Google Translate

dinsdag 29 oktober 2013

Ondertussen in Revsund

Boek details:
Auteur: Ruben Heijloo & Hilde Talstra
Titel: Ondertussen in Revsund: Amsterdammers op het Zweedse platteland
Jaartal: 2013
Bladzijde: 156 blz
Uitgeverij: VanDorp Uitgevers / Uitgeverij Grenzenloos
Ebook ISBN: 9789461850454

Het huis van Ruben en Hilde staat rechts van de kerk.

Het boek is een bundeling van 66 anekdotes geschreven door Ruben Heijloo en Hilde Talstra. Ze zijn in 2011 verhuisd van Amsterdam naar Zweden en wel naar Revsund. Revsund is een dorpje dat ligt in Jämtland.

Hilde en Ruben (foto van de Revsunds Prästgård website)
Officiële samenvatting:
Hoe overleven twee Amsterdammers op het Zweedse platteland? Ruben en Hilde verruilen hun hectische stadsleven voor rust en natuur in de noordelijke provincie Jämtland. In het dorp Revsund, waar de lucht schoon is en de winters lang, kopen zij een oude pastorie aan een meer. Is dat wel zo vredig en idyllisch als het lijkt?

De twee openen een Bed & Breakfast en doen hun best om te integreren. Ze verdiepen zich in de meest uiteenlopende plattelandsgewoonten en proberen, ondanks de stress die een renovatie met zich meebrengt, hun relatie toch een beetje gezellig te houden.

Hilde, Ruben en Revsunds Prästgård. Meer info is te vinden op Facebook. Ze zijn alle drie op Facebook vertegenwoordigd:
Samen bezitten ze dus een bed and breakfast, werkt Hilde bij Midscand en Ruben heeft zijn eigen bedrijf Nyckelpiga Media en een blog over St. Olavsleden. Meer hierover is te lezen op website van Bergwijzer. Daarnaast hebben ze ook nog een blog op de Midscand website. Hilde heeft toen ze nog in Nederland woonde, voor de NCRV gewerkt. In ieder geval volgens deze link.

Een aantal pagina's (de eerste 20) uit het boek is te vinden op issuu.com. Het boek is al eerder aan bod gekomen op het blog van ScandinaviëXL.

De bed and breakfast in Revsund is een oude pastorie. De verhalen gaan over het eerste volledige jaar van Ruben en Hilde in Zweden. Het boek leest erg fijn en de stukjes zijn erg leuk geschreven. Over bijna elk verhaal is wel wat te vertellen. Dat doe ik maar niet want anders wordt deze blogpost veel te lang en valt er weinig meer te lezen voor anderen. Ik zal er een aantal punten uithalen.

Het spelletje Poplink komt aan bod. Dit is een zelf bedachte popquiz. Leuk om te zien hoe het ontstaan is. Verderop in het boek komt popquiz nog een keer aan de orde. Leuk stukje hierbij is Hotshot van Dennis Hopper (fragment uit de film Speed).

Hotshot

Het Scandinavië-virus. Noorwegen was te duur. Denemarken lijkt te veel op Nederland en Finland trekt niet zo. Dalarna was eigenlijk de keus voor Ruben en Hilde, maar Dalarna zat niet te wachten op dromers. Jämtland zat wel te wachten op dromers en Jämtland werd het en wel Revsund. Dit klopt redelijk met onze bevindingen. Noorwegen is inderdaad erg duur. Dit komt door de olie volgens Stine Jensen in de serie Licht op het Noorden. In Denemarken zijn we niet echt geweest. Wat we ervan gezien hebben, lijkt inderdaad op Nederland. Finland was leuk, maar niet echt ons land. Dalarna doet het altijd goed. Het klopt dus aardig.

De film As it is in heaven is onderwerp van een verhaal als Hilde met het koor zingt. Helaas heb ik de film nog steeds niet bekeken.

Fredagsmys is een Zweedse gewoonte om de vrijdagavond met het gezin voor de televisie door te brengen en fastfood, snoep en chips te eten. Godis (snoep) is in elke supermarkt aanwezig in bakken. Zie ook de blogpost over de Dollar$tore.

"Mooie dagen uit het noorden". Dit was het blog van Hilde en Ruben toen ze in Nederland woonden. Het blog kan ik niet meer terugvinden op internet. In het stukje komt muziek van Fever ray, The Knife, Karin Park, Husky Rescue, Björk, Johann Johannsson en Sigur Rós aan bod. Fever Ray is al een keer besproken in de blogpost over de Vikings serie. The Knife was de voorloper van Fever Ray. Er volgen nu een aantal Youtube videoclips van de net genoemde artiesten.

Fever Ray

The Knife

Karin Park

Husky Rescue

Björk

Jóhann Jóhannsson

Sigur Rós

De SFI-bubble. Studenten uit Iran, Thailand en Eritrea moesten naar Zweden terwijl Nederlanders vrijwillig naar Zweden gaan. Dit maakt de SFI een rare combinatie en is het verschil tussen de leerlingen groot. Het verschil tussen leerlingen maakt het dat het voor Nederlanders traag gaat.

Nog een paar andere dingen die ik in het boek tegen kwam:
 • Zweedse boter is zout en dit klopt inderdaad. Ongezouten boter is minder gangbaar.
 • Het verhaal Middelvinger: Zeer herkenbaar dat de auto's over de vluchtstrook rijden om ingehaald te worden.
 • Ha tummen mitt i handen: een duim in het midden van je hand hebben oftewel twee linkerhanden.
Zoals eerder gezegd, een erg leuk boek. Revsund is nu bekend :-). Het is nu wachten op deel 2.

Via de commentaren een mooie link van Willy van Hej Tjorven gekregen en wel deze link. De schrijfster van het blog is de zus van Ruben Heijloo.

2 opmerkingen:

 1. Kyra vermeldde in een reactie dat haar broer (Ruben dus) daar woont.Misschien vind je het leuk om bij haar te lezen over haar vakantie in Revsund.
  http://eexterhout.blogspot.nl/search?q=zweden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk, ga ik lezen. Voeg het blog gelijk aan de leeslijst toe :-). Bedankt.

   Verwijderen