Google Translate

zondag 14 april 2019

Kim Novak never swam in Genesaet's lake

Filmdetails:
Titel: Kim Novak never swam in Genesaet's lake
Regisseur: Martin Asphaug
Jaar: 2005
Verhaal: Martin Asphaug (screenplay), Håkan Nesser (novel)
Acteurs: Anton Lundqvist, Jesper Adefelt, Jonas Karlsson
Duur: 95 minuten
IMDB cijfer: 6,5Samenvatting:
Het had een fantastische zomer moeten worden voor de 14-jarige Edmund en Erik. Bij het zomerhuis zouden ze volop kunnen zwemmen, lezen, stiekem roken en dansen in de verboden discotheek. De vakantie lijkt alleen maar mooier te worden als hun lerares Ewa, vanwege haar adembenemende schoonheid ook wel Kim Novak genoemd, in de buurt haar zomer door komt brengen. De eerste stappen in de wereld van volwassenheid worden gezet, een wereld die zowel pijnlijk als overweldigend mooi blijkt te zijn. Maar in de schaduwen loert het duister. De zwoele zomer verandert in een ijzige nachtmerrie als er een lijk wordt gevonden…

Het boek:
De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Håkan Nesser. Het boek heb ik in september 2018 gelezen. Het verslag van het boek is hier terug te lezen. Conclusie over het boek was: Een niet al te dik boek die de sfeer van 1962 goed neerzet. Zomers loom en heerlijk Zweeds. Meer een roman dan een thriller met heel veel wetenswaardigheden. Is hetzelfde gevoel in de film ook aanwezig?

De film:
De film volgt nauwgezet het verhaal en het antwoord op de vraag of het gevoel van het boek ook in de film zit is Ja. Als ik een verfilming van een boek kijk en ik heb het boek eerder gelezen valt de verfilming mij toch vaak tegen. In dit geval is dat absoluut niet zo. In de film gaat het net als in het boek niet om het thrillerelement maar om de mensen. Erik kijkt in de film net als in het boek terug op de zomer van 1962. Een geweldige zomer volgens Edmund totdat het verschrikkelijke gebeurd. En een geweldige zomer is het als je naar de film kijkt. Helemaal in de Zweedse sfeer, de huizen, de natuur, het parkfeest, de poepbak, de kerk enzovoorts. Het is alsof je in Zweden bent. De acteurs spelen zeer goed. Vooral Edmund, Ewa en Henry spelen erg goed. Heerlijk. Van de jaren zestig sfeer was wat minder te merken dan in het boek het geval was. Tijdens het parkfeest speelde er wel een bandje (Surfin' birds) met muziek uit de jaren zestig. In het park zijn ook stands met onder andere blikgooien en volgens mij is Håkan Nesser hier te zien. Zie onderstaande scene:


Ik heb niet kunnen vinden of hij het daadwerkelijk was, maar hij lijkt er wel heel veel op. Over het verhaal heb ik niet zoveel te vertellen. De film volgt het boek en informatie over het boek is te vinden in deze boekenpost. De titel van de film wordt wel in een scene verklaard.

Conclusie:
De film is geen thriller maar een schitterend verhaal over hoe vooral Erik is gevormd door de dramatische gebeurtenis in de zomer van 1962. 

Recensies:
- Hifi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten