Google Translate

woensdag 20 maart 2013

Jokkmokk

In deze blogpost komt het centrum van Jokkmokk aan bod. We hadden een ander beeld van Jokkmokk. Het viel een beetje tegen. Gelukkig zijn we het centrum geheel doorgelopen en een aantal foto's gemaakt. Het eerste wat opviel, waren een paar marktkraampjes. Deze kraampjes zullen er altijd wel staan.Zo'n steen hebben we gehaald.
.

Universal declaration of human rights

Timmerflottaren
Timmerflottaren is door Runo Johansson gemaakt in 1954 ter nagedachtenis van gouverneur HA Widmark. Model was Felix Åkerlund. Het beeld werd in de volksmond daarom bekend als "Felix".

Timmerflottaren

De Sámi Duodji winkel is een erg klinische winkel met Sami handwerk ook wel Duodji genoemd. We zijn hier niet lang binnen geweest omdat alles achter glas zat. Toch een paar foto's kunnen maken. De website werkt nog niet goed. Er kan weinig worden gevonden.

Sámi DuodjiWat niet achter glas stond, waren de boeken. Hier had ik wel wat langer willen blijven. De rest had er geen zin meer in :-(. Er zaten een aantal interessante boeken tussen.

Sami boeken
Maar weer verder. Café Gasskas. Dit café heeft geen eigen website. Hier is wat informatie te vinden over het café.

Café Gasskas
In het café worden er wel eens concerten gegeven. Op Youtube kwam ik het onderstaande filmpje tegen van Kristian Antila en Sofia Jannok in café Gasskas.


Op naar het volgende gebouw en wel het onderstaande gebouw aan de linkerkant.

Studio Znygg

Naar binnen gegaan. Geen idee wat het was. Het leek op een winkel. Een aantal foto's gemaakt. Erg mooie artikelen hadden ze hangen.


Hier zagen we alweer zo'n mooie geweien krans. Deze was echt mooi. De krans heeft als voorbeeld gediend voor onze eigen krans. Als we ergens nog die dikke touwen tegenkomen, dan is onze krans echt af.

Geweien krans

Onze eigen krans.


Schilderij van Mia Viltok
Dit schilderij is gemaakt door Mia Viltok.

Mia Viltok

Mia Viltok is kunstenares en eigenaar van Studio Znygg in Luleå. Ze heeft een eigen website, een Facebook pagina, een Wordpress site en een Blogspot site. De Blogspot site wordt al een tijdje niet meer bijgewerkt. Op haar Facebook pagina zijn een aantal foto's te zien van de kunstwerken die ze gemaakt heeft.

Sami schoenen
Op een gegeven moment kwamen we erachter dat het een kapsalon was. Thuis uitgezocht en het is Studio Znygg. Leuke combinatie van kunst en verzorging.

Lapplådan (woondecoratie)

Lapplådan
In Jokkmokk hebben ze in dezelfde straat flats. Raar gezicht en past niet echt in het straatbeeld.

Flats
Vervolgens naar Kullturhuset Gamla Apotheket. De oude apotheek wordt tegenwoordig gebruikt door verschillende verenigingen in de gemeente. Er is een verkoop en er zijn tentoonstellingen van de lokale kunst.

Kulturhuset Gamla Apotheket
Dage Enberg mes

Jokkmokks kommun
Eerder heb ik het al gehad over de kerk van Jokkmokk. Via het blog van "Boerin in Lapland" kwam ik de website van Therese Rydström tegen waar een trouwreportage aanwezig was die was gemaakt bij de kerk van Jokkmokk. De reportage is hier te bekijken. 1 foto van de reportage heb ik hieronder opgenomen.

Foto van Therese Rydström

10 opmerkingen:

 1. Het viel mij op dat hij aldoor met zijn handen in z'n zakken staat, de bruidegom :-). Verder prachtige foto's! Al met al toch wel een beetje leuk in Jokkmokk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal wel koud geweest zijn :-). Arvidsjaur was leuker dan Jokkmokk. Maar ach, we vermaken ons wel.

   Verwijderen
 2. Zijn jullie er nu? Zal wel fris zijn. Ik vind jullie krans geweldig!!
  Jokkmok Heeft de naam heel saai te zijn, maar je hebt toch leuke winkels gezien. Veel plezier nog! Kram anna marie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas zijn we er nu niet. 1x in het jaar wil nog net....

   Verwijderen
 3. Jokkmokk staat ook op ons lijstje van aankomende zomer. Ik vind wel dat je leuke winkeltjes hebt gevonden. Ik zal er eens naar uitkijken mochten we er deze zomer langskomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ziet er zo toch leuk uit. Misschien moet je er eens in de winter naartoe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op dit moment helaas niet mogelijk. Misschien in de toekomst?

   Verwijderen
 5. Toch nog genoeg te zien daar. Leuk, die kraampjes. En ik snap wel dat jij graag wat langer tussen die boeken had willen rond neuzen.
  Groetjes, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staan echt wel leuke boeken tussen. Misschien de volgende keer?

   Verwijderen