Google Translate

vrijdag 6 juni 2014

Naturum Dalarna

Er is veel te zien en te doen bij het bezoekerscentrum Naturum Dalarna in Siljansnäs, gemeente Leksand. Het bezoekerscentrum werd op 23 mei 2007 officieel geopend. Men laat hier zien hoe ongeveer 360 miljoen jaar geleden het Siljanmeer is ontstaan door een meteorietinslag. Dat is niet het enige. Je krijgt ook meer inzicht in de rijke en gevarieerde cultuur met zijn rijke tradities. De dieren van Zweden kun je zien, de Fulufjället bergketen, Städjan, Njupeskär, Styggforsen, slijpstenen uit Orsa en nog veel meer. Het bezoekerscentrum heeft de onderstaande gids (40 bladzijden) uitgebracht waar alle informatieborden in het centrum worden besproken met uitgebreide informatie. De gids is zelfs in het Nederlands verkrijgbaar. De gids is gratis en het zeker aan te raden om die mee te nemen. Het staat boordevol informatie.

Gids van Naturum Dalarna
Nu op weg naar Naturum Dalarna. Parkeerplek zat en het uitzicht is een plaatje.

Parkeerplaats
Naturum Dalarna, een natuurreservaat en een uitzichttoren. 
Heel even binnen geweest bij het Loftboden winkeltje. Hier stond een Nederlandse achter de kassa.

Het natuurreservaat

De ingang
De onderstaande foto van Rune Burtu hing in het bezoekerscentrum. Ik heb het hier al eerder over gehad op het Scandinaviëblog.

Foto van Rune Burtu
In de verschillende kamers is veel informatie te vinden. De gids is dan erg handig.


In een andere kamer was een foto tentoonstelling. Ik heb een tweetal foto's hieronder opgenomen.

 På breda vingar - Hans Ersson
Hans Ersson is een fotograaf uit Dalarna. Meer werk van hem is te zien op zijn eigen website. Meer informatie over hemzelf is hier te vinden. Hij houdt tevens een blog bij.

Majmorgon - Lars Nordanbro
Lars Nordanbro is net als Hans Ersson een fotograaf uit Dalarna. Meer werk van hem is te vinden op zijn eigen website. Mooie foto's zijn daar te zien.

In het bezoekerscentrum zijn een aantal opgezette dieren, die in Zweden voorkomen, te zien.

In het centrum is er tevens een uitgebreide bibliotheek. Ik heb het hier eerder over gehad in de blogpost over Nils-Aslak Valkeapää.

Bibliotheek

Mooie bibliotheek met allerlei interessante boeken en genoeg folders. Via het bezoekerscentrum kun je naar de uitzichttoren. De toegang is gratis. Weinig foto's vanaf de toren. Het weer was niet best, dus helaas niet zulke mooie foto's als vanaf de Vidablick toren in Rättvik.

De uitzichttoren

Het gebied is tevens een natuurreservaat. Er is een 1,3 km Naturstig pad. Er is een nog ander pad, Lilla naturstigen, wat erg leuk is voor kleine kinderen. Hieronder wat foto's van de omgeving.


2 opmerkingen:

  1. Wij zijn er vorig jaar geweest. Een mooi bezoekerscentrum. De uitkijktoren van Rättvik hebben we niet beklommen, deze wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker een mooi bezoekerscentrum. Tot nu toe de mooiste die we gezien hebben.

      Verwijderen