Google Translate

maandag 22 april 2019

Chronic Wasting Disease

In de zomer van 2017 hing de onderstaande poster bij het toeristenbureau in Eidfjord.


Skrantesjuke (CWD) i Nordfjella. De Chronic Wasting Disease (CWD). Ik had er nog niet eerder van gehoord en toen ook niet veel aandacht aan gegeven. Het is nu bijna twee jaar later en ik was benieuwd wat CWD is en wat de status in Nordfjella op dit moment is. CWD behoort tot een groep van vergelijkbare ziekten zoals BSE (gekkekoeienziekte) en scrapie bij schapen. De ziekte komt voor bij hertachtigen en voornamelijk in Noord-Amerika, maar in maart 2016 is in Noorwegen een gestorven rendier aangetroffen met CWD. Sindsdien is de ziekte in Noor­wegen vier keer vastgesteld, zowel in rendieren als in elanden. In Noord-Amerika lukt het niet om de ziekte onder controle te krijgen. In Noorwegen in het Nordfjella gebied zijn een groot aantal rendieren afgemaakt om verdere besmetting te voorkomen. Voor 1 mei 2018 is de kudde afgemaakt. Er zijn volgens dit artikel zeventien CWD gevallen gevonden.


Wat is CWD precies en wat zijn de symptomen? Dit is te lezen in een Veearts artikel van Nannet Fabri van de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. In het onderstaande filmpje wordt in simpele beelden weergegeven hoe de ziekte werkt:


Op internet is redelijk wat informatie te vinden over CWD. Raar dat ik er nog niet eerder over gehoord heb. Het is namelijk best wel een probleem. En als je de Amerikaanse onderstaande filmpjes mag geloven dan is het een start van de zombie apocalyps.
In Zweden is in maart 2019 een eerste geval van CWD gevonden. Een zestien jaar oude eland. Informatie hierover is te vinden op de website van DWHC. Op dezelfde website is ook een overzicht van alle berichten te vinden die te maken hebben met gevallen in Noorwegen en Finland.

Meer informatie over CWD:
- Norway Today
- CWD Info
- Science
- Norwegian Veterinary Institute

Geen opmerkingen:

Een reactie posten