Google Translate

zaterdag 2 april 2016

The Deep - Djúpið

Film details:
Titel: The Deep (Djúpið)
Jaar: 2012
Verhaal: Jón Atli Jónasson, Baltasar Kormákur
Regisseur: Baltasar Kormákur
Acteurs: Ólafur Darri Ólafsson, Stefán Hallur Stefánsson, Joi Johannsson
Duur: 95 minuten
IMDB cijfer: 6,7Samenvatting:
Gebaseerd op het waargebeurd incident dat plaatsvond in de ijskoude zee voor IJsland in 1984. De film vertelt het verhaal van een hedendaagse mythe over de enige overlevende van een schipbreuk waarbij de bovennatuurlijke wil om te overleven hem tot een onverklaarbaar wetenschappelijk fenomeen als een nationale held bombardeerde.

De film:
De regisseur van de film is Baltasar Kormákur. De hoofdrolspeler is Ólafur Darri Ólafsson. Dit zijn dezelfde personen die later de serie Trapped hebben gemaakt. Ólafur Darri Ólafsson zonder baard is wel even wennen. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Gulli Fridporsson die in 1984 te Vestmannaeyjar (Westmaneilanden), IJsland met het schip VE-503 schipbreuk leed. Na het bekijken van de film gezocht naar informatie over Gulli Fridporsson. Op de volgende websites is wat meer over het waargebeurde verhaal te lezen:
De film volgt het waargebeurde verhaal nauwkeurig. Het begin is super. De introductie van de bemanning van de VE-503 en vervolgens het varen op de zee. Het ongeluk is nogal knullig, maar met verstrekkende gevolgen. Wat volgt is de overlevingstocht van Gulli op zee en later op het eiland waar hij als het ware aanspoelt. Vervolgens wordt het leven van Gulli gevolgd als hij een nationale held wordt. Er worden experimenten en onderzoeken uitgevoerd hoe het kan dat hij zo'n zes uur in het koude water heeft gezwommen. Het einde is een sterke afsluiting met de mededeling dat niet alles te verklaren is en dat Gulli een gewoon mens is.

Conclusie:
Een interessante en onderhoudende film over een waargebeurd verhaal. De beelden op zee met het schip zijn geweldig om te zien. De sfeer zie je ook weer terug in de serie Trapped. Het gedeelte dat Gulli in zee lag, was wat minder. Achteraf bleek het dus wel zo zijn te gaan. De tocht op het eiland was indrukwekkend. Ik kreeg het er koud van. De experimenten en onderzoeken zijn daadwerkelijk gebeurd Aan het einde van de film zie je de echte beelden die zijn uitgezonden met Gulli. Het einde is geweldig. Misschien typisch IJslands? Tijdens het verhaal wordt er teruggeblikt naar het vroegere leven van Gulli met onder andere een vulkaanuitbarsting.

De volledige film is te bekijken op Youtube.


Recensies:
- Filmtotaal
- Cinemagazine
- Youtube review
- Moviescene
- Shameless pile of Stuff
- Cinekatz
- Dove on films
- My old addiction
- Filmstalker
- Movie Steve
- Letterboxd
- Scene Stealers
- Cine-Vue
- Moviemeter
- The globe and the mail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten