Google Translate

zaterdag 20 april 2019

Arctic Circle - Ivalo

Serie details:
Titel: Arctic Circle - Ivalo
Verhaal: Olli Haikka, Petja Peltomaa, Joona Tena
Regisseur: Hannu Salonen
Jaar: 2019
Acteurs: Iina Kuustonen, Maximilian Brückner, Pihla Viitala
Duur: 10 afleveringen (50 minuten per aflevering)
IMDB cijfer: 7,2Samenvatting:
Politieagent Nina Kautsalo vindt bij een onderzoek naar een seriemoordenaar in een afgelegen blokhut in Fins Lapland twee dode en één nog net niet overleden prostituee. Als in haar bloed een onbekend dodelijk virus wordt aangetroffen, wordt de in Helsinki werkende Duitse viroloog Thomas Lorenz erbij gehaald. Hij moet het virus identificeren en voorkomen dat het zich verspreidt. Het wordt allemaal nog ingewikkelder als de Duitser Marcus Eiben erbij betrokken raakt. Hij is de CEO van een farmaceutisch bedrijf en een bekende van Lorenz.

De serie:
Op NPO was de Finse serie Arctic Circle / Ivalo te zien. De serie is nog te bekijken op NPO Start. De serie heet Ivalo en is ook daar op locatie opgenomen. Het plaatsje ligt in Fins Lapland en ligt zo'n driehonderd kilometer boven de poolcirkel. Helaas zijn we in Finland nog nooit zo ver in het noorden geweest. De beelden van Ivalo zijn geweldig om te zien. Het verhaal heeft ook wel wat. Het verhaal draait om hoofdpersoon Nina Kautsalo, een politieagente die meer in haar mars heeft dan bij de politie van Ivalo werken. Haar privéleven houdt haar vast in Ivalo. Haar dochter Venla heeft het downsyndroom, haar moeder heeft kanker, haar ex-man is een kleine crimineel en haar zus heeft vanwege haar losbandig seksleven een virus opgelopen. Een virus met verstrekkende gevolgen als die niet snel een halt wordt toegeroepen. Tel daarbij op twee dode Russische prostituees en Nina Kautsalo moet alle zeilen bijzetten om alles onder controle te kunnen houden. Ze krijgt hulp van de Duitse viroloog Thomas Lorenz. Thomas Lorenz heeft zelf ook privéproblemen. Genoeg stof om een spannend verhaal te maken.

Conclusie:
Lekker ongeloofwaardig dat Nina alles probeert op te lossen, maar dat maakt niet uit. De sfeer, Ivalo, sneeuw, winter en de lokale bevolking  maken alles goed. Het verhaal begon in het begin wat vaag met de vier prostituees en het virus. Later in de serie wordt het allemaal duidelijk en wordt het ook nog spannend. Fins en Engels wisselen elkaar af. Het Fins blijft een aparte taal waar ik in ieder geval weinig van kan maken. Het viel mij wel op dat Nina vaak haar moeder laat oppassen op Venla. Kreeg zowat medelijden met Venla. Ik heb genoten van de serie waar de Læstadianen een kleine rol in spelen. De muziek in het intro werd bij elke aflevering indringender.


Op Youtube heb ik nog een filmpje gevonden over de locatie van de film.


Ook kwam ik het nummer Rakkaudesta laula tegen, gezongen door Iina Kuustonen (Nina Kautsalo).


Veel meer informatie over de serie is te vinden op deze website. Er zijn onder andere verhalen, foto's en video's te vinden op die site.

Recensies:
- Stralend schrijven
- TV Meter
Cineuropa
- DWDL

2 opmerkingen:

  1. Iina Kuustonen is a multifaceted actor like her father Mikko Kuustonen. I Shall see those series. Thanks for tip.

    BeantwoordenVerwijderen