Google Translate

zondag 3 oktober 2021

Van de radar - Frank van Zwol

Boek details:
Auteur: Frank van Zwol
Titel: Van de radar
Verschijningsdatum: 2020
Bladzijde: 284
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024580705


Flaptekst:
Wanneer een Nederlandse hacker in het koude Bodø in Noorwegen verdwijnt, gaat oud-marinier en National Geographic-fotograaf Tom Brandt op onderzoek uit. Hij is nog niet geland of hij komt al in aanraking met de Amerikaanse NSA én de lokale politie.

Toms aanwezigheid is duidelijk niet gewenst in Bodø... maar dat heeft hem nog nooit tegengehouden. Gaandeweg wordt er steeds meer duidelijk over het verblijf en de verdwijning van de hacker, en dat gaat heel ver. Misschien wel té ver.

Het boek:
Van de radar is het vierde boek van Frank van Zwol die ik gelezen heb. Het is het derde deel met Tom Brandt in de hoofdrol. De vorige delen waren:

- Het Thule Incident
- Niemandsland
- Schokgolf

Het boek begint met quotes van Arjen Kamphuis. Daarna begint het eerste hoofdstuk met de titel 30 juli. Het is een soort proloog voor het echte verhaal en gaat over de ict-er Martijn. Samen met partner Laurens hebben ze een internetsecuritybedrijf. Ze adviseren bedrijven op het gebied van cybersecurity. Ze zijn hier erg goed in en ze maken hierdoor blijkbaar vijanden. Er wordt bij Martijn ingebroken en tijdens het fietsen komt Martijn plotseling in een sloot terecht. Is hij vergiftigd?

In het tweede hoofdstuk 1 september heeft Tom Brandt vakantie en komt aan op de luchthaven van Bodø. In zijn vakantie heeft Tom besloten om op zoek te gaan naar Laurens Olthoff die als vermist is opgegeven in de Noorse bergen rondom Bodø. Hij doet dat voor zijn vriend Huub. Huub zit in een hackersgroep waarvan Laurens en ook Philou Smits lid is. Direct bij aankomst in Bodø wordt Tom al aangevallen. Het begint dus direct al heftig. In de komende dagen moet Tom alles op alles zetten om de verdwijning van Laurens te ontrafelen. Hij krijgt hulp maar wordt ook tegengewerkt. Wie kan hij vertrouwen en waarom is Laurens verdwenen?

Conclusie:
Een zinderend verhaal over de cyberwereld. Tom Brandt is weer de Nederlandse Rambo en kan alles. Na het verhaal is een gedeelte van een blog op Gendo, 9 juni 2014 te lezen van Arjen Kamphuis. Arjen Kamphuis is daadwerkelijk verdwenen op 20 augustus 2018 en tot op heden is het nog steeds de vraag wat er toen exact gebeurd is. Met dit gegeven heeft Frank van Zwol een eigen draai gegeven aan de verdwijning van Arjen Kamphuis. In Van de radar moet Laurens Arjen voorstellen en als je je verdiept in het echte verhaal van Arjen dan komt het verhaal in Van de radar erg bekend voor. Veel van wat bekend is van Arjen komt voor in het boek. Ook wat betreft de feiten na de verdwijning. Frank van Zwol heeft hier een perfect verhaal omheen geschreven wat op Tom Brandt na natuurlijk, zomaar in het echt gebeurd zou kunnen zijn. Hoe Frank op het idee is gekomen is te lezen in deze post op zijn website. Het verhaal van Arjen samen met de input van de reizen van Frank in het gebied waar Arjen is verdwenen maakt het verhaal eng echt en superspannend. Afgelopen 23 september kwam ik dit bericht van de AIVD tegen. Het thema in het verhaal komt dan akelig dichtbij.

Wetenswaardigheden:
Zoals gewend van Frank van Zwol zit het boek boordevol wetenswaardigheden. Ik ga ze niet allemaal benoemen. Omdat ik werk in de ICT heeft de verdwijning van Arjen Kamphuis mijn interesse. Toen de verdwijning plaatsvond heb ik er eigenlijk niet zo bij stilgestaan. Ik kreeg het bericht mee maar wist niet van de achtergrond. Eigenlijk hetzelfde als met de verdwijning van journaliste Kim Wall. Door Van de radar ben ik wat verder gaan zoeken naar informatie over Arjen Kamphuis en dan vooral informatie over zijn werk. Er zijn twee boeken van hem beschikbaar en dat zijn Information Security for Journalists en Infosecurity (Gran knows why). Beide boeken zijn als PDF te downloaden en ik ga die zeker een keer lezen. Het Infosecurity boek is te downloaden via de Bescherm je gegevens website. Meer over de verdwijning is te vinden in dit artikel van Het Parool en voornamelijk in de commentaren van dit Tweakers artikel en dan vooral het onderstaande:

Ik houd het nog steeds op een scenario waarbij er sprake is geweest van gewelddadige confrontatie. De mensen die het nu als een ongeluk willen doen voorkomen waren niet op de hoogte van het feit dat Arjen over die USB stick om zijn nek altijd heeft gezegd dat hij die alleen afdeed als hij de stick gebruikte. Ook de Yubistick die zichtbaar is op de foto zou Arjen nooit zo los vervoeren met het risico deze kwijt te raken.

Meer informatie over de verdwijning van Arjen Kamphuis:
- Twitter bericht van Ancilla (Philou in Van de radar)
- Twitter hashtag #FindArjen

Meer informatie over Arjen Kamphuis zelf:

Andere wetenswaardigheden uit het verhaal:
 • Woon- en werkplek van Huub in de lage loods is tevens het clubhuis van de modelvliegclub Marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk, waarvan Huub de voorzitter secretaris en het enige overgebleven lid was.
 • Fauske II, Cybersecuritycenter van de NAVO.
 • Edward Snowden.
 • Saltstraumen, sterkste maalstroom ter wereld.
 • Laurens 47 jaar. Eerste generatie whizzkid. Begon met programmeren in BASIC.
 • Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen.
 • Børtinden.
 • NSA hoofdkwartier in Fort Meade.
 • Njunjestugan.
 • Nammásj.
 • Autobedrijf Topcars in Jokkmokk.
 • Per Ole’s bilskrotning och werkstad. Sami Per Ole Jakobsson.
Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten