Google Translate

zondag 7 april 2019

Sargad

Film details:
Titel: Sargad
Verhaal: Sarah Giercksky
Regisseur: Andres R. Ramos
Jaar: 2017
Acteurs: Sarah Giercksky, Jesper Hell, Xander Turian
Duur: 93 minuten
IMDB cijfer: 5,5Samenvatting:
Elina is een jonge vrouw die zich samen met haar moeder en jongere zus naar een blokhut begeeft. In de omgeving wil Elina de as van haar overleden vader uitstrooien. De problemen beginnen wanneer het drietal in contact komt met drie gestoorde broers, die het weekend van de dames tot een ware hel willen maken. Zullen de vrouwen erin slagen terug te vechten?

De film:
Na het lezen van de filmrecensie van Filmliefhebber over Sargad was ik toch wel benieuwd naar deze Zweedse horror film. Halverwege 2018 had ik meegedaan aan een winactie van Nordic Fantasy, maar helaas toen niet gewonnen. Met een beetje zoeken op internet is de film tegenwoordig wel op verschillende plekken te vinden. Er is ook een DVD beschikbaar bij Amazon. De film is begonnen als een Kickstarter project en heeft uiteindelijk geresulteerd in een volledige film van anderhalf uur. Dat was eigenlijk mijn grootste angst, dat anderhalf uur veel te lang is voor een indie film. Ik zat meer te denken aan een film van rond de dertig minuten zoals Valdemar. Een volledige film dus die bedacht is door Sarah Giercksky. Ze speelt ook de hoofdrol (Elina) in de film. Een film met een heel dun verhaallijntje die blijkbaar wel anderhalf uur kan vullen.

Het begin is aardig. De familie komt aan op de plek waar ze vroeger vaak waren om het as van hun vader en man uit te strooien. Afgelegen in de Zweedse bossen met mooie Zweedse huisjes. Marshmallows boven het vuur houden. Gezellig praten. Lekker Zweeds. Ondertussen wordt het spannend. Elina komt een oude vriend (Oliver) in het bos tegen en er lopen een paar mensen rond met maskers.


De maskers in het begin van de film worden niet verklaard. Na wat verder zoeken blijkt dat de acteur die het clown masker op heeft Krister Twizz Forsberg is en hij gebruikt een zelfde soort masker ook in zijn eigen korte zeven minuten durende film Cunt Hunt. Krister is ook acteur en regisseur van de film Valdemar. Een kleine wereld en ik vermoed dat daar de maskers vandaan komen. Later komen de drie broers zonder maskers in beeld. Broer Alexander speelt zijn rol wel goed. Ook het zusje van Eline, Lily speelt goed. Lekker onschuldig en Zweeds. Lily wordt gespeeld door Tindra Hedlund. Ze heeft een eigen blog. De scene met de achtervolging van de masker is ook gelijk de beste van de film.

De rol van de oude vriend van Elina, Oliver, wordt gespeeld door Xander Turian. Hij is de zanger van de band Our Untold Story en dan is het handig om een tweetal nummers van deze band in de soundtrack op te nemen. Wel leuk is dat de moeder van Elina en Lily in het echt ook de moeder van Sarah is.

Conclusie:
Leuk om een low budget film te zien, maar had wel wat korter mogen duren. Natuurlijk rammelt er vrij veel aan het verhaal en is de uitvoering ook niet al te best. De scene van de maskers en Lily was wel het hoogtepunt. Echt gore details waren er niet behalve de scene waarin Elina broer Marcus te grazen neemt. Die scene kon ik echt niet aanzien. De locatie in de Zweedse bossen iets buiten Stockholm was dan wel weer goed gekozen. Inspiratie voor het verhaal heeft Sarah gehaald uit de film I Spit on your grave uit 1978. Naar aanleiding van Sargad heb ik de remake van I Spit on your grave uit 2010 gekeken op Netflix en het verhaal van die film lijkt inderdaad op die van Sargad.

Veel interessanter is het om de marketing rondom de film te onderzoeken. De film wordt vaak besproken en er zijn best wel wat interviews met Sarah Giercksky te vinden. Ik vind het daarom vreemd dat de reacties op Kickstarter niet echt positief waren. Sommige wachten namelijk nog steeds op een DVD.


Interviews Sarah:
- Search my trash
- The Haunted Cinema


Muziek:
We are all Astronauts  - Ether


Lovestory - AK


Better days - Bensound


Hell House - Our Untold Story


Recensies:
- Morbidly Beautiful
- Dans Movie Report
- Slaughterfilm
- Thirteenth floor
- Adam the movie God
- Space Jockey Reviews
- Cryptic Rock
- Nordic Fantasy
- Filmliefhebber
- Amazon

2 opmerkingen: