Google Translate

donderdag 26 juli 2018

Een man naar mijn hart - Elly Koster

Boek details:
Auteur: Elly Koster
Titel: Een man naar mijn hart (ebook)
Verschijningsdatum: 2018
Bladzijde: 190
Uitgeverij: Cupido
ISBN: 9789462042346


Flaptekst:
De verwende Katia verruilt noodgedwongen haar luxueuze leven in Nederland voor een glamourloos en afgelegen bestaan in Noorwegen. Vaarwel zonvakanties en uitbundig shoppen. Had ze maar wat meer geld. Haar buurman, Andor, is eigenaar van een eeuwenoud Noors boerenbedrijfje en een kudde geiten. Hij vindt zijn eenvoudige leven juist perfect. Dat is voor Katia onvoorstelbaar! Daarom bedenkt ze stiekem een plan waarmee ze samen iets extra's kunnen verdienen...

De auteur:
Een man naar mijn hart is het tiende boek van Elly Koster en het achtste boek voor mij. Sinds ik Julie's liefde heb gelezen ben ik groot fan van haar boeken en ben natuurlijk bevooroordeeld :-). In het tiende boek speelt Noorwegen weer een belangrijke rol.

Het boek:
Het verhaal begint in Nederland met de zevenentwintigjarige Katia Zaalberg en haar partner Sverre Varland. Sverre is negentien jaar ouder dan Katia en een succesvolle zakenman. Sverre heeft twee kinderen uit een vorig huwelijk, een jongen, Tijn, van zeventien en een meisje, Marlie, van vijftien. Het is al snel duidelijk dat Katia een bloedhekel heeft aan kinderen en alleen een relatie met Sverre heeft vanwege zijn geld. Katia is een echte golddigger en een verwend nest. In het eerste hoofdstuk wordt dit goed duidelijk. Social media is haar ding en ze gaat puur voor de likes. Ze blogt over de nieuwste trends op het gebied van mode, beautyproducten, lifestyle, interieur etc. Voor Sverre heeft ze ook nog gewerkt als visagist en haarstylist achter de schermen bij tv-programma’s en theaterproducties. Daarnaast is ze ook nog eens jaloers aangelegd en haar laatste eigenschap zorgt ervoor dat de relatie met Sverre met een climax wordt beëindigd door Sverre. Vanaf dat moment is Katia huisloos en ze mag van Sverre tijdelijk in zijn huis van zijn grootvader verblijven. Sverre is van Noorse afkomst en het hutje staat daarom in Noorwegen en wel in Vågå ergens aan de voet van de Valdresflya. Vågå is een gemeente in de Noorse provincie Oppland. We zijn een paar keer in Oppland geweest maar nog nooit in Vågå. Elly is zelf wel in de omgeving van Valdresflya geweest. Wil je een indruk hebben van die omgeving, bekijk dan deze schitterende blogposten van haar.

In de hut in Vågå veranderd het leven van Katia 180 graden. Van een verwend nest moet ze in Noorwegen terug naar de basis en op een gegeven moment vergelijkt ze zichzelf met Bear Grylls. Er zijn niet veel inwoners en haar enige buurman is de vierendertigjarige geitenhoeder Andor. Het blijkt dat hij Nederlands praat. De ouders van Andor zijn grote Noorwegenfans en besloten om Andor een Noorse naam te geven. Hij heeft een zomerboerderij overgenomen en verblijft daar van half juni tot half september. Op de zomerboerderij houdt hij geiten en maakt kaas. Daarnaast speelt hij accordeon want Katia hoorde hem My Bonnie lies over the ocean spelen.


Het contact tussen Katia en Andor verloopt zeer stroef, maar dan ook echt stroef. Ze zijn twee tegenpolen en dit blijkt wel uit wat Andor tegen Katia vertelt over onder andere social media

Andor tegen Katia: Je hoeft hier niet mee te doen aan de race die hier buiten plaatsvindt. Je hoeft hier niet de leukste, grappigste, populairste of creatiefste te zijn op Facebook, Twitter, Instagram of waar dan ook. Al die mensen die altijd een veel fijner leven lijken te leiden dan jij of doen alsof ze het heel erg naar hun zin hebben, maar iedereen heeft heus wel zijn eigen problemen. Of ze zijn jaloers op jou. En dat het aantal likes dat je krijgt bijna bepalend is of je je gelukkig voelt of niet. 

En dat stukje is heel treffend gezegd door Andor. Ben ik ook volledig mee eens. Ik blog nu bijna zeven jaar en ik heb periodes gehad dat ik heel druk was met social media en bezoekers trekken naar mijn blog. Tegenwoordig heb ik eigenlijk geen Facebook meer zo weinig doe ik er mee. Bloggen vind ik nog steeds erg leuk en de posten deel ik wel via Pinterest, Twitter, Facebook en Instagram. Voor de rest staat het social media leven op een laag pitje dus ik herken het wel wat Andor zegt. Ook heb ik soms het idee dat het gras op Facebook ergens anders vele malen groener is.

Het verhaal kabbelt zo verder en het is alsof je zelf de belevenissen in Noorwegen meemaakt. De sfeerbeschrijvingen van de omgeving en de boerderij zijn geweldig. Knutshø, Besshø, Besseggen en het meer Nedre Leirungen en muziek van Ed Sheeran.

And darling I will be loving you ‘til we’re 70. ...Kiss me under the light of a thousand stars.Olaf de sneeuwpop uit Frozen, Huldra en een blok karamelkleurige kaas van de kaasboerderij van Andor maakt het plaatje compleet. Heerlijk om zo te leven. In die omgeving vraagt Katia zich af wat geluk is. Ben ik helemaal mee eens.

Conclusie:
Het boek leest weer als een trein. Het verhaal is klein gehouden en speelt zich voornamelijk af in Vågå. Het veranderen van Katia is erg leuk om te volgen. Sverre en Andor zijn leuke mannen en de vraag is wat Katia gaat doen. Het mooiste zijn de natuurbeschrijvingen van de omgeving van Vågå. Je zou er direct gaan wonen. De boerderij van Andor deed mij denken aan de bergboerderij Kjeåsen. Vorig jaar zijn wij op die bijzondere plek geweest.

Kjeåsen.

Wetenswaardigheden:
 • Restaurant Noma in Kopenhagen wordt even genoemd.
Recensie:
- Uitgelezen

4 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de mooie recensie! Daar ben ik heel blij mee :-)
  Ik ga hem binnenkort delen op social media. Ja, social media... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ga ik noteren op mijn Pinterest leeslijst, haha, ook social media, maar wel een handige opslag. Wij zijn ook bij de bergboerderij Kjeasen geweest, heb hier nog en kaasschaaf souvenir liggen. Prachtige plek. En de Besseggen liepen wij jaren geleden, als je ooit in de gelegenheid bent en er de conditie voor hebt: doen. Echt fantastische tocht. Dit boek lijkt me lekker voor de winter, dan kan ik me weer even helemaal in Noorse sferen onderdompelen en terugdenken aan de zomer ;)
  Je hebt weer een mooi boekbeschrijving gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Noorse romantische sferen :-). We willen nog wel meer van Noorwegen zien en wie weet ook Besseggen. Moet dan wel de conditie weer wat beter zien te krijgen.

   Verwijderen