Google Translate

donderdag 9 november 2017

En man som heter Ove

Seriedetails:
Titel: En man som heter Ove
Jaar: 2015
Regisseur: Hannes Holm
Verhaal: Hannes Holm (screenplay), Fredrik Backman (novel)
Acteurs: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg
Duur: 116 minuten
IMDB cijfer: 7,7Samenvatting:
De 59-jarige Ove Lindahl is de brombeer van de buurt. Een aantal jaar geleden is hij afgezet als voorzitter van de vereniging van eigenaren van het appartementencomplex. Hij kon dit echter niet verkroppen en blijft het gebouw met harde hand regeren. Wanneer de zwangere Parvaneh met haar gezin tegenover hem intrekt, en per ongeluk Ove zijn brievenbus opent, ontstaat er een onverwachte vriendschap.

Deze post verscheen eerder op 10 mei 2016 op Nordik Living.

De film:
De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Fredrik Backman. Het boek is in Nederland verschenen onder de titel Een man die Ove heet. Het boek heb ik niet gelezen, dus ik begin onbevooroordeeld aan de film en ik moet zeggen dat de film geweldig is.

Ik ben niet zo’n liefhebber van komische films, maar deze Ove is echt heel goed. De acteurs spelen geweldig, vooral Bahar Pars als Parvaneh, de nieuwe buurvrouw van Ove. En natuurlijk Ove zelf, gespeeld door Rolf Lassgård. Het was even wennen om hem in die rol te zien, maar zeer geslaagd.

Het is 2015 en het verhaal gaat over Ove. Ove is van de regels en niemand mag daar van afwijken. Elke ochtend maakt hij een rondje door de wijk waar hij woont en snauwt iedereen af die het niet goed doet. De sympathie voor de beste man is ver te zoeken. Zijn vrouw Sonja is recent overleden (in 2014, ze werd 58 jaar) en hij heeft de belofte gedaan om haar spoedig te volgen. Op zijn werk wordt hij ontslagen en hij maakt plannen om een einde aan zijn leven te maken.

Helaas voor hem is hij zeer slecht in doodgaan. Tussen de zelfmoordpogingen door wordt er teruggeblikt hoe zijn leven is verlopen. Het gaat terug naar toen hij een klein kind was en zijn moeder overleed. Zijn vader heeft Ove verder alleen opgevoed.

De vraag is hoe Ove zo is geworden zoals hij nu is. Door de terugblikken wordt dat duidelijk. Ondertussen moet hij tussen de zelfmoordpogingen door de buurt ook nog eens controleren en regelen dat alles gaat, zoals hij dat wil hebben. De nieuwe buren, de hoogzwangere Parvaneh, Patrick en hun twee kinderen, zorgen ervoor dat Ove het lastig krijgt. Vooral ook omdat Parvaneh Ove terecht zet en zorgt dat hij af en toe moet oppassen op haar twee kinderen. Tussen Parnaveh en Ove ontstaat een vriendschap.

Een vriendschap die nooit zal ontstaan tussen Ove en Volvo. Hij is verknocht aan Saab en dat kom je te weten ook. De wijk waar Ove vanaf het begin af aan al woont is een levendige en er gebeurt van alles en nog wat. Interessant om te volgen.

Conclusie:
Een heerlijke kneuterige film over Ove. De flashbacks van vroeger vond ik wel wat op de flashbacks in de 100-jarige lijken. De humor in de film is geweldig. Vooral voor Zweden liefhebbers een aanrader.

Recensies:
- Moviemeter
- Cinemagazine
- Vidioot
- Filmhoek
- Jared Mobarak
- Roger Ebert
- Filmmagie
- Hollywood Reporter
- Variety
- De Protagonisten
- Alles over film
- Film Totaal

7 opmerkingen:

  1. Ga ik zeker onthouden!!!
    Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond dit echt een geweldige film. Vooral de twee lagen in het verhaal. Het mopperige in zijn leven nu en de diepe rouw die begrepen wordt vanuit de flashbacks over zijn leven en hoe de vriendschapsrelatie met zijn buurvrouw de rouw tot verwerking brengt. Prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen