Google Translate

zondag 24 september 2017

Camilla Läckberg

Dit weekend was Camilla Läckberg in Nederland. Ik had meegedaan voor een Meet & Greet met haar in Utrecht en mocht er bij zijn. Het was eigenlijk een verrassing voor mijn vrouw, want zij heeft alle boeken van haar gelezen, dus erg blij dat ik uitgekozen werd :-). Ik ben tot nu toe blijven steken bij haar eerste boek, IJsprinses. Wel beide TV-series gezien en natuurlijk hebben we Fjällbacka bezocht.

Interview Camilla.
Voorafgaand aan de Meet & Greet een interview met haar en ik moet zeggen dat het een heel leuk interview was met veel interessante dingen. Ze ratelde aan een stuk door. De dingen die zijn blijven hangen was dat ze een schrijverscursus kreeg van haar eerste man en tijdens die cursus schreef ze haar debuut IJsprinses. Op haar vierde schreef ze haar eerste thrillerverhaal Tomten

Over de beide TV-series had ze ook een mening en ze vond de eerste serie minder. Als schrijfster van de boeken vond ze dat er teveel weggelaten werd. De tweede serie met Claudia Galli als Erika en Richard Ulfsäter als Patrick vond ze wel goed. Men vond dat Claudia Galli leek op Camilla en andersom. Camilla had zelf natuurlijk invloed op de serie. Het eerste deel van de serie was gebaseerd op Oorlogskind en de overige delen waren nieuwe verhalen. Persoonlijk vind ik de tweede serie ook veel beter dan de eerste serie.

Natuurlijk heeft ze het over Fjällbacka gehad. Ze snapt nog steeds niet dat er zoveel gidsen in Fjällbacka zijn om rondleidingen te geven want het plaatsje kon je volgens haar in vijf minuten wel gezien hebben. Maar waarom de keuze voor Fjällbacka? Tijdens de schrijverscursus werd er aangegeven dat het makkelijker is om te schrijven over een plaats die voor jezelf bekend is en aangezien ze is geboren en getogen in Fjällbacka en iedereen er kent was de keuze vrij eenvoudig: Fjällbacka. Het heeft wel impact gehad op de inwoners van Fjällbacka, want de stroom toeristen is natuurlijk enorm. De huizen zijn ook wat prijs betreft torenhoog de lucht in gegaan en bij het verdelen van de erfenis van de dure huizen zijn veel familierelaties gesneuveld vanwege het geld. Tegenwoordig woont Camilla in Stockholm, maar haar moeder woont nog in Fjällbacka en houdt haar dagelijks op de hoogte met nieuws uit Fjällbacka.

Op de vraag hoelang ze nog doorgaat met Erika en Patrik was ze vrij duidelijk. Ze gaat door zolang ze zin heeft en er zit geen beperking aan het aantal boeken. Er is tegenwoordig genoeg ellende (opkomend rechts, atoombommen, Trump enzovoorts) dat ze nog lange tijd kan doorgaan met verhalen schrijven.

Ik wist niet dat ze een nummer had geschreven voor Melodifestival in 2016. Camilla heeft voor de Zweedse tekst gezorgd. Het lied werd echter op 4 februari 2016, twee dagen voor de halve finale, gediskwalificeerd omdat het lied al deel had genomen aan de Moldavische nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival 2014. Het ging om het nummer Himmel för två van Anna Book. Het nummer is hieronder te beluisteren:


Verder was het wel interessant dat Camilla de karakters Erika en Patrik samen als één karakter ziet die een deel van haar leven is. Soms imiteerde ze Erika zoals toen ze met haar tweede man, een politieman, ging trouwen. Erika ging haar voor door te trouwen met politieman Patrik. Het karakter Patrik is eigenlijk ontstaan omdat het niet voor de hand lag om Erika te laten bemoeien met moordzaken terwijl ze er eigenlijk geen directe link mee had. Door middel van Patrik kon dat wel.

Over hoe het idee ontstaat over een boek noemde ze het boek Zeemeermin. Ze vond Zeemeermin een mooie titel en in het echte leven heeft iemand zich opgehangen aan de duikplank en zo ontstond het verhaal voor Zeemeermin

Op de vraag wat haar favoriete eigen geschreven boek was kwam als antwoord dat dit hetzelfde is als aangeven welk eigen kind het beste is. Ze vond Heks tot nu toe het beste boek maar ook Oorlogskind omdat de oorlog haar interesseert.

Op de vraag wat ze bedoelde met haar Instagram post over Bitterballen gaf ze de uitleg dat het in het Zweeds het opgevat kon worden als Bittere penissen. Klantenservice vond ze ook een heel erg leuk woord. Klanten in het Zweeds zou slecht behandelen betekenen. Een erg leuk interview en een erg leuk mens.

In dit interview uit 2008 en deze uit 2015 is nog meer informatie over Camilla Läckberg te lezen. Nu naar de foto's.

Best weh druk.

Koffietijd was ook aanwezig.


Zij hoorde bij Koffietijd (Kanta van Zonneveld).Andere verslagen over de Meet & Greet:
- Connie's Boekenblog
- Meer dan Sandra
- Waar was Paulien
- Birdy's Boeken
- We love crime (Hebban)
- Juul's Boekwinkeltje
- Een Youtube bijdrage van Juf Willemijn Leest:


Op zaterdag was ze aanwezig bij boekhandel Westerhof in Zwolle. Dat was vlak bij ons en we zijn daar eerst naar toe geweest.

Boekhandel Westerhof, Zwolle.
Deze fan had alle boeken, series en lättläst boekjes bij zich.Alle boeken laten signeren :-).


9 opmerkingen:

 1. Wat leuk zeg!!!....een bijzondere ervaring.
  Ik ben nog met de ijsprinses bezig :-( en heb afgelopen week voor een prikkie "de Heks" gekocht.
  Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ontzettend lief dat je dit voor je vrouw hebt gedaan/gewonnen. En een hele leuke ervaring om mee te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verslag Hans. Leuk dat jullie erbij aanwezig konden zijn. De tweede tv serie vind ik ook het mooiste.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig, zeg! En wat mooi dat het een verrassing voor G was. En ook nog alle boeken gesigneerd mee naar huis nemen :-) Ja, zo'n kans krijg je natuurlijk niet snel meer en dan moet je die wel meteen grijpen. Leuk dat jullie via het interview van alles te weten kwamen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig de boeken in twee keer kunnen laten signeren. In Utrecht waren we de enige met zoveel boeken. Wel benieuwd of het item nog in Koffietijd komt :-). Helemaal niks voor ons met die camera te zwaaien.

   Verwijderen
  2. Het item was vandaag dus niet te zien in Koffietijd maar in 5 uur live.

   Verwijderen