Google Translate

donderdag 28 april 2016

Valkoinen peura

Filmdetails:
Titel: Valkoinen peura
Regisseur: Erik Blomberg
Jaar: 1952
Verhaal: Erik Blomberg, Mirjami Kuosmanen
Acteurs: Mirjami Kuosmanen, Kalervo Nissilä, Åke Lindman
Duur: 74 minuten
IMDB cijfer: 7,2Samenvatting:
Een pasgetrouwde vrouw gaat naar een lokale sjamaan om haar te helpen met haar liefdesleven. In plaats daarvan verandert zij in een wit rendier dat op bloed belust is.

De film:
Een Finse klassieker uit 1952 die zich afspeelt in Fins Lapland in de omgeving van Pahakuru en draait om Aslak en zijn vrouw Pirita. Ze leren elkaar beter kennen tijdens de rendierraces en zijn al snel getrouwd. Pirita voelt zich alleen omdat Aslak vaak op pad is en gaat naar de sjamaan. De aan drank verslaafde sjamaan geeft Pirita instructies om ervoor te zorgen dat alle mannen haar zien staan. Ze moet het eerste levende wezen offeren bij de seite (een heilige plaats voor de Sámi). De rest laat zich raden en is lekker voorspelbaar. Of het verhaal van de witte rendier echt heeft bestaan, weet ik niet. Ik heb wel een boekje met Finse sprookjes, maar daar staat dit verhaal niet in. Op de Finse ULapland website is wel wat informatie te vinden over het witte rendier.

De film is best wel interessant omdat het leven van de Sámi goed wordt weergegeven. De sjamaan, de sámidrum, de seite, de rendieren, etc. De film is geregisseerd door Erik Blomberg. Hij schreef samen met zijn vrouw Mirjami Kuosmanen ook het script. De muziek is van de hand van Einar Englund en is helaas klassieke muziek en geen echte Sámi muziek.

Het is een oude film, maar op Youtube is de volledige versie niet te zien. De rechten zijn goed beschermd. Op internet zelf is de film wel te zien, maar dan de 68 minuten durende versie. Oorspronkelijk duurde de film 74 minuten, maar in de jaren 80 werd de film teruggebracht naar 68 minuten.

Meer informatie over de film:
- Nederlandse Wikipedia
- Finse Wikipedia
- Engelse Wikipedia
- Madmuseum

Pirita.
Pirita.
Op Youtube kwam ik het nummer Witch Woman van de Finse band Vinum Sabbatum met beelden uit de film.


Recensies:
- Skullbanger
- Monsterminions
- Klownsasesinos
- Wider screen
- Moviemeter
- The bloody pit of horror
- Kavi

1 opmerking:

 1. This film have take 3 prizes:
  Jussipalkinto 1952
  Cannes 1954
  Colden Globe 1956
  Film with pictures,faces and action.
  Acture Mirjami Kuosmanen was married with Erik Blomberg.
  She died 48 years old with broken blood vessel...sad for that.
  Thanks you noticed that classic film :-)

  BeantwoordenVerwijderen