Google Translate

donderdag 28 maart 2013

The Vikings

Filmdetails:
Titel: The Vikings
Regisseur:
Jaar: 1958
Verhaal:
Acteurs: , , en Janet Leigh
Duur: 116 minuten
IMDB cijfer: 7,0

The Vikings
The Vikings trailer

Na een tip van een ex-collega op Facebook ben ik de serie Vikings aan het kijken. Ik ben geen fan van series zoals The Walking dead, Game of thrones, 24, Breaking bad etc. Voor deze serie maak ik graag een uitzondering. Het gaat over Vikingen en dat is altijd erg interessant. Ik heb nu 2 delen van de Vikings serie gezien. Er zijn 9 delen van. De laatste 5 delen zijn nog niet te downloaden. Bij het zoeken naar de serie kwam ik de film The Vikings weer tegen. Ik kwam deze al vaker tegen en nu maar besloten om te gaan kijken. Een aantal dingen uit de film herkende ik uit de Vikings serie. Het navigeren zonder kompas, maar met de stand van de zon kon men de weg naar Engeland vinden door middel van een zonnekompas. Uitleg over het zonnekompas is hier te vinden. Er staat op die website tevens een filmpje.Het kompas ben ik in de serie nog niet tegengekomen. In de film maakt men gebruik van een magnetisch stuk ijzer wat als kompas dient. Volgens Wikipedia is de vroegst bekende melding over een kompas in 1117 in China. Het zou waar kunnen zijn dat de Vikingen beschikten over een stuk magnetisch metaal. Meer informatie over het zonnekompas is hier te vinden.

Zonnesteen
Een andere herkenning is de Vikingleider. In de film is dat Ragnar en in de serie is Ragnar geen Vikingleider, maar hij zal wel een belangrijk iemand worden. Het varen door de mist is enigszins herkenbaar in de serie en de film. In de film vaarden ze met 3 boten en door te blazen op de hoorns konden ze bij elkaar blijven. Een Vikingbegrafenis mag niet missen in een Vikingen film. Ik heb het er al eerder over gehad in de blogpost van de film The 13th warrior. De begrafenis vindt plaats aan het einde van de film.

Voor een film uit 1958 ziet het er allemaal nog erg goed uit. De muziek is wel ouderwets en hoort bij die films uit die tijd, De film zelf valt best wel mee en geeft wel een goed beeld hoe de Vikingen leefden. Er zitten natuurlijk wel stukken in die absoluut ongeloofwaardig zijn, maar ach het verhaal moet toch een romantisch trekje krijgen. De omgeving is wel geweldig. Vooral als de Vikingboot het fjord invaart met op de achtergrond een schitterende waterval en besneeuwde bergtoppen. Dat zijn echt mooie beelden.

Scene uit de film
Andere scene uit de film
De film komt uit 1958. Toch speelden er bekende acteurs mee die ik nog heb meegemaakt in mijn jeugd. Kirk Douglas, Tony Curtis, Ernest Borgnine en Janet Leigh. Leuk om ze samen te zien in The Vikings.

Op Wikipedia is nog een beschrijving van de film te zien. Helaas staat er niet bij waar de scenes van het Vikingdorp zijn opgenomen. De opnames van het kasteel waren in Bretagne, het kasteel Fort La Latte.

Fort La Latte
Update: Dankzij de link van Willy in een reactie blijkt dat de film in Noorwegen is opgenomen. Het Viking dorp is gebouwd in het zuidwesten van Gjetingsdalen, op het Maurangerfjord. De boot scenes zijn gefilmd in het Sognefjord, Nærøyfjord.

De film is in zijn geheel te zien op Youtube.

The Vikings - Volledige film

3 opmerkingen:

 1. Misschien heb ik 'm ooit lang geleden wel eens gezien, ik weet het niet meer. Ik wist ook niet dat er een serie over Vikingen is. Leuk dat je zo aan het speuren bent, zoals naar het kompas, interessant Ik heb de film locatie gevonden, zal je de link apart in een reactie geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De serie Vikings is net uitgebracht. Ik wist het ook niet. Heel erg bedankt voor de movie locatie link. Dus toch in Noorwegen opgenomen. Ik pas de blog aan met deze informatie.

   Verwijderen
 2. http://www.movie-locations.com/movies/v/Vikings.html

  BeantwoordenVerwijderen