Google Translate

vrijdag 1 oktober 2021

Trøjborg Slotsruin

Trøjborg Slotsruin ligt bij het dorp Visby, ongeveer 12 km ten noorden van Tønder in Zuid-Jutland, Denemarken. De naam Trøjborg komt waarschijnlijk van het Griekse Troje. Volgens Wikipedia werd het kasteel gebouwd in de 14e eeuw. Trøjborg wordt in 1347 genoemd in een brief van hertog Valdemar van Zuid-Jutland als het kasteel van hertog Valdemar Atterdag. In 1407 kwam het in het bezit van koningin Margrethe, maar later werd het verpand aan het bisdom Ribe.

Na de Reformatie in Denemarken in 1536 behoorden de kerkelijke landgoederen toe aan de Kroon en droeg koning Frederik II het kasteel over aan Daniel Rantzau als dank voor zijn verdiensten in de oorlog tegen de Zweden. Rond 1580 liet Peter Rantzau het oorspronkelijke middeleeuwse kasteel slopen om er een renaissancekasteel te bouwen. Toen de familie Rantzau in 1658 uitstierf, raakte het kasteel langzaam in verval.

In de eerste helft van de 19e eeuw was Johan Ferdinand de Neergaard de eigenaar. In 1851 werd Trøjborg gekocht door boer Knud Lausten Knudsen, die plannen had om een lerarenseminarie op de plek te vestigen, maar toen deze plannen niet werden gerealiseerd, werd het kasteel in 1854 gesloopt. Zoals op de foto's te zien is zijn er wel delen van de zuidmuur en de kelder bewaard gebleven. Ook zijn de muurpilaren van de opmerkelijke inkomsthal, genaamd "De syv jomfruer" bewaard gebleven, evenals de plaat boven de pilaren met inscripties en overblijfselen van zandsteenversieringen

Meer informatie over Trøjborg Slotsruin is te vinden op de Romo-Tønder en de Kroneborg websites.

De ruïne is geweldig. We zijn er direct geweest zonder het iformsatiebord te bekijken en hadden gezelschap van een hond die daar rondliep. Daarna weer naar het informatiebord gegaan en uitgezocht wat het allemaal betekent. Toen nog een keer de ruïne bezocht en deze keer wat beter gekeken welke onderdelen van het oorspronkelijke kasteel stonden en welke van het renaissancekasteel. Een heel bijzondere plek met een serene sfeer. 
De hond.

De WC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten