Google Translate

donderdag 17 juli 2014

Isdraken

Film details:
Titel: Isdraken
Jaar: 2012
Regisseur: Martin Högdahl
Verhaal: Mikael Engström
Acteurs: Philip Olsson, Feline Andersson en Lisbeth Johansson
Duur: 80 minuten
IMDB cijfer: 5,9


Samenvatting:
Mik (11), die opgroeit bij zijn aan drank verslaafde vader, heeft een nieuw thuis nodig. De kinderbescherming beslist dat hij beter een tijdje bij zijn tante kan gaan wonen, ver van de grote stad, in het hoge noorden van Zweden. Gelukkig maakt hij daar snel vrienden. Als de kinderbescherming hem weer ergens anders onder wil brengen bouwen de kinderen samen een grote gemotoriseerde slee, de ijsdraak, waarmee ze kunnen ontsnappen.


Deze keer een familiefilm die bij de publieke omroep heeft gedraaid. Isdraken oftewel IJsdraak is een film van Martin Högdahl, gebaseerd op het boek Isdraken (in het Nederlands vertaald naar Op het randje) van Mikael Engström. Het gaat over de elfjarige jongen Mik. Mik woont in Stockholm met zijn broer en zijn vader. Zijn moeder is overleden. Zijn vader is drummer van de metalband The Motherfuckers en alcoholist. Met zijn broer gaat het ook al niet goed, want die komt in aanraking met de politie. De kinderbescherming brengt Mik tijdelijk onder bij zijn tante Lena, die in Älvsbyn (Norrbottens län) woont. Hij maakt hier kennis met Pi, een Aziatisch meisje en haar twee vriendjes. Mik beleeft vele avonturen in het mooie noorden. In het verhaal is de walvis de rode draad. Leuk om dit te zien. De metalmuziek speelt een belangrijke rol in de film. De muziek is speciaal voor de film gecomponeerd door de Zweedse gitarist Jesper Strömblad. Jesper Strömblad was de oprichter en gitarist van de Zweedse band In Flames. Een nummer van In Flames met Jesper is hieronder te horen. Mik, de elfjarige jongen draagt in de film trouwens een T-shirt van In Flames.


Jesper is uit In Flames gestapt vanwege zijn drankprobleem. Voordat Jesper In Flames had opgericht, speelde hij als drummer in de band Hammerfall. Volgens de recensie op deze website komt het eerste kwartier van de film aardig overeen met het leven van Jesper. Een nummer van Hammerfall is hieronder te horen.Voor Hammerfall speelde Jesper als bassist in de band Ceremonial Oath. Tegenwoordig speelt hij hier ook weer in. Een nummer van Ceremonial Oath is hieronder te horen.


In de film kom je meer metal / punk tegen. Je ziet posters van Bad religion en Napalm Death aan de muur hangen. Een nummer van Bad Religion is hieronder te horen.


Van Napalm Death zijn hieronder de opnames van de Peel Sessions uit 1987 / 1988 te horen. Op deze opnames is Lee Dorrian nog als zanger te horen. In 1989 is Lee Dorrian uit de band gestapt en is toen vervangen door Barney Greenway.


Ik ben geen fan van Barney en ben eigenlijk sinds die tijd Napalm Death uit het oog verloren. Het nummer Lowlife, wat hieronder te horen is, met Barney als zanger is wel goed.


De reden dat Lowlife wel goed is, heeft voornamelijk te maken met het feit dat het een cover is van
Cryptic Slaughter, een van mijn favoriete bands van vroeger. Hieronder is het origineel van Cryptic Slaughter te horen.


Het is niet verwonderlijk dat er zoveel metal invloeden aanwezig zijn in de film. Regisseur Martin Högdahl is volgens mij zelf ook een metalfan. Een interview met Martin over de muziek in de film is te lezen op de website van Filmmusic.

Martin Högdahl
De rol van Mik wordt gespeeld door Philip Olsson. Een kort interview met hem is hieronder te zien:


Feline Andersson speelt Pi, het Aziatisch meisje. De hele film door vond ik haar op Loreen lijken.

Feline Andersson als Pi (Foto: Europafilm)
Feline is wat bekender dan Philip Olsson. Ze heeft een eigen blog en is aanwezig op Youtube. Hieronder zijn een tweetal Youtube filmpjes van haar te zien.Erg leuke film met mooie natuur en leuke muziek.

Recensies en informatie:
- Moviemeter
- Cinemagazine
- Facebook
- Veronica magazine
- For a few movies more
- Daily Pilot
- Blogpost Kultur
- Filmpolitiet
- The Sky Kid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten