Google Translate

zondag 3 november 2013

Bookcrossing.com

Zaterdag 2 november 2013 waren we bij de Ikea in Hengelo. Tijdens het rondslenteren zag ik dat er een boek op een Ektorp bank lag. Er zijn bij Ikea wel meer boeken aanwezig, maar deze lag wel op een hele vreemde plek. Er stond een sticker op met onder andere de tekst "Gratis boek!". Zie onderstaande foto:


Een cadeautje volgens de sticker op de voorkant. Het etiket binnenin geeft wat meer informatie. Zie onderstaande foto:


Het boek heeft in ieder geval €1,50 gekost. Het is een boek van Michael Dibdin met de titel "Een welbestede dood".

Samenvatting van het boek:
Florence, 1855. Robert Booth, een jongeman uit Boston, ontmoet in Florence zijn jeugdliefde Isabel Eakin en slaagt er al snel in uitgenodigd te worden door de illustere Engelse dichter Robert Browning.

Maar dan wordt Isabel vermoord; via Dantes Inferno en Brownings eigen poëzie ontvouwt zich een ingenieus complot.


Na het boek bekeken te hebben toch weer terug gelegd. De reden hiervoor is dat het boek me niet erg interessant lijkt. Voordat we de bankenafdeling van Ikea uit waren maar weer teruggelopen en nogmaals het boek bekeken. Het onderstaande logo aan de voorkant van het boek viel me op.

Het logo is afkomstig van de website Bookcrossing.com. Volgens Wikipedia is Bookcrossing bedacht door de Amerikaan Ron Hornbaker, die tevens de maker van de website bookcrossing.com is. Via de bookcrossing site registreert men een boek en voorziet het boek van een BCID label. Het BCID is een boeknummer waarmee je het boek weer terug kunt vinden op de bookcrossing website. Het boek met een BCID nummer wordt vrijgelaten in het wild en hopen dat iemand het boek oppikt en gaat lezen.
Het boek Een welbestede dood is inderdaad aanwezig op de bookcrossings site. Hier is het boek terug te vinden. Het boek was toen ik het vond vier uur eerder vrij gelaten door Motherof11 uit Dalfsen. Ik was dus de eerste die het boek mee heeft genomen. Vreemd, want vier uur is best wel lang voor een zaterdagmiddag in de drukbezochte Ikea.

Er bestaat naast de Amerikaanse bookcrossing site ook een Nederlandse bookcrossing site. En op de Nederlandse bookcrossing site kom ik op de reden waarom deze blogpost hier is geschreven, namelijk de OBCZ-Scandi. Wat volgt is de profielbeschrijving van OBCZ-Scandi:

OBCZ-Scandi is een kleine OBCZ in het Scandinavisch Dorp aan het Paterswoldsemeer. Het thema van de OBCZ is Scandinavië. Dat betekent dat we boeken in het Scandinavisch hebben en boeken die zijn vertaald uit de Scandinavische talen. Daarnaast hebben we boeken die zich afspelen in Scandinavië.

Het boekenplankje bevindt zich bij de receptie van het Scandinavisch dorp in het Elanderhus.
Het adres is Oude Badweg 1, 9766 TJ Eelderwolde/Paterswolde.
Het dorp is elke dag van 10 tot 10 open.
Zie voor meer informatie over het Scandinavisch Dorp www.scandinavischdorp.nl.


Helaas werkt de link naar de Scandinavische Dorp website het niet meer. De boekenlijst van OBCZ-Scandi ziet er indrukwekkend uit. Die hou ik in de gaten voor leuke Scandinavische boeken.

Bookcrossing is een erg leuk idee. Ik heb mezelf geregistreerd bij de website en vul de gegevens van het gevonden boek aan en laat het boek weer vrij in het wild. Het boek is niet aan mij besteed. Een andere vinder heeft er zeer zeker meer aan. Het was mij puur te doen om uit te zoeken wat dit nu weer was. Ik ga een keer een Scandinavisch boek registreren en loslaten op een Scandinavische beurs :-).

3 opmerkingen:


 1. Thanks & Welcome for your comment and visit to my blog
  Have a nice day! Cath.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat je zo'n uitgebreide uiteenzetting van bookcrossing hebt gegeven! Het is altijd goed als bookcrossing gepromoot wordt! Bedankt!
  motherof11

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Henny, leuk dat je reageert. Hopen dat het boek een goede bestemming krijgt.

   Verwijderen