Google Translate

zondag 17 september 2017

Øyevitne

TV-serie details:
Titel: Øyevitne
Regisseur: Jarl Emsell Larsen
Verhaal: Jarl Emsell Larsen
Jaar: 2014
Acteurs: Axel Bøyum, Odin Waage, Anneke von der Lippe
Duur: 6 x 59 minuten
IMDB cijfer: 7,4Samenvatting:
Tijdens een geheime ontmoeting in een verlaten bosrijk gebied, zijn twee jonge jongens ooggetuige van een grotesk bloedbad. De jongens worden bijna zelf vermoord, maar kunnen ontsnappen met het moordwapen. Ze verbergen het wapen en zweren geheimhouding over wat ze hebben gezien. De volgende dag wordt de sheriff van het dorp, Helen Sikkeland, pleegmoeder van een van de jongens, geconfronteerd met de moord op vier leden van de 'Ferrymen' motorclub.

De serie:
Een Noorse serie uit 2014 bestaande uit zes delen van bijna een uur. Het begint met een schietpartij waar twee jongens per ongeluk getuige van zijn. De twee jongens zijn vrienden waarvan er een (Philip) verliefd is op de ander (Henning). Op het moment dat Henning toegeeft aan Philip is er dus die schietpartij. Henning komt uit een gezin met een vader die resoluut een hekel heeft aan homo's. Verder wil Henning niet dat zijn omgeving het komt te weten. Dat is de reden dat de jongens niets tegen de politie willen zeggen. De plaatselijke politie staat onder leiding van Helen Sikkeland en zij is de pleegmoeder van Philip. De moeder van Philip is verslaafd. Door de schietpartij komt het rechercheteam uit Oslo in beeld, waarbij vooral Lars en Camilla een rol spelen. Ze hadden namelijk een informant bij een motorclub en hij was een van de slachtoffers van de schietpartij die allemaal lid waren van de Ferrymen motorclub. Tel daarbij de oorlog tussen de motorclub Sixers en de Balkanese Z-Gang op en de chaos is compleet. Na de heftige eerste aflevering was ik even het spoor bijster, maar een paar afleveringen verder viel het kwartje. Dat ik het spoor bijster raakte had vooral te maken met de snelheid van het verhaal en de voorbereidingen voor de laatste afleveringen. Ongelooflijk hoe ze dat in het hoge Noorden zo voor elkaar kunnen krijgen. Geen tijd verspillen met onzin maar recht door zee en soms erg hard. De scene met Zana en de scene met het kind voor school hakt er best wel in. Niet te lang bij stil staan, maar verder met het bloedstollend spannend verhaal zodat de snelheid er in blijft.

Conclusie:
Veel thema's worden er aangehaald zoals homoseksualiteit, pedofilie, drugsverslaving, pleegouders en natuurlijk de criminaliteit. Nergens wordt het vervelend of saai, de snelheid zit er goed in en de laatste twee afleveringen zijn echt spannend. Ik had niet verwacht dat de serie zo goed zou zijn. De acteurs waren ook allemaal goed en ik zag tijdens het kijken geen bekende acteurs hoewel Zana toch wel ergens bekend voorkwam. Bij het zoeken naar informatie bleek dat Zana gespeeld werd door Tehilla Blad, die ook in Svinalangorna heeft gespeeld. Lars werd gespeeld door Tobias Santelmann en het bleek dat hij Ragnar was in de serie The Last Kingdom.

Muziek:
Als laatste het openingsnummer. Het nummer Saviour Unknown van Shaun Bartlett. Hij is in 1976 geboren in Engeland en in 1986 met zijn gescheiden moeder naar Bærum, Noorwegen verhuist. De tekst van het nummer past goed bij de serie.


De serie is in zijn geheel met Engelstalige ondertiteling te zien via Youtube.


Informatie over Øyevitne:
- Interview met Axel Bøyum (Philip) en Odin Waage (Henning).
- Amerikaanse remake van Øyevitne uit 2016: Eyewitness.


Recensies:
- Moviemeter
- TV-series kijken
- Mijn serie
- Film recensies
- The Euro TV Place
- Critics Associated

Geen opmerkingen:

Een reactie posten