Google Translate

zondag 10 april 2016

Engelen van sneeuw - James Thompson

Boek details:
Auteur: James Thompson
Titel: Engelen van sneeuw
Originele titel: Snow Angels
Vertaling: Peter de Rijk
Verschijningsdatum: 2012
Bladzijde: 285
Uitgeverij: Karakter Uitgevers BV
ISBN: 9789045202785


Samenvatting:
Kaamos: de periode vlak voor Kerst, de meest sombere tijd van het jaar in Fins Lapland. De niet-aflatende duisternis en extreme kou boven de Noordpool zorgen ervoor dat iedereen een beetje buiten zichzelf raakt... misschien wel net genoeg om een moord te plegen.

Een knappe Somalische immigrante wordt dood gevonden midden in een besneeuwd veld, haar lichaam is op gruwelijke wijze verminkt en er staat een racistische spreuk in haar borst gekerfd. Aan het hoofd van het onderzoek staat Kari Vaara, hoofdinspecteur van het plaatselijke politiekorps.

Vaara, eens een gelauwerd agent in de grote stad, heeft zich teruggetrokken in zijn geboortedorp om oude wonden te laten helen, maar ziet zich nu voor de zware taak geplaatst om zonder hulp van buitenaf deze zaak op te lossen.

James Thompson, geboren en getogen in het oosten van Kentucky, is al ruim tien jaar in Finland en woont tegenwoordig in Helsinki. Voordat hij zich fulltime op het schrijven stortte heeft hij Fins gestudeerd, waar hij nu vloeiend in is, heeft hij gewerkt als barman, fotograaf, handelaar in zeldzame munten en militair.


De auteur:
James Thompson is een Amerikaans-Finse schrijver (geboren 16 oktober 1964) die sinds 1997/1998 leefde in Lahti, Finland. Hij heeft gestudeerd aan de universiteit van Helsinki en heeft in totaal vier boeken geschreven over inspecteur Kari Vaara. Hij was bezig met zijn vijfde boek maar heeft deze nooit af kunnen maken omdat hij plotseling is overleden op 2 augustus 2014. Het vijfde boek Helsinki Dead is nooit verschenen. Zijn ex-vrouw heeft twee blogartikelen aan zijn dood gewijd. Ze zijn te vinden op de onderstaande weblinks:
Meer info over James Thompson en zijn dood is te vinden op:
Het boek:
Het boek gaat over veertigjarige Kari Vaara. Hij is inspecteur van Kittilä dat in Fins Lapland ligt. Het populaire skigebied Levi ligt hier. Interessant is dat Kittilä bekend staat als de locatie van de laagste gemeten temperatuur in de Finse geschiedenis: -51,5° C. De temperaturen tijdens de gebeurtenissen in het verhaal zijn niet zo laag maar toch nog rond de -40° C. Het hotel Hullo Poro (het Dwaze Rendier) ligt in het Levi gebied. Bij Hullo Poro moet ik weer terugdenken aan de band Shamaani Duo. Ze speelden daar een aantal jaren zeven dagen in de week. In het boek heeft de negenentwintigjarige Amerikaanse Kate Hodges de leiding over het etablissement en is ze de vrouw van Kari en twee maanden zwanger van hun eerste kind. Het is vlak voor kerst (16 december) tijdens de kaamos, de donkere periode. Ze lopen beide mank. Kate vanwege een skiongeluk en Kari vanwege een geweerschot.

Kittilä wordt in deze dagen opgeschrikt door een brute moord op de Somalische vluchteling en filmsterretje Sufia Elmi. Ze is vermoord in het sneeuwveld op de rendierfarm van de Sámi Aslak Haltta. Sufia heeft zo liggen woelen dat ze een engel van sneeuw heeft gemaakt. In de buik van Sufia zijn de woorden neekeri huora, nikker hoer, gekerfd. Een moord gepleegd door stil racisme of stille haat. De plek waar Sufia is vermoord is de plek waar Kate en Kari elkaar vroeger hebben ontmoet tijdens een van de feesten van Aslak.

