Google Translate

donderdag 27 augustus 2020

Vennebjerg Mølle

Vennebjerg Mølle is een Hollandse windmolen die ongeveer 2 km ten zuidoosten van Lønstrup ligt, met uitzicht op de Vennebjerg-kerk, het Børglum-klooster, de Rubjerg Knude en de stad Lønstrup. 

De eerste molen op deze plaats werd gebouwd in 1861 en heette oorspronkelijk Dahl Mølle, maar veranderde zijn naam in Vennebjerg Mølle in 1888.

De huidige molen werd gebouwd als graanmolen en werd oorspronkelijk gebouwd in Bindslev in 1842. Hij werd later verplaatst naar Tversted, voordat hij in 1934 zijn huidige locatie kreeg. Het was in gebruik tot 1962, waarna het bijna 30 jaar leeg stond en verviel.

Van 1966 tot 1990 woonde de bekende Deense schilder Johannes Hofmeister in de molenboerderij direct achter de Vennebjergmolen. De molen is eigendom van de Stichting Vennebjerg Mølles Bevarelse sinds Johannes Hofmeister hem in 1987 aan de stichting schonk. Eind jaren tachtig nam een ​​groep burgers samen met de gemeente Hjørring het initiatief voor een restauratie, die in 1993 werd voltooid nadat 13.000 werkuren aan het project waren besteed. In 2011 werd de Vereniging Vennebjerg Mølles Venner opgericht die het hele jaar door molendagen houdt met het malen van graan in de volledig functionele molen en vertelt over de molen en het gebied. (Bron: Wikipedia).


Bij de molen is ook nog een eet en drink gelegenheid. Daar zijn we niet geweest.

4 opmerkingen:

  1. Wij hebben hem ook gezien. En zijn ook niet bij het keramiekcafé geweest, staat wel op het lijstje voor een volgende keer dat we in die buurt zijn. We waren vorig jaar mei bij Kera Moda, ook een keramiekatelier/café in Lønstrup.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik las het. Ik dacht even dat het bij deze molen hoorde. Het leek er namelijk erg veel op. Deze keer niet veel ateliers bezocht. Ik had het gevoel dat ze dit jaar niet erg op buitenlanders waren gesteld ivm corona.

      Verwijderen
  2. Apart om daar dan zo'n Nederlandse molen tegen te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zijn we vaker tegengekomen. In Zweden op Öland volgens mij.

      Verwijderen