Google Translate

donderdag 21 oktober 2021

Den Osynlige

Filmdetails:
Titel: Den Osynlige
Regisseurs: Simon Sandquist en Joel Bergvall
Jaar: 2002
Verhaal: Mick Davis en Mats Wahl
Acteurs: Gustaf SkarsgårdTuva Novotny en Li Brådhe
Duur: 101 minuten
IMDB cijfer: 6,4



Samenvatting:
Nicklas leeft een vrij normaal tienerleven, tot op een dag, niet ver van examens, een gangster van zijn school hem in elkaar slaat. Nicklas gaat knockout en de volgende dag wanneer hij op school terugkeert komt hij er achter dat niemand hem schijnt op te merken. Wanneer hij probeert aandacht te trekken merkt hij op dat gevolgen van zijn handelingen direct verdwijnen nadat hij ze heeft uitgevoerd. Hij werpt een boek en zodra het landt is het weer op de plek waar hij het opraapte. Hij is als geest teruggekeerd, maar hij kan niets anders doen dan passief waarnemen hoe de politie zonder aanwijzingen zijn dood onderzoekt.

De film:
Den Osynlige, een Zweedse film te zien op Netflix. Gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Mats Wahl uit 2000. In 2005 vertaald naar het Nederlands met de titel Zoek. In 2002 is het boek verfilmd. In 2007 is er weer een Amerikaanse remake van gemaakt met de titel The Invisible. Ik heb het boek niet gelezen maar er zit een groot verschil tussen het boek en de film. In het boek gaat het over een nazibende. Dit komt in de film niet voor. Hoofdrolspeler Nicklas is een student en nog behoorlijk slim ook. Helaas wordt hij het slachtoffer van zinloos geweld en de dader is Annelie, een studente bij Nicklas op school, die het verkeerde pad is opgegaan. Als Nicklas weer bijkomt lijkt er niets veranderd, maar al gauw is het duidelijk dat de mensen hem niet zien en hij zich in een tussenwereld bevindt en dus eigenlijk onzichtbaar is oftewel Den Osynlige, de onzichtbare.

Conclusie:
Een vrij harde film over zinloos geweld. De film laat wel de kant van de dader, Annelie, zien en geeft wat meer achtergrond over haar leven. De rol van Annelie is erg goed gespeeld. Ze weet de kijker mee te nemen in het verhaal op haar eigen bijzondere manier. Ook het leven van Nicklas wordt goed weergegeven en vooral de impact van zijn moeder op zijn leven. 

Het idee zelf is natuurlijk niet origineel. Het heeft wel wat weg van de film Ghost. Toch zit er een draai in de film die zeer verrassend is. De vraag blijft bij mij hoe je om moet gaan met de daders van zinloos geweld en hoe je ze kunt bereiken voordat het zinloos geweld wordt. Moeilijke kwestie. 

Bij het maken van deze post kwam ik erachter dat acteur Gustaf Skarsgård de rol van Nicklas speelde. Het kwartje viel niet direct maar uiteindelijk wel. Gustaf Skarsgård speelt de rol van Floki in de Vikings serie. Ik herkende hem niet in Den Osynlige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten