Google Translate

donderdag 3 oktober 2013

Taivalkosken kirkko

In Zweden  hebben we best wel veel kerken gezien. In Finland daarentegen waren er vrij weinig kerken te bezichtigen. We zijn er toch een tegen gekomen en dat is Taivalkosken kirkko in het plaatsje Taivalkoski. Taivalkoski ligt in de provincie Oulu. Over Taivalkoski is weinig te vertellen. De Finse schrijver Kalle Päätalo is hier geboren. Ik had nog niet eerder van hem gehoord.

Taivalkosken kirkko is de tweede kerk van Taivalkoski. De kerk is ontworpen in 1932 door architect Kauno S. Kallio. De eerste kerk, gebouwd in 1847-1848, brandde op 27 juli 1925 uit vanwege een blikseminslag.

Foto van de eerste kerk uit 1925

Het bronzen bewaker standbeeld is volgens de Kirjasto Virma website gemaakt door de beeldhouwer Heikki Konttinen in 1957. Meer informatie over het standbeeld is hier te vinden. Andere informatie in het Fins is op deze website te lezen. Er blijkt nog een begraafplaatseiland aanwezig te zijn. Men heeft de begraafplaats om gezondheidsredenen in 1928 verplaatst naar een eiland. Van het eiland wisten we niet dat het bestond. Achteraf dus wel. Hoe het precies zit is mij niet bekend. Het Fins is wel heel erg lastig te begrijpen, zelfs met Google Translate. Meer informatie over de begraafplaatsen is te vinden op de websites van Kirjastovirma en Jokijarvi.

We waren natuurlijk weer eens te laat zodat de kerk alweer dicht zat bij aankomst. Gelukkig is de kerk van binnen te zien op het eerste Youtube filmpje. Het tweede Youtube filmpje laat de buitenkant van de kerk in de winter zien.Geen opmerkingen:

Een reactie posten