Google Translate

zondag 22 juni 2014

Fritt vilt - Cold Prey

Film details:
Titel: Fritt Vilt
Jaar: 2006
Regisseur: Roar Uthaug
Verhaal: Thomas Moldestad en Martin Sundland
Acteurs: Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Kristian Larsen en Tomas Alf Larsen
Duur: 97 minuten
IMDB cijfer: 6,4Samenvatting:
Weinig sneeuwpret voor vijf snowboarders, die zich hadden verheugd op een spectaculaire afdaling in de bergen van Noorwegen. Wanneer één van de vrienden een been breekt, is het afgelopen met de halsbrekende manoeuvres. De auto staat te ver weg en de avond valt. In een verlaten ski-resort vindt de vriendengroep onderdak om de nacht door te komen. Misschien was doodvriezen een betere optie geweest, want in de kelder van het hotel huist een duistere figuur met een pikhouweel, die niet van vreemdelingen houdt.

Het eerste deel uit de Fritt vilt trilogie. Als je het derde deel eerst hebt gezien, is het intro van de film duidelijk. Meer over deel 3 is hier te vinden. Na het intro gaan er natuurlijk weer een aantal jongeren (deze keer vijf) op pad om te snowboarden. Dit levert mooie beelden op met toepasselijke muziek van de Noorse band BigBang met het nummer To the mountains. BigBang was ook al te horen in de Trolljegeren film. Goede muziek. Hieronder is het nummer To the mountains te horen.Zoals gezegd zijn de beelden van de Noorse bergen mooi. Hieronder zijn een tweetal scenes uit de film te zien.De film is opgenomen in het Jotunheimen gebergte. Zodra de jongeren hun intrek nemen in het verlaten hotel, zie je weinig meer van de omgeving. In het derde deel zie je meer buitenscenes. Het verblijf in het hotel is spannend. Het is er donker, verlaten, oud, eng en naar. In die stijl is het ook gefilmd. Precies de sfeer voor een horror film en het is wachten op de afslachting. De afslachting valt op zich nog wel mee en is niet al te bloederig. Het is vooral spannend. Het einde was nogal verrassend en het is interessant hoe ze dit in het tweede deel gaan oplossen. Ik ben benieuwd. De film eindigt met het nummer All my friends are dead van de Noorse groep Turbonegro.


De rol van Ingrid Bolsø Berdal als Jannicke is goed gespeeld. Ze heeft in films als Kill Buljo 2, Hans & Gretel en Flukt gespeeld. De films Kill Buljo en Flukt ga ik nog een keer bekijken. Hans & Gretel had ik al gezien. De film Flukt is gemaakt door de makers van de Fritt vilt trilogie en Hans & Gretel door Tommy Wirkola, bekend van de film Død Snø.

Andere muziek wat in de film voorkomt is de Noorse band Bloodlights. Ze komen uit Oslo en het nummer One Eye Open is gebruikt voor de soundtrack van de film. De website van Bloodlights is hier te vinden en ze hebben een Facebook pagina.


Een ander nummer is afkomstig van Bellman. Het nummer heet All that is beautiful. Bellman is een eenmansproject van de Noor Born Arne-Johan Rauan.


Recensies:
- Cinemagazine
- Filmtotaal
- Moviemeter

De volledige film met Engelse ondertiteling is hieronder te zien:Leuke film en weer erg goede muziek. Op naar Fritt vilt 2.

2 opmerkingen:

  1. Aardige film in het genre, doet niet onder voor het meeste Engelstalige werk. Lekkere muziek en mooie sfeerbeelden. Wij zagen deel 1 en 2 toen we Zweeds - en deels ook Noors en Deens - leerden, maar deel 3 hebben we niet nog niet gezien. Daar moeten we maar eens achteraan gaan...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De meesten vinden deel 3 minder. Ik vond deel 3 ook wel goed. Goede muziek weer en meer mooie beelden. Deel 2 moet ik nog zien.

      Verwijderen