Google Translate

dinsdag 12 oktober 2021

Als de koning sterft - Elina Backman

Boek details:
Auteur: Elina Backman
Titel: Als de koning sterft 
Oorspronkelijke titel: Kun Kuningas Kuolee
Vertaling: Sophie Kuiper
Verschijningsdatum: 2021
Bladzijde: 458
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403119519Flaptekst:
Als Saana wordt ontslagen als online redacteur besluit ze Helsinki voorlopig de rug toe te keren en de zomer door te brengen bij haar tante in Hartola. Ze komt daar om uit te zoeken wat ze wil in het leven, maar algauw verveelt ze zich in het slaperige stadje en kijkt ze alleen maar misdaadseries op Netflix. Dan hoort ze van haar tante over een onopgeloste moordzaak. In de stroomversnelling van de rivier bij Hartola is in 1989 het lichaam gevonden van de vijftienjarige Helena. Saana stort zich op de zaak en overweegt er zelfs een boek over te schrijven.

Tegelijkertijd krijgt de politie in Helsinki melding van een brute moord. Bij de beroemde Koningspoort van het zeefort Suomenlinna is het toegetakelde lichaam gevonden van een succesvolle zakenman. Zijn genitaliën zijn gebrandmerkt met een kroon. Al snel wordt duidelijk dat er nog drie doden zullen vallen, zoals er vier koningen in een kaartspel zijn.

De twee moordzaken mogen dan dertig jaar uit elkaar liggen, er lijkt een verband te zijn. Saana zal met de politie in Helsinki moeten samenwerken om, met gevaar voor eigen leven, het mysterie op te lossen.

De auteur:
Elina Backman (1983) is een detectiveschrijver uit Helsinki en werkt als creatief directeur in de media-industrie. Backman is Master of Culture and Arts, copywriter en oplossingsgericht therapeut. Backman woont met haar gezin, man en twee kinderen, in een oud blokhut uit 1920 waar 's zomers een nachtegaal in de tuin zingt. Tevens houdt Elina van boeken (alle soorten), reizen, fietsen en is gastvrouw van een Boek & Wijn Club. Haar droom is een Netflix-serie gebaseerd op haar romans.(Bronnen Otava en Ahlback Agency).

Meer info over haar is te vinden op haar website, Instagran en Facebook. In mei dit jaar is in Finland haar tweede boek verschenen. Een vervolg op Als de koning sterft.

Het boek:
Ik mocht het boek lezen voor de leesclub van Thrillzone. Het boek begint direct met een paar quotes en teksten. Als eerste een liedje van Kari Rydman. Het nummer komt weer terug in het verhaal en dat is iets wat ik niet vaak zie. Erg goed gedaan. Het nummer is hieronder te horen.


Vervolgens een Engelstalige tekst die begint met I could never climb those mountains. De tekst is afkomstig uit het nummer Into the wilderness van Burning Hearts. De tekst is van Jessika Nyman en de muziek van Henry Nyman. 


Als laatste de zin: Een stille trol is beangstigender dan eentje die schreeuwt en tiert. Die is van de Finse schrijver Aleksis Kivi.

Voordat er gestart wordt met het eerste deel eerst nog twee gedeeltes over de waternimfen in Hartola 1989 en de vondst van een lichaam van een jong meisje in de Tainionvirta, Hartola in september 1989 door Harri Valkama.

Het boek is verdeeld in vijf delen en speelt zich af in de periode van woensdag 12 juni 2019 t/m zaterdag 27 juli 2019 en gaat over Saana Havas. Ze woont in Helsinki en die twaalfde juni is haar eerste dag als werkloze. Saana had een tijdelijk contract en die is beëindigd. Ze heeft nu tijd en besluit om voor twee maanden naar Hartola te gaan voor een time-out. Waarom Hartola? De reden is simpel. Ze is daar opgegroeid en haar tante Inkeri woont daar nog steeds. Hartola heeft iets speciaals, namelijk:

Hartola: Finlands enige koninkrijk. Hartola, dat in de achttiende eeuw door de koning van Zweden tot een onafhankelijke gemeente werd verklaard, noemt zichzelf om die reden een koninkrijk. Op YouTube is een promotievideo met de titel ‘Koninkrijk Hartola’ aanwezig.


In het hoofdstuk Woensdag 26 juni, Helsinki maken we kennis met Jenna Nygren. Jenna is stagiaire bij het reclamebedrijf Fire en heeft een feestje samen met de eigenaren van het bedrijf waar ze werkt, de zestigjarige Lars Sundin, CEO van Fire en Elias Korhonen. 

Er wordt vervolgens weer teruggegaan naar Saana op donderdag 20 juni in Hartola. Ze neemt een soort van rondleiding door Hartola en komt onder andere terecht op het landgoed Koskipää die vernoemd is naar de stroomversnelling verderop. Het landgoed was in de jaren twintig van de negentiende eeuw in handen van de Tandefelts. Rond 1850 werd het eigendom van de familie Von Gerdten. Hier is op twee maanden na dertig jaar geleden Helena Toivio dood gevonden. Saana was toen nog heel klein. Een paar jaar daarvoor is Saana geboren. Dit betekent dat Saana nu ongeveer 32 jaar is. Saana heeft besloten om de dood van Helena te onderzoeken. Er gaan namelijk geruchten in Hartola de ronde dat de dood van Helena geen zelfmoord was maar moord. Helena was vijftien toen ze stierf. 15-04-1974 - 01-09-1989. Saana wil onderzoek naar haar dood doen en mensen interviewen. Na het onderzoek wil Saana een verhaal erover schrijven of er een misdaadpodcast van maken.

Voor het hoofdstuk Donderdag 27 juni, Suomenlinna is een gedeelte van de moordenaar schuingedrukt. Op die manier krijg je als lezer wat mee vanuit het oogpunt van de moordenaar. Op 27 juni wordt er een dode gevonden bij de Koningspoort, een zeefort die Suomenlinna wordt genoemd. De Koningspoort werd in 1753-1754 gebouwd als de officiële toegangspoort van het zeefort. De poort staat op de plek waar het schip van de Zweedse koning Adolf Frederik in 1752 aanmeerde toen hij het fort in aanbouw kwam inspecteren. De zevenendertigjarige Jan Leino van de landelijke recherche wordt teamleider van het team die de moord moet onderzoeken. Heidi Nurmi is zijn collega-inspecteur. Jan werkt zes jaar bij de landelijke recherche en heeft op dat moment privéproblemen. Zijn moeder ligt in een hospice en heeft nog enkele weken te leven. Zijn vader leeft nog wel. De dode die gevonden is blijkt later Lars Sundin te zijn. Zijn genitaliën zijn gebrandmerkt met een kroon.

Vervolgens wordt er terug gesprongen in de tijd toen Helena nog leefde. Hartola zomer 1989. In die flashbacks krijg je als lezer een beeld van Helena en hoe haar leven eruit zag. Zo heeft ze een poster van haar lievelingsband Dingo op haar kamer hangen en hebben haar ouders een aardbeien kwekerij genaamd Toivio.

Het verleden van Helena, het heden met Jan en Heidi, het heden met Saana en de gedeeltes van de moordenaar. Het verhaal wordt dan ook nog eens vanuit die verschillende personages verteld en de verwijzingen naar het koninkrijk worden gedoseerd gegeven in het verhaal. Hoe gaan al die verhaallijnen bij elkaar komen en wat heeft de dode die gevonden is bij Suomenlinna te maken met de dood van Helena dertig jaar geleden?

Conclusie:
Het ontstaan van dit verhaal is terug te lezen in dit artikel. Het artikel geeft aan dat de basis van het verhaal al in 2012 gelegd werd. Het gebeuren speelde zich af in Hartola en Elina heeft daar een onderzoek naar de dood van een familielid gestart maar niet opgelost. In Als de koning sterft is haar fictieve oplossing te lezen. In het verhaal is het thema koninkrijk zeer belangrijk. Heel veel is terug te leiden naar het koninkrijk. Elina Backman heeft geweldig gebruik gemaakt van het feit dat Hartola zichzelf een koninkrijk noemt. De omslag van het boek, ontworpen door een goede vriendin van Elina, Elisa Konttinen, past ook perfect in het verhaal. De schedel, de zwarte jurk en de zwarte nagels, ze komen weer terug in het verhaal. Zijn er ook minpunten? Die is er zeker. De relatie tussen Jan en Saana is van een bedenkelijk niveau. Ik stoorde mij hier aan. Het past niet bij het karakter van Jan. Nu is het wachten totdat het tweede deel vertaald wordt. Hieronder de boektrailer van het tweede deel.


Wetenswaardigheden:
  • Saana heeft een boek gelezen van Siri Hustvedt.
  • Kunstsalon van Maila Talvio, een van de officiële bezienswaardigheden van Hartola.
  • Schrijver Mika Waltari heeft ooit een tijdje in een van de bijgebouwen van het landgoed Koskipää aan zijn oeuvre gewerkt.
  • Jans favoriete nummer. Red Eyes van The War on Drugs.
/

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten