Google Translate

donderdag 26 juni 2014

Arn: Tempelriddaren / Arn: Riket vid Vägens Slut

Film details:
Titel: Arn: Tempelriddaren / Arn: Riket vid Vägens Slut
Jaar: 2007 / 2008
Regisseur: Peter Flinth
Verhaal: Jan Guillou (boeken), Hans Gunnarsson (screenplay)
Acteurs: Joakim Nätterqvist, Sofia Helin, Stellan Skarsgård enz.
Duur: 139 en 128 minuten
IMDB cijfer Arn: Tempelriddaren: 6,6
IMDB cijfer Arn: Riket vid Vägens Slut: 6,5

Arn: Tempelriddaren
Arn: Riket vid Vägens Slut


Samenvatting Arn: Tempelriddaren:
Arn (Joakim Nätterqvist) is de zoon van een hooggeplaatste Zweedse edelman, die zijn jeugd onder de hoede van de kerk heeft doorgebracht. Als Arn zich ondanks de afkeuring van zijn omgeving inlaat met een verboden liefde, wordt hij naar het heilige land gestuurd. Daar zal Arn als tempelier boete moeten doen voor zijn zonden.

Samenvatting Arn: Riket vid Vägens Slut:
Arn de Kruisvaarder keert na zijn eerste avontuur terug in de tempel in Zweden waar hij opgegroeid is. Hij is nu een ervaren ridder met grote plannen voor de toekomst van Zweden. Noodzaak is een stabiel land te creeëren uit de en daarvoor moet hij de drie omliggende volkeren zien te binden. In de tussentijd zal er ook nog een aanval van de Deense troonpretendent Sverker Karlsson afgeslagen moeten worden.

De films zijn gebaseerd op drie boeken van de Zweedse schrijver Jan Guillou en gaan over Arn Magnusson, een fictionele figuur uit de Zweedse middeleeuwen die door een samenloop van omstandigheden noodgedwongen tot tempelier wordt opgeleid. De trilogie bestaat uit de volgende boeken:

- Vägen till Jerusalem ("De weg naar Jeruzalem"), 1998
- Tempelriddaren ("De tempelier"), 1999
- Riket vid vägens slut ("Het rijk aan het einde van de weg"), 2000
Op basis van de drie boeken zijn de twee films gemaakt. De films draaien om de relatie tussen Arn en Cecilia en laat in een razend tempo het leven van de twee zien. Het laat tevens de strijd zien tussen de Folkungs en Sverkers clans. Het verhaal speelt zich af in Zweden en het tempelier gedeelte voornamelijk in Jeruzalem. De films vervelen geen moment en het is groots in beeld gebracht. Volgens Wikipedia is het de duurste Zweedse productie aller tijden. Dat is wel terug te zien in de films. Ik ben erg benieuwd naar de boeken van Jan Guillou. Ik hoop dat ik ze eens een keer kan lezen. Ik denk dat het verhaal beter te volgen is. In de films werd het verhaal wel erg vluchtig verteld.

Arn wordt gespeeld door Joakim Nätterqvist en Cecilia door Sofia Helin. Naast acteur is Joakim zanger van de band Narcissistic Street. Volgens mij bestaat de band niet meer. Een goed nummer van hun is hieronder te horen:


Sofia Helin speelt tegenwoordig in de TV-serie Bron (The Bridge) als politie-inspecteur Saga Norén. Wat direct opviel bij haar in de films was het opvallende litteken boven en onder haar lip. Volgens IMDB is dit het gevolg van een ernstig fietsongeval tijdens haar tijd op de filmschool.

Een andere opvallende rol is die van koning Knut. Deze rol wordt gespeeld door Gustaf Skarsgård. Gustaf Skarsgård is tegenwoordig bekend van de rol van Floki in de Vikings TV serie.

Koning Knut
In 2010 is een TV-serie van Arn gemaakt. In de TV-serie spelen dezelfde acteurs weer mee als in de films. Meer informatie over de TV-serie is te vinden op IMDB. Ik heb de TV-serie even bekeken en het is eigenlijk beide films opgeknipt in zes afleveringen.

Volledige film Arn: Tempelriddaren:

2 opmerkingen:

  1. Ik heb zelf eerst de boeken gelezen, en wat je zegt over het tempo van de film klopt. De boeken zijn in die zin een verademing!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop de boeken ooit nog eens te lezen. De TV-serie is trouwens hetzelfde als de films.

      Verwijderen