Google Translate

donderdag 21 september 2017

Under Sandet

Filmdetails:
Titel: Under Sandet
Jaar: 2015
Regisseur: Martin Zandvliet
Verhaal: Martin Zandvliet
Acteurs: Roland MøllerMikkel Boe FølsgaardLaura Bro
Duur: 100 minuten
IMDB cijfer: 7,8Samenvatting:
Het is mei 1945, slechts enkele dagen na het einde van de oorlog. Een groep Duitse krijgsgevangenen wordt naar Denemarken gebracht en gedwongen om de 2 miljoen landmijnen te ontmantelen die door de Duitse bezetters werden verspreid langs de Westkust. Sergeant Carl Leopold Rasmussen is verantwoordelijk voor de groep jonge, verzwakte mannen. Net als vele Denen haat hij de Duitsers. Hij reageert zijn woede dan ook af op de gevangenen.

De film:
Een indringende en indrukwekkende film. Ik had geen idee dat Duitse krijgsgevangenen op die manier landmijnen moesten ontmantelden. Bij mijn weten gebruikten ze hier tanks voor, die omgebouwd waren tot mijnenvegers. Blijkbaar dus niet bij het ontruimen van de Deense westkust. Voor de film zijn de Duitse soldaten jongens in de leeftijd van vijftien tot drieëntwintig jaar. De Deense sergeant Rasmussen heeft de leiding over de jongens en moet er voor zorgen dat een gedeelte van de Deense kust waar 45000 mijnen liggen mijnenvrij wordt gemaakt. Als elke jongen per uur zes mijnen ontmantelt zou de klus in drie maanden geklaard zijn.

In totaal lagen langs de Deense kust rond de twee miljoen landmijnen. De Deense kust maakte deel uit van de Atlantikwall. Wat meer informatie over de Atlantikwall in Denemarken is te vinden op de websites van Atlantikwall en Wartourist. Op de website van Wartourist is nog dit document te vinden over de stellingen in Denemarken.

De film is opgenomen op historische locaties, zoals het gevangenkamp Ksbøllejren en het strand bij Varde. Het strand bij Skallingen wordt ook nog genoemd in de film. De belangrijkste inspiratiebron voor de film is afkomstig uit het boek Under tvang van Helge Hagemann.

Under Sandet is een film waarvan je weet dat er mijnen zullen afgaan. Het zoeken naar de mijnen gedeelte waren niet echt mijn favoriete scenes. De scenes tussen het zoeken door wel. Je krijgt een beeld van de Duitse soldaten en de haat tegenover hen. De beelden van de omgeving, het strand en de zee zijn fantastisch. De fantastische beelden van de omgeving maken het verhaal extra dubbel. Ik moet zeggen dat deze film bij mij in het rijtje van meest indrukwekkende oorlogsfilms is komen te staan. Het heeft ook meegeholpen dat er Duits, Deens en Engels in de film wordt gesproken.

Wat heeft regisseur Martin Zandvliet zelf te zeggen over Under sandet? Dit is te horen in het onderstaande interview en de vergelijking met de haat tegenover de hedendaagse vluchtelingen is er één om over na te denken.


Deze post is eerder verschenen op de Nordik Living website.

Recensies:
Cinemagazine
De Filmrecensent
Filmtotaal
DVD.nl
Filmpjekijken
Film Vandaag
Moviemeter

Meer achtergrondinformatie:
German mine cleaning in Denmark.
Under Sandet Deense Wikipedia.
Analyzing Functionality of Landmines.
A study of manual mine clearance.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten