Google Translate

zaterdag 2 november 2013

Finland (Suomi)

Boek details:
Auteur: J.A.L. van Haarst
Titel: Finland (Suomi). Een verhaal, waarin gegevens zijn verwerkt over Finland en het Finse volk.
Verschijningsdatum: 1950
Bladzijde: 64 blz
Uitgeverij: Uitgeverij G.G. van Elburg, Warmond


Het boekje Finland uit 1950 is uitgebracht door de Aanneming-Maatschappij N.V.  Panagro te Warmond. Het boekje diende om de kinderen van de hoogste klassen te vertellen over het land waar de houten schoolgebouwen oftewel de Finse scholen vandaan kwamen en is door Panagro geschonken aan alle 115 Finse scholen in Nederland. Het was de verwachting dat de boekjes in klassikaal verband gebruikt werden.

De Finse school is een type houten schoolgebouw dat in jaren 1948-1950 verspreid door Nederland is gebouwd. Het hout waarvan de scholen zijn gebouwd komt uit Finland en werd geleverd als onderdeel van een handelsovereenkomst tussen Nederland en Finland, vandaar de naam ‘Finse School’. Het ontwerp is van de gebroeders Laurentius. De gebouwen zijn neergezet door de firma Panagro. De scholen hebben allemaal hetzelfde typische uiterlijk. De indeling van de gebouwen, de gevels en de raampartijen zijn vrijwel identiek. Het aantal klaslokalen kan echter variëren en sommige gebouwen zijn voorzien van een extra ingang. Het is ook voorgekomen dat scholen later zijn verbouwd waardoor de indeling van het gebouw is veranderd. Een voorbeeld hiervan is de Finse School aan de Eksterweg in Apeldoorn: de ingang met het afdakje aan de zuidoostkant van het gebouw zijn vervangen door een wand met grote raampartij. In totaal zijn er ongeveer 115 Finse scholen neergezet. De meeste scholen zijn afgebroken of afgebrand. Het overzicht op Wikipedia laat zien welke gebouwen nog bestaan (voor zover bekend) en wat de huidige functie van het gebouw is. (Bron: Wikipedia). Wat volgt is een Polygoon-journaal filmpje van de Wikipedia website.


Meer informatie over de Finse scholen is te vinden op de onderstaande websites:

Gedenkbord van de Finse Scholen: "Door samenwerking kwamen 115 Finse Scholen tot stand - 1949 - Panagro - Warmond - 1950 (Foto is afkomstig van deze website)
Op de Finse boekhandel website Kampinkirjakauppa kwam ik het Finland boek eigenlijk als enige tegen.

Het boek begint met een voorwoord van de Buitengewoon Gezant en gevolmachtigd Minister van de Finse Republiek in Nederland. Ik kan de handtekening niet ontcijferen. Er is tevens een voorwoord van de Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen Prof. dr. F. J. Th. Rutten. Het verhaal begint aan boord van de 2100 ton Fins vrachtboot "Irma". De vrachtboot is vertrokken uit Mäntyluoto, de haven van Pori, aan de Botnische Golf en volgt de familie Visser uit Nederland. De vrachtboot gaat via Skagerak, Kattegat en de Noordzee naar Rotterdam. Aan boord van het schip bevindt zich de lading, het hout voor de bouw van een 13 Finse scholen in Nederland. Kapitein Torvi voert het bevel op het schip. Samen met eerste stuurman Laxell, eerste machinist Jacobsson en de kok Esko stelt hij de heer en mevrouw Visser gerust en vertellen ze meer over Finland. In het gesprek behandelt men de volgende onderwerpen:
 1. Taal
 2. Kleding
 3. Lapland
 4. De Finse eer
 5. Het onderwijs
 6. De natuur in
 7. De Finse bossen
 8. Historie
Als laatste onderdeel bevat het boek een groot aantal feiten over Finland. Het meest interessante onderwerp is de historie. Hier staan een aantal dingen in die ik nog niet wist. Op 31 november 1939 kreeg Finland oorlog met Rusland. Op 31 maart 1940 moest Finland opgeven. een van de rijkste gebieden moesten ze afstaan bij het sluiten van de vrede, namelijk Karelië. In 1941 sloot Finland een verdrag met Duitsland vanwege nieuwe dreiging van Rusland. Door middel van de tactiek van de verschroeide aarde is Lapland toen vernield. In september 1944 capituleerde Finland voor Rusland. Duitsland hield Finland bezet. Finland sloot zich toen aan bij de geallieerden. Deze oorlogen werden Laplandoorlog, winteroorlog en vervolgoorlog genoemd. Nog meer info hierover is te vinden op de Finlandsite en Go2war2 site.

Hieronder volgen een aantal foto's uit het boek. De oude foto's geven het boekje een meerwaarde.


Het is een erg leuk boek en beschrijft de situatie van ongeveer 64 jaar geleden. Het boek verschaft veel informatie over Finland. De foto's zijn geweldig. Tevens weer wat geleerd over de Finse scholen en de Finse rol in de tweede wereldoorlog.

2 opmerkingen:

 1. Interessante post en wat een mooie scholen. Jammer dat er zoveel van verdwenen zijn maar gelukkig zijn er ook die monument zijn geworden. Finland was erg vooruitstrevend in de 50-er jaren tot nu toe. Zeker op het gebied van bouw en architectuur. Erg de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op machinegebied hebben ze na 1945 een enorme sprong gemaakt omdat ze Rusland in machinerie moesten terugbetalen.

   Verwijderen