Google Translate

zondag 15 oktober 2017

The Art of Zhen, Shan, Ren

In 2016 waren we in Gamla Stan, Stockholm en in Galleri Cupido was de expositie van The Art of Zhen, Shan, Ren (Truthfulness-Compassion-Forbearance) te zien. De expositie bestaat onder andere uit een groot aantal indrukwekkende schilderijen. Een aantal gaan over de vervolging van de Falun Gong aanhangers in China.


Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een uit China afkomstige spirituele zelfdiscipline die in 1992 geïntroduceerd werd aan het Chinese publiek door haar grondlegger Li Hongzhi. Doel van het beoefenen van Falun Gong is het verfijnen, of cultiveren, van lichaam en geest. Falun Gong beschouwt daarbij waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid als hoogste leidinggevende principes. Falun Gong genoot een massale populariteit in China tot de Chinese overheid de praktijk in 1999 verbood en een grootschalige vervolging lanceerde die tot op heden aanhoudt. Falun Gong wordt momenteel vrij beoefend in een 80-tal landen. Volgens de Canadese politicus David Kilgour en David Matas, een advocaat, bestaan er aanwijzingen dat gevangengenomen Falun Gong-beoefenaars worden gebruikt als donor voor organen. In juli 2006 kwamen zij met een rapport, 'Report into Allegations of Organ Harvesting of Falun Gong Practitioners in China', waarin zij beweren dat de Chinese autoriteiten een onbekend aantal gevangenen hebben geëxecuteerd om hun organen te kunnen 'oogsten' (waaronder harten, levers en nieren). De organen worden met hoge winsten verkocht aan zieke, meestal buitenlandse patiënten die in hun eigen land vaak maanden of jaren moeten wachten op een orgaan. Volgens Kilgour en Matas hebben er sinds 1999 40.000 orgaantransplantaties plaatsgevonden waarvan de donor onduidelijk is. Door hun levenswijze zijn Falun Gong-beoefenaars erg gezond.(Bron: Wikipedia).

In China wordt Falun Gong als een sekte neergezet. Het artikel 'Falun Gong is helemaal geen sekte' van Trouw geeft het tegenovergestelde aan. In het artikel wordt aangegeven dat de Chinese overheid dankbaar gebruik maakt van het feit dat de Falun Gong het swastika-symbool gebruikt, naast het yin en yang-teken. Swastika is een Sanskrietwoord voor kruis. Het is een oeroud symbool. Je komt het tegen in yoga, Vedische geschriften, verschillende oude beschavingen en vanzelfsprekend in China. Er is een oosterse en Germaanse versie van het kruis. In het oosterse kruis draaien de armen met de klok mee, en bij de Germaanse versie tegen de klok in. Het swastika-symbool heeft door de nazi's, een negatieve lading gekregen, maar dit symbool heeft niets te maken met het symbool van de Falun Gong. (Bron: Trouw).

Falun Gong embleem.

Binnen mochten er geen foto's worden gemaakt. Een aantal schilderijen zijn te zien op Pinterest. Een aantal laten zien hoe men de organen uit de nog levende mensen halen. Onvoorstelbaar dat dit in deze tijd nog voorkomt.


Blijkbaar deed de expositie het in 2016 erg goed, want toen we in de zomer van 2017 weer in Gamla Stan waren, was de expositie nog steeds aanwezig op dezelfde plek. Weer veel geleerd van het bezoek.

2 opmerkingen:

  1. En ik heb veel geleerd van dit blogje. Vaag wel eens iets over Falun Gong gehoord, maar had geen idee dat dit er allemaal ook mee te maken heeft. Wat triest dat er zo met mensenlevens wordt omgesprongen. Bedankt voor je uitgebreide info hierover.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had er nog niet eerder van gehoord. Inderdaad erg triest en onvoorstelbaar.

      Verwijderen