum heeft een eigen website.


Buiten het museum was een goattieh of kåta aanwezig. Een goattieh is een hut die zomers gebruikt wordt door de Sami. Het frame is gemaakt van berkenhout. Men gebruikt hiervoor de gebogen berkenstammen die her en der te vinden zijn en zo gevormd zijn door de sneeuw.

Gebogen berkenstammen

Goattieh of kåta


Binnen in de goattieh
Deze goattieh is niet helemaal origineel. De takken op de grond klopt wel. Dit komt tevens voor in het boek Tillu - Vrouw van de toendra. Ik ben op dit moment het boek A year in Lapland aan het lezen en hier komt de goattieh uitgebreid aan de orde.


Kåta
Kåta


Tekst bij de Kåta
Wat volgt zijn de foto's die we binnen hebben gemaakt.


We hadden er bijna 1 gehaald

Plattegrond Ájtte museum
Meer foto's konden we niet maken. Op internet een aantal foto's gevonden.

Foto van Saamiblog


Foto van Blogtrotter
Op de Flickr pagina van Blogtrotter staan nog meer foto's van het Ájtte museum.

Foto van website Ice Raven
Op de website van Ice Raven staan nog meer mooie foto's van het Ájtte museum. De website is trouwens erg leuk met mooie verhalen. Op deze pagina wordt bv uitgelegd hoe je het Noorderlicht goed op de foto kunt krijgen. De foto's zijn erg mooi. Hieronder heb ik er één geplaatst.

Foto van noorderlicht (website Ice Raven)
Volgende keer als we in Jokkmokk zijn, gaan we zeker naar het museum toe.

5 opmerkingen:

 1. Dat kan ik me voorstellen, ik houd het zelf vanaf nu ook in gedachten1

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto's!

  Groetjes, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is zeker de moeite waard om het museum te bezoeken. Wij zijn afgelopen september in een huisje in Björkholmen geweest, een dorpje 40 km westelijk van Jokkmokk. Hebben toen ook het museum bezocht.Mocht je ooit in de gelegenheid zijn...het Zilvermuseum in Arjeplog is ook heel leuk en leerzaam.
  De eerste week van maart is mijn man weer in Björkholmen geweest met een groepje om het poollicht te bewonderen en te fotograferen.4 van de 7 nachten gezien en indrukwekkende foto's gemaakt.Zweden blijft mooi in alle jaargetijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annelies,

   We waren niet toegekomen om Arjeplog te bekijken. Daarvoor waren we er te kort. Komt hopelijk nog wel een keer.

   Verwijderen