Google Translate

vrijdag 29 november 2013

Silvervägen

We waren afgelopen zomer erg kort in Zweeds Lapland. Op de heenweg hadden we niet erg veel tijd. Op de terugweg hadden we meer tijd. We hebben toen een gedeelte van de Silvervägen gereden. Silvervägen is een andere naam voor Riksväg 95. Het gedeelte van Slagnäs naar Arjeplog. Tijdens die rit hadden we onder andere het onderstaande nummer op de CD. Het nummer Mu váibmu vádjul doppe van Mari Boine. Samen met het uitzicht leverde dit, halverwege het nummer als de joik begint, kippenvel bij me op.

Mari Boine - Mu váibmu vádjul doppe (Hymn)

De naam verwijst naar het vroegere transport van zilver die ging van Nasafjäll naar een haven in Bottenviken, Het zilver werd in de winter vervoerd over meren en moerassen. Het transport werd voornamelijk verzorgd door Sami met rendiersleeën.

De weg is zo bekend dat er elk jaar het tijdschrift Silvervägen / Silver Road / Polarkreis wordt uitgebracht. In 2013 is er weer een uitgave uitgebracht. Hierin een interview met Sofia Jannok en ze staat tevens op de cover. Als je de afbeelding hieronder bekijkt, heette het tijdschrift eerder Laisdalen. In 2011 werd Laisdalen samengevoegd met Silvervägen.


Laisdalen en Silvervägen wordt uitgegeven door Maria Söderberg. Maria Söderberg is een Zweedse fotografe en schrijfster en ze is in 1959 geboren in Arjeplog.

Maria Söderberg
Ze heeft een aantal boeken geschreven (zie Wikipedia) en in 2008 de documentaire Länge leve gruvan gemaakt. Helaas kun je deze film niet via Youtube of ergens anders bekijken. Maria heeft een blog Midsommarudden. Op het blog zijn twee blogposten over het Silvervägen magazine aanwezig. Ze zijn hier en hier te vinden. De officiële website van Silvervägen is Silvervagen.com.

Meer informatie over Silvervägen / Arjeplog is te vinden op dit blog en deze Facebook pagina. Op internet kwam ik nog een viertal foto's tegen van Silvervägen.

Foto Silvervägen uit 1987 van Francisco Santos

Foto van Fred van Daalen
Foto van Meigie

Nog een foto van Fred van Daalen
Wat volgt zijn de foto's die we van Silvervägen gemaakt hebben.We hopen dat we in de toekomst hier weer een keer heen kunnen en dan wat meer tijd hebben.

6 opmerkingen:

 1. Ik vind Mari Boine ook kippenvel en ik had al muziek van haar toen ik in de verste verte nog niet kon vermoeden dat ik ooit hier zou wonen. Silvervägen lijkt me erg mooi, weer iets voor op het verlanglijstje :-). Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar, combinatie mooie muziek en dan een rit door een verlaten melancholiek landschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is het toch mooi daar !
  Die rust; heerlijk !

  BeantwoordenVerwijderen