Google Translate

zondag 27 juli 2014

Sveg kyrka

Deze keer de kerk in Sveg.De kerk werd gebouwd in 1845 - 1847. De huidige kerk is volgens zeggen de vierde kerk, waarvan de eerste waarschijnlijk gebouwd was eind jaren 1000. Deze kerk werd mogelijk vervangen door de stenen kerk die later afbrandde op 3 juli 1563 als gevolg van een blikseminslag. Een nieuwe kerk werd voltooid in 1612, die een aantal reparaties en renovaties onderging in de jaren 1700 voordat de kerk uiteindelijk werd vervangen door de huidige kerk.


We zijn de kerk niet binnen geweest. Een foto van binnen is te zien op de Kyrkokartan website. Ik heb die foto hieronder opgenomen. Andere foto's zijn te zien op de Sveg website. Meer informatie over de kerk is te vinden op de Svenska Kyrka website.

Sveg kyrka
Op Youtube het onderstaande filmpje, wat opgenomen is in de kerk van Sveg, gevonden.





Skogsarbetaren 1956

In de tuin stond het beeld 'Skogsarbetaren' uit 1956, gemaakt door de Zweedse beeldhouwer Emil Näsvall (geboren in 1908 in Ljusnedal en overleden in 1965). In het Fjallmuseet te Funäsdalen zijn de beelden van Emil Näsvall te zien.

Emil Näsvall


Tegenover de kerk staat het onderstaande gebouw. In dit gebouw zijn winkels gevestigd. Ik vond het wel een mooi gebouw.



woensdag 23 juli 2014

To Verdener

Film details:
Titel: To Verdener
Jaar: 2008
Regisseur: Niels Arden Oplev
Verhaal: Steen Bille en Niels Arden Oplev
Acteurs: Rosalinde Mynster, Pilou Asbæk en Jens Jørn Spottag
Duur: 116 minuten
IMDB cijfer: 7,1



Samenvatting:
Sara is de diepgelovige dochter uit een familie Jehova´s getuigen. Wanneer ze plotseling verliefd wordt op de ongelovige Teis gooit dit haar wereld overhoop. Ze moet een keuze maken tussen de liefde en haar geloof en familie, twee werelden die ver uit elkaar liggen.

Weer een tip uit de Facebook groep "We want Nordic TV channels in Belgium and The Netherlands!". Het verhaal is gebaseerd op het verhaal van de Deense Tabita Brøner en gaat over de Jehova's getuigen. Sara speelt de rol van Tabita en we zien Sara als zeventienjarige in een Jehova's getuige gezin. De film geeft volgens mij een goed beeld over wat het inhoudt om Jehova's getuige te zijn. Iedereen heeft wel eens van Jehova's getuigen gehoord en ze komen ook vaak langs de deur. Ik wist dat ze geen verjaardagen vierden, maar veel informatie wist ik niet zoals het weigeren van bloedtransfusies, stoppen met opleidingen en fulltime evangelist worden, niet aangesloten bij een overkoepelende kerkinstantie, het niet vieren van Pasen en Kerstmis en het belangrijkste, het uitsluiten van leden als men de Bijbelse geboden en verboden heeft overtreden. Volgens Wikipedia: Indien een lid wordt uitgesloten, is het andere leden van de beweging niet toegestaan met de uitgeslotene te spreken of zelfs maar een groet tot hem te richten, op straffe zelf uitgesloten te worden. Dit geldt ook voor familieleden; alleen voor nog bij elkaar wonende gezinsleden en zeer dringende aangelegenheden waarbij contact onvermijdelijk is, wordt een uitzondering gemaakt. 

De gevolgen van een uitsluiting speelt een belangrijke rol in de film. Omdat de Jehova's getuigen weinig sociale contacten hebben buiten hun eigen wereld betekent uitsluiting letterlijk het einde van hun sociale wereld. Hoe het allemaal verloopt, is te zien in de film.

Een indrukwekkende film die een interessant en realistisch beeld geeft over de wereld van de Jehova's getuigen en de gevolgen van uitsluiting. Ik ben in ieder geval met andere ogen gaan kijken naar Jehova's getuigen. Jammer dat ik de film niet gezien heb toen ik nog een collega had die Jehova's getuige is.

De film is dus gebaseerd op het verhaal van Tabita Brøner. Tabita komt heel even aan het einde van de film in beeld als Sara in de trein stapt en er een medepassagier in de trein zit. Die medepassagier is Tabita.

Tabita Brøner in de film To Verdener
Over Tabita is veel informatie op de Deense websites te vinden. Hieronder een aantal websites met interviews met haar:
Recensies:

Volgens deze website (klikken op de Kristian Molbo link) was Kristian Molbo adviseur voor het script van To Verdener.

De muziek in de film ontbreekt niet. Ik haal er twee nummers uit. Het nummer Into You van de Deense synthesizer band Turboweekend. Hun website is hier te vinden en ze hebben een Facebook pagina.


Het mooie eindnummer van de film, Someday, is van de Deense zangeres Camille Jones. Hier is de website van Camille te vinden en ze heeft een eigen Facebook pagina. Het nummer Someday is hieronder te horen:



De volledige film met Engelstalige ondertiteling is hieronder te zien.

donderdag 17 juli 2014

Isdraken

Film details:
Titel: Isdraken
Jaar: 2012
Regisseur: Martin Högdahl
Verhaal: Mikael Engström
Acteurs: Philip Olsson, Feline Andersson en Lisbeth Johansson
Duur: 80 minuten
IMDB cijfer: 5,9


Samenvatting:
Mik (11), die opgroeit bij zijn aan drank verslaafde vader, heeft een nieuw thuis nodig. De kinderbescherming beslist dat hij beter een tijdje bij zijn tante kan gaan wonen, ver van de grote stad, in het hoge noorden van Zweden. Gelukkig maakt hij daar snel vrienden. Als de kinderbescherming hem weer ergens anders onder wil brengen bouwen de kinderen samen een grote gemotoriseerde slee, de ijsdraak, waarmee ze kunnen ontsnappen.


Deze keer een familiefilm die bij de publieke omroep heeft gedraaid. Isdraken oftewel IJsdraak is een film van Martin Högdahl, gebaseerd op het boek Isdraken (in het Nederlands vertaald naar Op het randje) van Mikael Engström. Het gaat over de elfjarige jongen Mik. Mik woont in Stockholm met zijn broer en zijn vader. Zijn moeder is overleden. Zijn vader is drummer van de metalband The Motherfuckers en alcoholist. Met zijn broer gaat het ook al niet goed, want die komt in aanraking met de politie. De kinderbescherming brengt Mik tijdelijk onder bij zijn tante Lena, die in Älvsbyn (Norrbottens län) woont. Hij maakt hier kennis met Pi, een Aziatisch meisje en haar twee vriendjes. Mik beleeft vele avonturen in het mooie noorden. In het verhaal is de walvis de rode draad. Leuk om dit te zien. De metalmuziek speelt een belangrijke rol in de film. De muziek is speciaal voor de film gecomponeerd door de Zweedse gitarist Jesper Strömblad. Jesper Strömblad was de oprichter en gitarist van de Zweedse band In Flames. Een nummer van In Flames met Jesper is hieronder te horen. Mik, de elfjarige jongen draagt in de film trouwens een T-shirt van In Flames.


Jesper is uit In Flames gestapt vanwege zijn drankprobleem. Voordat Jesper In Flames had opgericht, speelde hij als drummer in de band Hammerfall. Volgens de recensie op deze website komt het eerste kwartier van de film aardig overeen met het leven van Jesper. Een nummer van Hammerfall is hieronder te horen.



Voor Hammerfall speelde Jesper als bassist in de band Ceremonial Oath. Tegenwoordig speelt hij hier ook weer in. Een nummer van Ceremonial Oath is hieronder te horen.


In de film kom je meer metal / punk tegen. Je ziet posters van Bad religion en Napalm Death aan de muur hangen. Een nummer van Bad Religion is hieronder te horen.


Van Napalm Death zijn hieronder de opnames van de Peel Sessions uit 1987 / 1988 te horen. Op deze opnames is Lee Dorrian nog als zanger te horen. In 1989 is Lee Dorrian uit de band gestapt en is toen vervangen door Barney Greenway.


Ik ben geen fan van Barney en ben eigenlijk sinds die tijd Napalm Death uit het oog verloren. Het nummer Lowlife, wat hieronder te horen is, met Barney als zanger is wel goed.


De reden dat Lowlife wel goed is, heeft voornamelijk te maken met het feit dat het een cover is van
Cryptic Slaughter, een van mijn favoriete bands van vroeger. Hieronder is het origineel van Cryptic Slaughter te horen.


Het is niet verwonderlijk dat er zoveel metal invloeden aanwezig zijn in de film. Regisseur Martin Högdahl is volgens mij zelf ook een metalfan. Een interview met Martin over de muziek in de film is te lezen op de website van Filmmusic.

Martin Högdahl
De rol van Mik wordt gespeeld door Philip Olsson. Een kort interview met hem is hieronder te zien:


Feline Andersson speelt Pi, het Aziatisch meisje. De hele film door vond ik haar op Loreen lijken.

Feline Andersson als Pi (Foto: Europafilm)
Feline is wat bekender dan Philip Olsson. Ze heeft een eigen blog en is aanwezig op Youtube. Hieronder zijn een tweetal Youtube filmpjes van haar te zien.



Erg leuke film met mooie natuur en leuke muziek.

Recensies en informatie:
- Moviemeter
- Cinemagazine
- Facebook
- Veronica magazine
- For a few movies more
- Daily Pilot
- Blogpost Kultur
- Filmpolitiet
- The Sky Kid

zondag 13 juli 2014

Als de dag van toen - Sandra Berg

Boek details:
Auteur: Sandra Berg
Titel: Als de dag van toen
Verschijningsdatum: 2013
Bladzijde: 238 blz
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789401901321


Samenvatting:
Sara is met beginnende Alzheimer opgenomen in een verzorgingstehuis, waar haar herinneringen een laatste houvast bieden aan haar vroegere leven. Als ze in een verwarrend ogenblik een jongeman in het tehuis aanziet voor Klaas Janssen, haar grote liefde van weleer, gaat ze in gedachten terug naar het jaar waarin ze Klaas leerde kennen. Ze was dolgelukkig, totdat de puzzelstukjes van zijn verleden tot een angstaanjagende ontdekking leidden. Dat dwong haar tot het maken van een onmogelijke keuze.

Dit is het zesde boek van Sandra Berg die ik gelezen heb. Dit keer een heel ander verhaal van Sandra Berg. Het verhaal wordt verteld vanuit Sara de Vries-Bos. Sara is de moeder van dochter Eva en ze zit in het verpleeghuis Dalzicht te Venlo met beginnende Alzheimer. Haar man Bert is overleden. We maken een dag uit het leven van Sara mee en die dag gaat ze terug in haar herinneringen naar de Tweede Wereldoorlog vanwege de komst van een nieuwe bewoner Kjell Karlsson, die direct bij aankomst is weggelopen. Zijn zoon Ronald zorgt ervoor dat Sara het verleden weer opnieuw beleeft. Sara is half Joods. Haar moeder Eva was Joods en is daarom in de Tweede Wereldoorlog naar Auschwitz gestuurd en heeft het niet overleefd. Ze werd verraden door een NSB'er. De vader van Sara, Harm Bos, was in de oorlog actief lid van het verzet en na de oorlog ging de strijd door om de NSB'ers die gevlucht waren, weer op te sporen. Hij werkte voor OZO (Oranje Zal Overwinnen) en had contacten met het Documentation Centre on the Fate of the Jews and their Persecutors van Simon Wiesenthal.


De relatie tussen Sara en haar vader na de oorlog was slecht en Sara besloot daarom om naar haar tante Britta te gaan, die in Virserum, Zweden woonde.  Britta had daar een kapsalon. In Virserum ontmoette Sara tijdens de midzomer van 1953 Klaas Janssen. Klaas bleek de liefde van haar leven te zijn en samen beleven ze een geweldige zomer en mooie momenten aan onder andere het Virserumssjön. We maken de zomer en de daaropvolgende moeilijke winter mee met Sara.

Het is een verhaal wat goed vertelt wordt. Het is geen waargebeurd verhaal en dat kan eigenlijk ook niet. Het verhaal laat wel goed zien hoe de nasleep van de Tweede Wereldoorlog invloed heeft gehad op de levens van velen. Het verhaal laat tevens zien hoeveel impact Alzheimer heeft. Het hele boek door vergeet Sara de namen en dat gaat echt het hele boek door. Het verleden daarentegen ligt nog goed in het geheugen. Omdat Sara beginnende Alzheimer heeft, zullen de herinneringen aan vroeger op den duur ook verdwijnen.

Persoonlijk had het verhaal wat korter verteld kunnen worden. Er zitten namelijk een aantal oninteressante stukken in en daardoor duren sommige stukken te lang.

In het boek worden een tweetal liedjes genoemd. Het belangrijkste liedje is Als de dag van toen. Dit is namelijk ook de titel van het boek. In het boek wordt gezegd dat Het nummer is gezongen door Reinhard Mey. Hieronder is de uitvoering van Reinhard Mey te horen. Reinhard Mey is nog steeds actief, gezien zijn website.


Een uitvoering van Dana Winner is hieronder te horen.


Een ander lied wat in het boek genoemd wordt, is het Solex-lied van Max van Praag.


Recensies:
- Leesfanaten
- Kitty blogt

woensdag 9 juli 2014

Fritt vilt 2 - Cold Prey 2

Film details:
Titel: Fritt Vilt 2
Jaar: 2008
Regisseur: Mats Stenberg
Verhaal: Thomas Moldestad
Acteurs: Ingrid Bolsø Berdal, Marthe Snorresdotter Rovik en Kim Wifladt
Duur: 86 minuten
IMDB cijfer: 6,2



Samenvatting:
Een gewonde snowboarder in de bergen van Noorwegen weet eindelijk een ziekenhuis te vinden en wordt opgenomen. Maar nadat de patiënt geholpen is en wakker wordt, blijkt het ziekenhuis ineens donker en helemaal leeg te zijn. Is de nachtmerrie nu wel echt voorbij? Of is dit slechts het begin?

