Google Translate

zondag 31 maart 2013

Harsprångets samhälle

Tijdens de tocht van Jokkmokk naar Porjus kwamen we de Harsprångets samhälle tegen. Geen idee wat het was. Het leek erop dat er een dorp had gestaan. Er stond een groot bord.

Harsprångets samhälle

Harsprångets samhälle
 Hieronder is de kaart van het dorp wat duidelijker te zien.


 Bij het bord stonden wat boomstammen.


Verder stonden er wat borden met namen erop. Het leek op straatnamen bordjes.

Skogsvägen

Tvättstuga (wasserij)

Konsum

Storgatan
Met de auto konden we niet helemaal rondrijden. Om meer te zien, moesten we lopen. We hadden even buiten gezeten en lopen was niet echt een optie vanwege de muggen. Heel apart om zoiets te zien en geen idee wat het was. Op internet gezocht naar wat de Harsprångets samhälle nu betekent. Het blijkt dat er vroeger op deze plek een dorp stond vanwege de bouw van de dam Harsprånget tussen 1945 en 1952. Er  groeide een gemeenschap van meer dan 2000 mensen naast de deur. In het dorpje was alles te vinden van een moderne samenleving: post en telefoon, politie, medisch centrum, kerk, twee scholen, twee winkels, brandweerkazerne, openbare baden, kiosk, bioscoop, theater, bibliotheek, restaurant en tennisbaan. Evenals uitgebreide drainage en goedkope elektriciteit. Toen de dam werd voltooid verdwenen de banen en de mensen. In de jaren '50 begon men met de voorgenomen ontmanteling van het dorp. Het ging zeker niet in het tempo dat oorspronkelijk bedoeld was. Maar in 1985 werd dan toch het laatste huis ontmanteld. De overgrote meerderheid is netjes opgeruimd. Er zijn hier en daar nog sporen te zien van het beheersysteem en funderingen. Het Porjus Archief Comité en de gemeente Jokkmokk heeft een poging gedaan om door het schoonmaken van de straten en door middel van borden te laten zien hoe de straten werden genoemd en waar de belangrijke gebouwen stonden.

Op de Geocaching website stonden een aantal foto's uit de periode dat het dorp bevolkt was. Ik heb een aantal foto's van die site hieronder gezet.


Tennisbaan
Kerk
 

De tennisbaan is nog steeds aanwezig. We hebben deze niet gezien. De onderstaande foto is afkomstig van deze website. Op de website staat tevens nog wat informatie over Harsprångets samhälle.

Overblijfselen van de tennisbaan
Er was nog veel meer te zien op deze verlaten plek. De Rostsverige website heeft veel interessante foto's van het dorp gemaakt.Op de website van Henrik von Klopp staan ook nog een aantal foto's en wat informatie. De commentaren zijn erg interessant.

Het Porjus Archief Comité heeft een aantal boeken van Nils Forsgren uitgebracht, waaronder Harsprånget.


De geschiedenis van het dorp wordt hierin behandeld en er staan een aantal foto's in die niet eerder gepubliceerd zijn. Lijkt me een leuk boek. Het dorp is opgericht vanwege de bouw van de dam. Daarom moet er een kijkje worden genomen bij Harsprångsfallet. Harsprångsfallet is een canyon-achtige ruimte in de Lule rivier en is via een 300 meter lang pad te bereiken vanaf de E45. In een latere blogpost komt Harsprångsfallet aan bod. Informatie over Harsprångsfallet en de samhälle is hier te vinden.

4 opmerkingen:

 1. Gaaf! Het blijft bijzonder om in een bos te lopen en oude funderingen te vinden van 1 of twee gebouwen, maar een compleet dorp met straatnaambordjes en al? Waanzinnig leuke vondst en tåck dat je dit weer wilde delen.

  Anna Marie.

  p.s. ik laat niet al je posten aan Ben lezen, want die is altijd zo druk met van alles en nog wat, maar deze laat ik weer aan hem zien. Hij is ook gek op dit soort geschiedenis weetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het stond niet goed aangegeven en we wisten echt niet wat het voor moest stellen. Op dat moment lukt het niet zo goed om de tekst te begrijpen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijzonder, ik hou wel van spookdorpjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat interessant! Dat hier een heel dorp was en pas in 1985 het laatste huis ontmanteld!
  Kan me voorstellen dat je wel even raar staat te kijken als je die bewegwijzering ziet en verder niks!
  gr Richt

  BeantwoordenVerwijderen