Google Translate

maandag 1 april 2019

Gråzon - Greyzone

Serie details:
Titel: Gråzon - Greyzone
Verhaal: Morten Dragsted, Oskar Söderlund, Mikkel Bak Sørensen en Rasmus Thorsen
Regisseurs: Jesper W. Nielsen, Fredrik Edfeldt en Jörgen Bergmark
Jaar: 2018
Acteurs: Birgitte Hjort Sørensen, Ardalan Esmaili, Joachim Fjelstrup
Duur: 10 afleveringen (45 minuten per aflevering)
IMDB cijfer: 7,3Samenvatting:
Gråzon draait om een mogelijke aanslag in Scandinavië, die de Zweedse en Deense veiligheidsdiensten uit alle macht proberen te voorkomen. Door de hoge tijdsdruk en aanhoudende dreiging lopen de emoties bij de betrokkenen echter hoog op. Daarbij belandt drone-ingenieur Victoria Rahbek in een nachtmerrie wanneer ze in haar eigen huis in gijzeling wordt genomen door terroristen die in het bezit zijn van nucleaire wapens.

De serie:
Een Deens-Zweedse serie die zich voornamelijk in Kopenhagen afspeelt. De eerste aflevering begint direct al heftig bij de Stena Line in Göteborg met in de hoofdrol Säpo agente Eva Forsberg. Direct daarna gaat Zweden met Denemarken samenwerken in de vorm van Säpo, MUST en PET. Samen moeten ze een mogelijke terreuraanslag voorkomen. De veiligheidsdiensten kom ik vaak tegen in Scandinavische thrillers, dus dat ze alle drie in deze serie aanwezig zijn is mooi meegenomen. Het geeft wat visueel inzicht in de werking van de diensten. Wat ook leuk is zijn de talen. Deens, Zweeds en Engels.

Het slachtoffer is Victoria Rahbek (Birgitte Hjort Sørensen) die samen met haar zoon Oskar gegijzeld wordt vanwege het feit dat ze veel kennis heeft van drones en de daarbij behorende technologie. Een compliment voor Virgil Katring-Rasmussen die de rol van Oskar speelt. De gijzelnemer is Iyad Adi Kassar, gespeeld door Ardalan Esmaili. Ook hij speelt zijn rol bijzonder goed. Het lukt hem om begrip te krijgen voor zijn situatie en dat is nu precies wat de makers voor ogen hadden. Zie onderstaande tekst afkomstig uit een artikel van Expressen.

In Zweden hebben we de neiging om naar conflicten in de wereld te kijken alsof ze buiten ons bestaan. Maar dat doet het niet. Wij zijn een van de grootste wapenexporteurs per hoofd van de bevolking. Denemarken neemt actief deel aan de grootste conflicten en ons gevoel toen we hiermee begonnen was dat mensen naar de wereld keken alsof we er volledig geïsoleerd van waren en geen enkele band hadden met wat er gaande was. En dat is niet het geval.

Ook in een artikel van Nordisk Film & TV Fond is ongeveer hetzelfde te lezen.

Conclusie:
Een serie van tien afleveringen over een terreuraanslag en een gijzelneming. In eerste instantie had ik de verwachting dat het te langdradig zou zijn, maar dat viel ontzettend mee. Het bemachtigen van de release candidate software van de besturingssoftware vond ik overbodig. Alles was zo goed voorbereid, waarom ga je dan voor een bètaversie van de software. Tegenwoordig zit in de release candidate software zoveel bugs dat je al helemaal niet wilt gaan voor een bètaversie. Vond ik niet heel erg professioneel in het verhaal. Ook de contactmomenten met de gijzelaar waren naar mijn inziens teveel. Verder is het gelukkig klein gehouden zodat de personages zich enigszins ontwikkelen. Natuurlijk gaat dat zoals vaker bij Scandinavische series niet tergend langzaam maar functioneel en doeltreffend. Vooral Eva blinkt hierin uit. Emotieloos en doeltreffend. Toch zie je bij haar verderop in de serie verandering optreden. Mooi gedaan. Het verhaal heeft ook zijn ongeloofwaardigheden (de software was er een van), maar ondanks dat is het gewoon een goed en spannend verhaal en laat gelukkig ook de vervelende kanten van de veiligheidsdiensten zien. De laatste aflevering vond ik zelf best wel verrassend. Daarnaast veel geleerd over de werking van de veiligheidsdiensten, drones en over de Black site gevangenis. Daar had ik nog niet eerder van gehoord.

Waar ik wel aan heb zitten ergeren is het intro. Normaal gesproken is het intro een genot om naar te kijken en vooral te luisteren. Dat had ik bij het intro van Greyzone totaal niet.


De serie is via Amazon te bestellen of terug te kijken op NPO Start.

Recensies:
- Stralend Schrijven
- Gumstarr
- MijnSerie
- Thrillers & More
- VN
- Scriptgirl
- Cinema Scandinavia
- TV Meter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten