Google Translate

zondag 13 juli 2014

Als de dag van toen - Sandra Berg

Boek details:
Auteur: Sandra Berg
Titel: Als de dag van toen
Verschijningsdatum: 2013
Bladzijde: 238 blz
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789401901321


Samenvatting:
Sara is met beginnende Alzheimer opgenomen in een verzorgingstehuis, waar haar herinneringen een laatste houvast bieden aan haar vroegere leven. Als ze in een verwarrend ogenblik een jongeman in het tehuis aanziet voor Klaas Janssen, haar grote liefde van weleer, gaat ze in gedachten terug naar het jaar waarin ze Klaas leerde kennen. Ze was dolgelukkig, totdat de puzzelstukjes van zijn verleden tot een angstaanjagende ontdekking leidden. Dat dwong haar tot het maken van een onmogelijke keuze.

Dit is het zesde boek van Sandra Berg die ik gelezen heb. Dit keer een heel ander verhaal van Sandra Berg. Het verhaal wordt verteld vanuit Sara de Vries-Bos. Sara is de moeder van dochter Eva en ze zit in het verpleeghuis Dalzicht te Venlo met beginnende Alzheimer. Haar man Bert is overleden. We maken een dag uit het leven van Sara mee en die dag gaat ze terug in haar herinneringen naar de Tweede Wereldoorlog vanwege de komst van een nieuwe bewoner Kjell Karlsson, die direct bij aankomst is weggelopen. Zijn zoon Ronald zorgt ervoor dat Sara het verleden weer opnieuw beleeft. Sara is half Joods. Haar moeder Eva was Joods en is daarom in de Tweede Wereldoorlog naar Auschwitz gestuurd en heeft het niet overleefd. Ze werd verraden door een NSB'er. De vader van Sara, Harm Bos, was in de oorlog actief lid van het verzet en na de oorlog ging de strijd door om de NSB'ers die gevlucht waren, weer op te sporen. Hij werkte voor OZO (Oranje Zal Overwinnen) en had contacten met het Documentation Centre on the Fate of the Jews and their Persecutors van Simon Wiesenthal.


De relatie tussen Sara en haar vader na de oorlog was slecht en Sara besloot daarom om naar haar tante Britta te gaan, die in Virserum, Zweden woonde.  Britta had daar een kapsalon. In Virserum ontmoette Sara tijdens de midzomer van 1953 Klaas Janssen. Klaas bleek de liefde van haar leven te zijn en samen beleven ze een geweldige zomer en mooie momenten aan onder andere het Virserumssjön. We maken de zomer en de daaropvolgende moeilijke winter mee met Sara.

Het is een verhaal wat goed vertelt wordt. Het is geen waargebeurd verhaal en dat kan eigenlijk ook niet. Het verhaal laat wel goed zien hoe de nasleep van de Tweede Wereldoorlog invloed heeft gehad op de levens van velen. Het verhaal laat tevens zien hoeveel impact Alzheimer heeft. Het hele boek door vergeet Sara de namen en dat gaat echt het hele boek door. Het verleden daarentegen ligt nog goed in het geheugen. Omdat Sara beginnende Alzheimer heeft, zullen de herinneringen aan vroeger op den duur ook verdwijnen.

Persoonlijk had het verhaal wat korter verteld kunnen worden. Er zitten namelijk een aantal oninteressante stukken in en daardoor duren sommige stukken te lang.

In het boek worden een tweetal liedjes genoemd. Het belangrijkste liedje is Als de dag van toen. Dit is namelijk ook de titel van het boek. In het boek wordt gezegd dat Het nummer is gezongen door Reinhard Mey. Hieronder is de uitvoering van Reinhard Mey te horen. Reinhard Mey is nog steeds actief, gezien zijn website.


Een uitvoering van Dana Winner is hieronder te horen.


Een ander lied wat in het boek genoemd wordt, is het Solex-lied van Max van Praag.


Recensies:
- Leesfanaten
- Kitty blogt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten