Google Translate

dinsdag 26 september 2017

Bogman - R. I. Olufsen

Boek details:
Auteur: R. I. Olufsen
Titel: Bogman
Taal: Engels
Soort: eBook
Verschijningsdatum: 2015
Bladzijde: 292
Uitgeverij: Crux Publishing Ltd
ISBN: 9781909979307


Flaptekst:
When a mummified foot, a pile of bones and a split skull are discovered in a Danish bog, is it a case for the police or archaeologists? It becomes a case for Chief Inspector Tobias Lange when it is confirmed the remains are those of a young male, early twenties, beaten to death with a blunt instrument about two decades earlier. Tobias finds himself on the trail of eco-warriors, Sami protesters safeguarding reindeer rights in Lapland and a disaffected young woman estranged from her family. Then another incomplete set of human bones turns up, and then another. When the trail takes a turn into a murky world of sex trafficking and illegal immigrants, Tobias starts to fear for his eco-warrior daughter Agnes....

De auteur:
R.I. Olufsen is niet de echte naam, dat is de Noord-Ierse Roisin McAuley. Het boek speelt zich voornamelijk af in Denemarken en men zal een Scandinavische naam beter bij het verhaal passen dan de Noord-Ierse naam. Op de website van Roisin McAuley is genoeg informatie over haar te vinden.

Ik kwam het boek tegen in een Facebook groep over de Sami. Het boek zou over Lapland gaan en dan is mijn interesse direct gewekt. Het boek is alleen beschikbaar als ebook en bij Bol.com is de prijs €3,99, dus bestellen en lezen maar.

Het boek:
Het verhaal beslaat drie weken en elke dag is een hoofdstuk. De hoofdrol is voor hoofdinspecteur Tobias Lange van de criminele onderzoeksunit in Aarhus, onderdeel van het politiedistrict van Oost-Jutland, Denemarken. Hij woont zelf ook in Aarhus. De vader van Tobias is vijf jaar geleden overleden en zijn stiefmoeder heet Inge en is tweeënzestig jaar. Inge is verloofd met de vijfenzestig jarige Norbert Fisker. Tobias heeft ook nog een stiefzuster Margrethe. Tobias zelf is acht jaar geleden gescheiden van Karren. Samen hebben ze de negentienjarige dochter Agnes. Verder heeft Tobias op CEPOL gezeten en houdt hij van klassieke muziek. Hij luistert onder andere naar een CD van Arvo Pärt: Fur Alina, de klassieke radiozender P2Klassik en De Zes partita's.


Tot zover het leventje van Tobias dat plotseling opgeschrikt wordt door een bijzondere vondst in het moeras aan de E45 bij een plaats genoemd Roligmose. De vondst is een moeraslichaam, in het Engels bog body. Het lichaam doet denken aan de Man van Tollund. De Man van Tollund (Deens: Tollundmanden) is een in 1950 bij Silkeborg (Denemarken) gevonden veenlijk. Meer informatie over de Man van Tollund is te vinden op de Deense Tollundmanden website. Met de Man van Tollund in gedachten en dat het lijk misschien tien tot twintig duizend jaar oud kan zijn, haalt men er een archeoloog bij die Bogman onderzoekt. Helaas voor het team van Tobias blijkt het lijk uit de periode tussen 1986 en 1999 te komen. De dode, een jonge man, had een armband met de inscriptie "Encircled by your love". De inscriptie is handgeschreven. De jongen is toentertijd met een stomp instrument doodgeslagen. Een moord dus en Tobias en zijn team gaan op onderzoek uit. Het onderzoek gaat verschillende kanten op, van eco-strijders, waartoe zijn dochter Agnes ook toe behoort, tot Sami activisten die de rendierrechten in Lapland beschermen naar sekshandel, illegale immigranten en een verstoten meisje. Ondertussen worden er nog meer botten gevonden en vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plaats.

Conclusie:
Een interessante speurtocht naar een moord die jaren geleden is gepleegd. De reden waarvoor ik het boek heb aangeschaft, Lapland, viel tegen, maar het verhaal was gewoon goed. Ook nog wat geleerd, ik kende namelijk de vondst van de Man van Tollund niet. Het verhaal is geschreven met ik denk meerdere delen in de toekomst. Er is tot op heden nog geen nieuw deel verschenen.

Wetenswaardigheden:
 • Het team van Tobias bestaat uit Katrine Skaarup, net begonnen in het team, inspecteurs Eddy Haxen en Harry Norsk, hoofd van Speciale Onderzoeken Jens Larsen en aanklager Renata Molsing.
 • Detective Pernille Madsen (die samen met Tobias op politiecollege heeft gezeten) ondervraagd Jolene Karlsson. Jolene is een hoertje en is verkracht en in elkaar geslagen door een klant. Natuurlijk wordt dan Jolene van Dolly Parton aangehaald. Een mooie gelegenheid om de geweldige versie van Miley Cyrus op te nemen in de post.
 • S S N badge. Sámi Saga Nej badge.
 • Berit Hansdattar. Juwelier. Ze leeft in een artiesten community ongeveer twintig kilometer buiten Vilhelmina.
 • Tobias vroeg zich af waarom niemand Bogman heeft gemist. Hij reflecteert het op hemzelf of hij wel een van de vrouwen zal missen waar hij wat mee heeft gehad na de scheiding met Karren.
 • Concert Fatmomakke. Protesten tegen kernafval en demonstraties over Samische graasrechten.
 • Gedeelte uit het boek: Just before Vilhelmina, he stopped (Tobias) the car beside a lake and got out to stretch his legs. The landscape looked flat, dull, unexceptional. He was about to get back into the car when the sun came out. The air was suddenly crystal clear, luminous. The black lake turned from oily black to glittering turquoise. The grass sparkled. Yellow lichen on the grey rocks gleamed like gold. The forest looked almost fluorescent.
 • Lennart Praetorius hield ervan om het nummer Emily, whenever I may find her van Simon & Garfunkel te spelen.
 • Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Recensies:
- Henk-Jan van der Klis
- Little Bookness Lane
- Mysteries in Paradise

2 opmerkingen:

 1. Jammer voor je dat het niet over Lapland ging. Gelukkig dat het verhaal toch goed was. Mooi verslag heb je er ook weer van gemaakt.
  Mijn ogen vallen trouwens bijna dicht bij het luisteren naar Fur Alina.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook al een rustgevend nummer. Zelfs als geen liefhebber van klassieke muziek vond ik dit wel aardig.

   Verwijderen