Na Fritt Vilt 3 en Fritt Vilt 1, nu tijd voor het laatste deel en wel deel 2. Meer delen zullen er niet meer volgen. Deel 2 gaat verder waar deel 1 is geëindigd en dus met de enige overlevende uit deel 1, Jannicke. Ze wordt naar het Otta Sjukehus gebracht. Het Otta Sjukehus bestaat niet in werkelijkheid. De opnames zijn gemaakt in het Åslund ziekenhuis te Ås. De buitenopnames zijn trouwens weer opgenomen in Jotunheimen en het plaatsje Otta. Hieronder een aantal scenes uit de film.




De slachtoffers en de moordenaar uit deel 1 worden gevonden, nadat Jannicke haar verhaal heeft verteld en zijn ook naar het ziekenhuis gebracht. Om een vervolg te maken, moet er wel een moordenaar zijn en ze hebben er een leuke draai aan gegeven. Wat volgt is weer een spannende film met de nodige schrikmomenten in het ziekenhuis. Deel 1 vond ik persoonlijk leuker, maar al met al is het een leuke serie geworden. De rol van Jannicke wordt weer gespeeld door Ingrid Bolsø Berdal. Ze heeft ook gespeeld in de Amerikaanse film Chernobyl Diaries en ik ben eigenlijk wel benieuwd naar die film. Staat op mijn lijstje :-).

Fritt Vilt 2 reviews:
- Werner's film weblog
- Moviemeter
- OneMetal
- Thy Critic Man
- Horror Movies
- Movie review Yahoo
- The Film Fiend
- Blood and Guts

Net als in deel 1 en 3 zit er ook muziek in deel 2. Niet zoveel deze keer. De Noorse groep Sogns met het nummer Det koster å vara kar.


En de Amerikaanse punkband Anti-Flag met het toepasselijke aftitelingsnummer This is the End (for you my friend). Het nummer van Anti-Flag is hieronder te horen.


zaterdag 5 juli 2014

Rättvik kyrka

De kerk in Rättvik is niet de mooiste die we gezien hebben, maar de omgeving wel. De kerk grenst aan het Siljanmeer en levert mooie plaatjes op. De oudste delen van de kerk stammen uit de jaren 1400. De huidige vorm is ontstaan ​​door verschillende uitbreidingen in de jaren 1700 (1703, 1781, 1793). Meer info over de kerk is te vinden op de Zweedse Wikipedia pagina en op de website van Rättvik zelf.

St. Olofs Gravkapell

Var hälsad kors mitt enda hopp


De kerk

De kerk

Vasamonumentet
Ten zuiden van de kerk werd de Wasastenen in 1893 gebouwd ter nagedachtenis van Gustaf Vasa's eerste toespraak tot het volk in 1520. De twaalf kleinere stenen, die in een cirkel staan, is opgericht ter nagedachtenis van een aantal mensen die Gustaf Vasa tijdens zijn reis naar Dalarna hebben geholpen. De namen van die mensen zijn vermeld op het informatiebord.

Vasamonumentet

Vasamonumentet informatiebord

Barbro Stigsdotter
Het verhaal van Gustaf Vasa en de mensen die hem hielpen is na te lezen op deze Zweedse Wikipedia pagina.

Wasastenen
Vanaf het monument heb je een mooi uitzicht op Rättvik. Op de onderstaande foto kun je de Vidablick Utsiktstorn nog net zien.

Uitzicht op Rättvik

Het Siljanmeer




Munkstenen

Munkstenen

De kerkstallen

De kerkstallen



We zijn een paar keer bij de kerk geweest en elke keer was er wat te doen. Het is eigenlijk de meest bezochte kerk die we tot nu toe gezien hebben. Die dag was er een trouwerij en twee bruidsparen kwamen aan in een enorme hummer.







Ondanks de drukte in en rondom de kerk konden we snel even een foto van binnen maken.


Volgens de One Day Walks website vervulde de kerk lange tijd een centrale rol in het leven van de Zweden. Zo kwamen omwonenden van heinde en verre per boot over het Siljan naar Rättvik om hier de zondagsdienst bij te wonen. In het zomerseizoen wordt de kerkgang per boot nog iedere zondag 'nagespeeld' en meren de boten aan bij de steigers achter de kerk. De in klederdracht gestoken passagiers wandelen dan tussen de houten stallen en -hutten naar de kerk. De kerkboten hebben we niet gezien. Wel de klederdracht. 





Vlak in de buurt van de kerk ligt Stiftsgården, onder andere een restaurant en hotel.

Stiftsgården
De kerk van Rättvik is zeker de moeite waard om te bezoeken. Mooie omgeving, een indrukwekkend monument en een schitterend uitzicht op het Siljan meer.