Google Translate

woensdag 26 augustus 2020

Rubjerg Knude Fyr

Een van de toeristische attracties in Noord-Jutland is de Rubjerg Knude Fyr. De vuurtoren staat op de Lønstrup Klint op een hoogte van 60 meter boven het zeeniveau. De vuurtoren is in gebruik genomen op 27 december 1900 en heeft dienst gedaan tot 1 augustus 1968. Het gebouw en de omliggende bijgebouwen bleven in gebruik als museum tot 2002. In 2009 waren de bijgebouwen zwaar beschadigd door de druk van het stuifzand en zijn daarna gesloopt. De toren zelf bleef staan totdat deze naar verwachting in 2023 in zee zou verdwijnen. Dit is uitgesteld omdat men de toren op 22 oktober 2019 70 meter landinwaarts heeft verplaatst door middel van rails. De verwachting is nu dat de toren tot ongeveer 2060 blijft staan. Op de website van JAJA Architects is meer informatie over het project te lezen.

Op de dag dat wij er waren waaide het enorm hard. Niet hard genoeg om de vuurtoren niet te bezoeken, maar wat een kracht en zand zeg. De vuurtoren wel op geweest en geprobeerd met mijn mobiel een filmpje te maken. Dit is vanwege de harde wind niet echt gelukt. We waren wel gezandstraald. Dagen later nog last van de ogen gehad. Maar wat een plek zeg. 














Omdat ik wel heel erg benieuwd was naar hoe de vuurtoren er vroeger uitzag heb ik een beetje gezocht en twee Youtube video's gevonden die de geschiedenis van de vuurtoren laat zien. Ze hebben het geweldig in beeld gebracht.


De maker van de bovenstaande video heeft in 2019 weer een bezoek gebracht aan Rubjerg Knude Fyr. Dat verslag is hier terug te lezen en te zien.


In de onderstaande video is de verplaatsing van de vuurtoren te zien.


8 opmerkingen:

  1. Wat een magische plek hè! Zo mooi. Ik zag dat je nog weer gereageerd had op mijn blogs over deze omgeving, leuk. Ik ben benieuwd naar een volgend verslag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was het zeker. We zijn er later nog een keer weer geweest. Toen waaide het niet zo hard.

      Altijd leuk om te lezen hoe iemand anders het beleeft heeft en waar men naar toe is gegaan. Je ontdekt zo weer wat meer over die omgeving.

      Verwijderen
  2. Wij zijn daar een tiental jaar geleden ook geweest.
    Verslag zie: http://www.metdeautoopvakantie.be/denemarken/nordjylland/244-rubjerg-knude-fyr
    Ik heb gelezen dat de vuurtoren ondertussen verplaatst is zodat hij niet in zee zou verdwijnen.
    Ben benieuwd hoe het met Mårup kirke is, daar niet ver vandaan. Dit kerkje stond toen ook al op de rand van de klif. Het kerkje speelde een rol in de Deense film Babettes gæstebud uit 1987.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De vuurtoren is verplaatst op 22 oktober 2019. Mårup kirke is verdwenen. Ze hebben de kerk afgebroken. Alleen de graven liggen er nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jullie hadden er wel wat voor over om het te zien. Lijkt me niet prettig dat zandstralen en dan ook last van de ogen. Ik zag ergens een filmpje over het verplaatsen. De vuurtoren staat op mijn lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het valt in het eerste gedeelte niet op dat het zo hard waait totdat je de duin op komt. Later die week zijn we er nog een keer geweest maar dan met minder wind.

      Verwijderen
  5. Een prachtige plek! Maar wat een toestand hè, met dat stuifzand. Als er niet ingegrepen wordt verdwijnen er op den duur dingen gewoon in zee. Wel zo fijn dat ze de vuurtoren hebben kunnen verplaatsen.

    Dat zandstralen kennen we van een andere plek aan de Deense kust. En niet alleen dat, we zaten ook nog eens helemaal onder het zout. Dat proefde je terwijl je langs het strand liep.
    Het is niet fijn als jullie daarna nog een tijd last van jullie ogen hebben gehad. Wij droegen toen gelukkig een zonnebril, dat scheelt net even, al zagen we er zo goed als niks meer doorheen. Het leek wel of er een laagje zout aan de glazen vastgeplakt zat. Maar ja, het was dat of zand in de ogen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wel gemerkt dat voordat de toren of gebouwen in zee storten ze al afgebroken zijn. De Duitse bunkers laten ze wel staan.

    BeantwoordenVerwijderen