Het team van Kari moet de moord onderzoeken. Het team is niet groot, want een aantal agenten zijn op vakantie zo vlak voor de kerst. Zijn vriend en collega Valtteri, een vrome Laestadiaan met acht kinderen, is wel aanwezig. Hulp van buitenaf wil Kari niet hebben. Hij denkt dat hij het zelf kan oplossen. De oplossing lijkt namelijk vrij simpel als er een verdachte wordt opgepakt. De verdachte is de geliefde van de ex-vrouw van Kari, Heli. Dertien jaar geleden toen Kari wijkagent in Helsinki was en in zijn knie is geschoten, heeft Heli Kari ingeruild voor Seppo. Seppo is degene die nu als verdachte is opgepakt. Vanwege het schietincident heeft Kari promotie gekregen omdat hij geen surveillance meer kon lopen en is teruggegaan naar zijn geboorteplaats. Hij werd als held neergezet, maar was dat eigenlijk niet. De zaak lijkt dus simpel, maar krijgt een aantal wendingen die alles op zijn kop zet.

Conclusie:
De ingrediënten voor een spannend verhaal zijn overduidelijk aanwezig. De rol van Kari wordt goed uitgewerkt. Tijdens het verhaal krijg je steeds meer informatie over het leven van Kari en ook een beetje van Kate. Zo krijg je een goed beeld van Kari en is handig voor de volgende delen. Het leven van de Finnen tijdens de kaamos wordt treffend geschreven. Veel alcoholgebruik en zelfmoorden onder de Finse bevolking. Daarnaast worden onderwerpen besproken zoals racisme, vluchtelingen, verkrachting, seks met minderjarigen en hoeren. Van alles wat en dat in een boek met maar 285 bladzijden. Het onderzoek bestaat uit een aantal scenario's die gebeurd zouden kunnen zijn en toevalligheden waardoor de zaak op te lossen lijkt. Het onderzoek is rommelig. In de finale wordt alles duidelijk, maar vind ik zelf ongeloofwaardig. De schrijfstijl is wel goed. Alles wordt verteld vanuit de ik-figuur Kari. De sfeer tijdens de kaamos in Fins Lapland wordt treffend neergezet en is niet erg positief. Door een buitenstaander in de vorm van Kate is het contrast nog groter. We zijn zelf ook in Finland geweest rond de poolcirkel tijdens de zomer en het is erg leuk om het nu in de winter mee te maken via dit boek. Ondanks de minpunten toch een goed debuut waarin inspecteur Kari Vaara goed wordt geïntroduceerd. Ik heb de opvolgers van dit boek in de boekenkast liggen en ga deze zeker lezen. De grootste verrassing vond ik wel dat schrijver James Thompson in 2014 overleden is en de omstandigheden waardoor zouden zo een eigen verhaal kunnen zijn.    

Wetenswaardigheden:
 • Kari Vaara betekent Rock Danger in het Engels.
 • Zonnewende heet in Finland Juhannus.
 • Poronkusema is een Lapse afstandsmaat die "rendierpis" betekent. Een rendier kan niet plassen als het een slee trekt en als je niet af en toe stopt om het dier te laten plassen, raakt zijn urinekanaal verstopt. Een poronkusema is ongeveer 15 km oftewel een half uur rijden op een slee.
 • Poron purija, rendierhappers. De bevolking in Fins Lapland wordt door het zuiden niet serieus genomen.
 • Boek Nalle ja Moppe: The life of Eino Leino and L. Onerva.
 • De Finse seriemoordenaar Antti Olavi Taskinen.
 • Acteur Fatty Arbuckle.
 • De Zweedse seriemoordenaar Thomas Quick. Hij werd ook al genoemd in het boek Stallo van Stefan Spjut.
 • Het dorp Marjakylä.
 • Het dorp Kuoloyarvi.
 • De zwarte dahlia, een boek van James Ellroy.
 • Kari luistert tijdens een onderzoek naar een CD van Miles David: Kind of Blue.Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten