Google Translate

donderdag 16 november 2017

Långholmen museum

Tijdens ons bezoek aan Stockholm hebben we het eiland Långholmen bezocht. Op dat eiland is het Långholmen museum aanwezig. Het museum stelt niet zo heel veel voor. Het is namelijk maar één gang van het gehele hotel. Het hotel was vroeger een gevangenis en over die periode gaat het museum.


De gevangenis, Långholmens centralfängelse, was van oudsher een van de grootste gevangenisfaciliteiten in Zweden met meer dan 500 cellen. Het werd gebouwd in de periode 1874-1880 en werd tijdelijk gesloten tussen 1972-1975. Een deel van de gevangenis werd in 1982 gesloopt. De gevangenis staat ook bekend als de locatie van de laatste executie in Zweden (Johan Alfred Ander) voorafgaand aan de afschaffing van de doodstraf in 1921.


Interessant is dat het eiland zelf oorspronkelijk rotsachtig en kaal was, maar in de negentiende eeuw werden de gevangenen gebruikt om het eiland te bedekken met modder die was gebaggerd uit de waterwegen eromheen. Na een paar jaar had de vruchtbare grond het eiland veranderd in een weelderige tuin met een enigszins exotische flora in vergelijking met de omgeving, veroorzaakt door verschillende zaden die per ongeluk gebracht en verspreid werden door de handel en koopvaardijschepen uit andere plaatsen en landen die het eiland passeerden. Deze eigenaardigheid bestaat nog steeds en vandaag de  dag staat het eiland bekend als een weelderige oase. Hier kom ik nog op terug in toekomstige blogposten. (Bron: Wikipedia).


Ondanks dat het museum maar een gang beslaat, moet ik zeggen dat het best wel interessant is. De gang bestaat uit een aantal kamers die gebruikt worden door gasten. Naast de kamers zijn er toiletten en doucheruimtes. Een kamer is ingericht zoals die er vroeger uitzag. De gang zelf is het museum gedeelte.


Op de gang hangen veel informatieborden en foto's en verder staan er een paar uitstallingen die het leven uit de gevangenistijd goed weergeven.


På spinnhuset.

Uitleg bij Spinnhuset.

Kaart van Långholmen.

Kronohäktet före renoveringen 1987. Foto uit 1986 van Lars Grönwall.

Carl Nilsson Schreib.

Carl Nilsson Schreib.

Nachtcellen van het Auburn type..

Bewaking.

Een kamer is ingericht als cel. Zo zag het er vroeger uit. Het leven van een gevangene is te horen en te lezen.

Inrichting van de cel zoals die er vroeger uitzag.De cel.

Anton Nilsson - De Amalthea man.

Anton Nilsson.

Johan Alfred Ander.

Johan Alfred Ander.

Yngsjömordet met Anna Månsdotter.
Hieronder een filmpje van de onthoofding van Anna Månsdotter.


Per Vilhelm Lundgren, ook wel Snuffe genoemd, verbleef bijna vijftig jaar in de gevangenis van Långholmen. Op zijn vijftiende werd hij gearresteerd. Toen hij werd vrijgelaten zorgde hij er voor dat hij weer terugkwam in de gevangenis. Hij heeft een dagboek bijgehouden, die onder de naam En gammal lifstidsfånges själfbiografi als autobiografie is uitgebracht. Het ingescande boek is hier te lezen.

Snuffe.

Snuffe.

Anonymitetsmask. Gebruikt van 1840 - 1935.


Het toilet.
Bij de receptie van het hotel zijn spullen te koop die te maken hebben met het gevangenisverleden.

Receptie Långholmen.
Het museum stelt niet zo heel veel voor, maar is zeker de moeite waard. De toegangsprijs van 25 SEK per persoon stelt gelukkig ook niet veel voor. Kinderen zelfs 10 SEK en voor gasten van het hotel gratis. Ben je op Långholmen, dan is een bezoekje aan het museum en het hotel zeker de moeite waard. Ik heb weer veel bijgeleerd over de geschiedenis van Zweden.

Långholmen.
Meer informatie over de gevangenis Långholmen:
Eenpersoonskamer.

2 opmerkingen: