Google Translate

woensdag 2 juli 2014

Chatprinses - Sara Blædel

Boek details:
Auteur: Sara Blædel
Titel: Chatprinses
Originele titel: Kald mig prinsesse
Vertaling: Kor de Vries
Verschijningsdatum: 2007
Bladzijde: 319 blz
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044500905

Samenvatting:
Susanne Hansson is het slachtoffer geworden van een verkrachter die zich via een datingsite aan haar heeft opgedrongen. Als de onbekende man opnieuw toeslaat, dit keer met dodelijk gevolg, moet Susanne – de enige die hem kan identificeren – voor haar eigen veiligheid op een schuiladres worden ondergebracht.

Sara Blædel
Dit is het eerste boek van Sara Blædel dat ik gelezen heb. Sara (geboren 6 augustus 1964 te Kopenhagen) is een Deense schrijfster. Ze schrijft boeken met de vrouwelijke rechercheur Louise Rick in de hoofdrol. Het eerste boek wat ze schreef, Grønt støv, werd in 2004 uitgebracht in Denemarken. Het is de introductie van Louise Rick. Het Grønt støv boek is helaas niet vertaald naar het Nederlands. Het tweede boek van Sara, Kald mig prinsesse, is dus wel vertaald naar het Nederlands als Chatprinses. De boeken die Sara daarna heeft geschreven, Kun ét liv (2007), Aldrig mere fri (2008), Hævnens gudinde (2009) en Dødsenglen (2010) zijn ook niet vertaald naar het Nederlands. De daaropvolgende boeken De glemte piger (De vergeten zusjes) (2011) en Dødesporet (Het dodenspoor) (2013) zijn wel weer vertaald.

Sara heeft een eigen website en blog. Het blog stelt niet zo veel voor. Ze is te volgen op Twitter en tweemaal op Facebook als zichzelf en als schrijfster.

Louise Rick werkt dus bij de recherche en woont samen met Peter. Ze hebben al zes jaar een relatie. De recherchepartner van Louise is Lars Jørgensen. De chef afdeling Moordzaken is Hans Suhr. De beste vriendin van Louise heet Camilla Lind en werkt bij de krant Morgenavisen. Het hoofdbureau staat in Kopenhagen, dus het verhaal speelt zich voornamelijk daar af. Het verhaal begint met de verkrachting van de 32-jarige Susanne Hansson uit Valby, Kopenhagen. Ze woont aan de Lyshøj Allé en is verkracht door Jesper Bjergholdt die woont aan de H.C. Ørstedsvej. Helaas voor de politie is Jesper een fictieve naam en hij woont niet aan de H.C. Ørstedsvej.

Lyshøj Allé
De verkrachter is iemand die Susanne via internet heeft leren kennen en wel via een datingsite. Later vindt er, zoals de samenvatting al zegt, weer een verkrachting plaats met dit keer een dodelijke afloop. Wat volgt is een zoektocht naar de verkrachter / moordenaar en we krijgen een inkijk in de wereld van datingsites en recherchewerk. Zo heeft men het over AFIS, de database van vingerafdrukken. Meer informatie over AFIS is te vinden op de websites van Biometric Update en Steria. Men gebruikt tevens een lijmkast. Men smeert lijm op een plaat en plaatst deze in een kast met hete lucht. Als de lijm is verdampt, kun je de sporen duidelijk zien.

Het attractiepark Tivoli, een attractiepark in het centrum van Kopenhagen, wordt als decor gebruikt. Tivoli werd in 1843 door Georg Carstensen opgericht en is daarmee een van de oudste attractieparken ter wereld.

Tivoli
Naast Tivoli komt het museum Glyptotek aan bod. Glyptotek staat ook in Kopenhagen en is opgericht door de bierbrouwer Carl Jacobsen (1842-1914). Carl Jacobsen heeft de brouwerij Carlsberg opgericht. Glyptotheek betekent collectie van beeldhouwwerken, welke ruim vertegenwoordigd zijn in het museum.

In het boek wordt de website Sikkerchat.dk genoemd. Dit is een website met spelregels voor het afspreken met mensen die je alleen maar van internet kent.

Muziek wordt heel even genoemd met de Big Fat Snake CD met de zanger Anders Blichfeldt. Volgens Wikipedia is Big Fat Snake is een Deense pop / rock muziek groep die werd opgericht in 1990. Een nummer van Big Fat Snake is hieronder te horen.


Natuurlijk worden er in het boek datingsites genoemd, zoals beautifulpeople.dkdating.dk en nightwatch.dk, en worden we eigenlijk gewaarschuwd om niet iedereen te vertrouwen op internet. Het is vrij makkelijk om je anders voor te doen op internet en dat loopt niet altijd goed af. Ondanks dat men het digitale spoor van iemand goed kan volgen, blijkt het dat als iemand niet gevonden wil worden dit goed kan verbloemen. In dat kader heb ik nog een boek over CEH (Certified Ethical Hacker) liggen die ik nog wil lezen. De boeken van Mark Russinovich over de gevolgen van cybercriminaliteit, Trojan Horse, Zero Day en Rogue Code zou ik ook graag nog een keer willen lezen. 

Nu over het boek zelf. De Deense titel Kald mig prinsesse of de Engelse titel Call me Princess past beter bij het boek dan de Nederlandse titel Chatprinses. In het boek gebruikt namelijk iemand de nickname Princess en Chatprinses is dan volgens mij ongelukkig gekozen. Het verhaal zit goed in elkaar. Het leest lekker en het is spannend. Dan is het voor mij al snel goed. Een goed boek en ik ben benieuwd naar de vervolgverhalen van Louise Rick. In het boek is nog een nawoord van de schrijfster te vinden met de mededeling dat het verhaal fictie is en dat alles plaats had kunnen vinden en sommige dingen echt zijn gebeurd, maar het meeste is aan haar fantasie ontsproten. Morgenavisen en nightwatch.dk bestaan niet. Hoewel, Morgenavisen heeft volgens Wikipedia in het verleden wel bestaan.

Recensies:
- Vrouwenthrillers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten