Google Translate

zaterdag 2 september 2017

I am Dina

Filmdetails:
Titel: I am Dina
Regisseur: Ole Bornedal
Jaar: 2002
Verhaal: Ole Bornedal, Jonas Cornell, Herbjørg Wassmo (boek)
Acteurs: Maria Bonnevie, Gérard Depardieu, Christopher Eccleston
Duur: 125 minuten
IMDB cijfer: 6,6


Samenvatting:
De kleine Dina is ongewild de oorzaak van een tragisch ongeluk, waarvoor zij van haar vader de schuld krijgt. Genegeerd en zonder moederliefde, groeit zij op, balancerend tussen een duister doodsverlangen en een oprechte levenslust. Slechts muziek en een toegewijde leraar weten haar langzamerhand uit haar isolement te bevrijden. Dina vindt troost in het oproepen van de geest van haar overleden moeder en het fantaseren over hun samenzijn in de spirituele wereld.De film:
De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Noorse schrijfster Herbjørg Wassmo. Het is het eerste deel uit de Dina-trilogie. Ik heb bijna alle boeken (negen) van Herbjørg Wassmo in de kast liggen, maar nog geen enkele gelezen. Waarom weet ik niet, maar om toch een indruk van de boeken te krijgen, heb ik de film bekeken.

Dina’s leven speelt zich af in de eerste helft van de vorige eeuw, in het noorden van Noorwegen. Ze is een bijzondere vrouw die gevormd is door een voorval in haar jeugd. Ze veroorzaakte namelijk de dood van haar moeder als vijfjarig kind en dit heeft haar zeker gevormd tot de vrouw die ze is geworden. Na het voorval verwilderde Dina tijdens haar eenzame jeugd. Op haar vijftiende wordt ze uitgehuwelijkt aan de vijftigjarige Jacob Grønelv. Vanaf dat moment volgt de film haar onstuimig leven. Door de verwildering reageert ze totaal anders op de samenleving. Dit heeft soms wel grappige momenten, maar vaker ongemakkelijke situaties. Een moeilijk personage om te doorgronden. De vraag is of dat wel lukt. Het is mij in ieder geval niet gelukt. Wat blijft er dan over wat de film betreft? Een boeiend verhaal over Dina die eigenlijk nergens verveeld. De beelden spelen daarbij ook een grote rol. En natuurlijk de twee overige delen in de trilogie die niet verfilmd zijn.

Het verhaal van Dina maakt me nieuwsgierig hoe ze is ontstaan in het brein van Herbjørg Wassmo. In dit artikel van de Volkskrant vertelt Herbjørg Wassmo hoe Dina is ontstaan en hoe ze eerst geen grip op haar kon krijgen. Stond Herbjørg model voor Dina ? Lees het artikel om erachter te komen.

Conclusie:
Ik heb het boek niet gelezen, maar op basis van alleen de film wordt het verhaal volgens mij goed vertelt. De beelden zijn mooi en Dina is apart, heel apart. Een mooie film die goed laat zien hoe het leven in die tijd was. Wel een minpunt is dat men Engels praat en geen Noors. Als de film in deze tijd was gemaakt, zou men zeker Noors spreken.

Recensies:

2 opmerkingen: