Google Translate

zaterdag 28 december 2019

Een Noorse winternacht - Karen Swan

Boek details:
Auteur: Karen Swan
Titel: Een Noorse winternacht
Originele titel: The Christmas lights
Vertaling: Ireen Niessen
Verschijningsdatum: 2019
Bladzijde: 480
Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
ISBN: 9789401611756


Flaptekst:
Bo leidt een leven waar vele anderen van dromen. Samen met haar vriend Zac krijgt ze betaald om te reizen en haar sprankelende avonturen te delen met haar online volgers. De kerstdagen komen eraan en Bo verheugt zich op hun volgende trip: een reis naar de besneeuwde Noorse fjorden, waar ze een paar weken zullen verblijven in een pittoresk landhuis onder het romantische Noorderlicht. Maar omgeven door de bevroren watervallen en sneeuwwitte bergen komen er scheurtjes in de relatie en drijven er diep verstopte geheimen naar boven. Bo kan de confrontatie met zichzelf niet langer uit de weg: is dit wel wie ze is?

Het boek:
Het boek gelezen na de tip van Stralend Schrijven. Het boek was beschikbaar in Kobo Plus en direct gelezen. Toen ik het boek uit had is er ook een Thrillzone leesclub gestart. Een verhaal over een bergboerderij en Noorse fjorden doen het bij mij altijd goed. De schrijfster was mij volledig onbekend en zal dit verder ook wel blijven als dit het enige boek is die over Scandinavië gaat. Het boek begint met een gedicht van Atticus (@atticuspoetry) en start met een proloog Lodalen, Noorwegen 13 september 1936. Het gaat over een dorp, verwoest door een golf.

Het daadwerkelijke verhaal begint met het eerste hoofdstuk op het eiland Upolu, Samoa. Het is dan 4 december 2018 en gaat over de Wanderlusters (niet echt een originele naam, er bestaan al een aantal Wanderlusters, The-Wanderlusters.com, Wanderlusters.com en Wanderlusters.nl). De Wanderlusters bestaan uit Zac Austen en Bo Loxley. Zac heeft een Nieuw-Zeelandse accent en is de zoon van een verzekeringsagent uit Christchurch. Zac is een afkorting van Zachariah en komt dus uit Nieuw-Zeeland. Bo komt uit Dorset, Engeland en heet eigenlijk Amy. Haar vader noemde haar voor de grap Little Bo Peep. Ze zijn samen met Lenny de fotograaf en tegenwoordig ook hun manager. Lenny werkt al drie jaar voor Zac en Bo. Lenny komt uit Idaho, Amerika. Ze reizen al vier maanden over de Stille Zuidzee en hebben 9,4 miljoen volgers op social media. Bo en Zac zijn het perfecte stel op social media en hun hele leven staat constant in het teken van social media. Alles wat ze doen wordt door de camera van Lenny geregistreerd. Zac en Bo hebben elkaar ontmoet op Java, Kampung Pelangi. Ze zijn ooit begonnen met een backpackavontuur van zes maanden en dit is tot op heden nog niet gestopt. Ze doen het al vier jaar. In Samoa heeft Zac een huwelijksaanzoek gedaan. Die staat helaas niet op camera dus moet het aanzoek over voor de volgers. Dit gebeurd op hun volgende avontuur in Noorwegen. In Noorwegen hebben ze een deal met Ridge Riders. Tweehonderdduizend dollar voor twee weken samenwerking. Opdracht: minstens één foto per dag plaatsen en een paar korte video’s. Daarnaast wat beelden op hun gezamenlijke blog. Anna Rem, hoofd marketing bij Ridge Riders, begeleidt hun. Hun nieuwe plek is een bergboerderij in de buurt van Geiranger. Ze zijn namelijk geen toeristen en gaan dus niet over de gebaande paden. Ze zoeken elke keer iets speciaals op. In Geiranger is het een verblijf van een maand op de bijna tweehonderd jaar oude zomerboerderij van de zesennegentigjarige Signy.

Signy is de hoofdpersoon in het verhaal uit het verleden uit het jaar 1936. Signy en haar zus Margit Reiten, Sofie Døving en Brit, Åshild en Kari Jemtegård. Ze gaan zomers naar de bergboerderij om hun werk uit te voeren. Ze zijn jong en het leven bestaat uit hard werken op de boerderij. Er is niet veel te beleven voor de meisjes. Af en toe verschijnt er een jonge man en dit is voor hun een enorme belevenis. In het verhaal over het verleden ademt het leven van toen. Je komt dan ook de betekenis van een aantal Noorse woorden te weten zoals, de buføring die het begin van de echte zomer markeerde, seterbudeie (melkmeid), torvtakene (een met graszoden bedekte daken), setergrend (zomerboerderij), Håball (de rustige periode tussen het zaaien en hooien) en Ystingsoll.

Het leven van vroeger staat in stil contrast met het heden waarin bijna alles wordt gedeeld op social media.

Conclusie:
Ik moest tijdens het lezen van dit boek heel vaak terugdenken aan het boek Een man naar mijn hart van Elly Koster. In dat boek speelt het verhaal ook af op een boerderij en is social media ook een rode draad in het verhaal. De verhalen lijken enigszins wat op elkaar alleen heeft Een Noorse winternacht veel meer bladzijden dan Een man naar mijn hart. Dat was dan het enigste minpunt van dit boek. Het boek is te dik voor zo'n dun verhaal. Ondanks dat toch een heel leuk boek. Makkelijk te lezen en lekker simpel. Er zit een spannend tintje aan het verhaal. Bo had drieënhalf jaar geleden flink last van een trol. In Noorwegen is de trol toepasselijk weer actief geworden en zorgt dus voor de nodige spanning. De twee verhaallijnen van vroeger en nu komen mooi bij elkaar en het verhaal uit het verleden maakt het verhaal de moeite waard. Mooie sfeerbeschrijvingen en het verhaal van vroeger is gebaseerd op de vloedgolf in 1936. In 1905 werd dezelfde plek ook al eens getroffen door een vloedgolf. In 1934 is Talfjord ook getroffen. Karen Swan heeft haar research goed gedaan en er een mooi verhaal van gemaakt. Hoe ze zich heeft voorbereid is te lezen in dit interview. Ik ben wel benieuwd hoe de Thrillzone leesclub gaat reageren op deze 'thriller'. DIe ga ik zeker volgen.

Wetenswaardigheden:
  • Kerstsfeer met Dean Martins I’ll be home for Christmas. Ik heb hieronder een Noorse cover gevonden.

  • Hardangervedel. Beroemde begeleiding voor de halling.
  • Muziek van The Pogues en Kirsty MacColl is te horen.
Recensies:

2 opmerkingen:

  1. Zie ik mijn boek daar alweer staan. Leuk! Dank je wel voor het noemen :-)
    Ben nu wel benieuwd naar Een Noorse winternacht, ook omdat het is gebaseerd op iets wat echt gebeurd is.

    BeantwoordenVerwijderen